Witam.
Na wstępie - z racji, że jestem tu po raz pierwszy na tym forum - chcę wszystkich pozdrowić i życzyć powodzenia w biznesie.
Mam jednak pytanie i proszę o info.
Pracuję od kilku lat w multiagencji ubezpieczeniowej, która ma kilka osobnych punktów sprzedaży. Ze względów osobistych NIE będę wymieniała nazwy firmy. Jedyne co mogę powiedzieć, że jest to GÓRNY ŚLĄSK. Tzn. ma swoją główną siedzibę i kilka oddziałow w innych miastach.
Mój oddział znajduje się w urzędzie miasta i jest zlokalizowany na wprost wydziału komunikacji co związane jest z tym, że 90% ubezpieczeń to ubezp. komunikacyjne..
Właściciele wpadli na - ich zdaniem - GENIALNY PLAN i chcą z końcem roku przekazać te oddziały pracownikom na zasadzie aby oni założyli działalność gospodarczą i dalej pracowali NA WYŁĄCZNOŚĆ dla tej samej multiagencji.Oczywiście zostawiają wszystko co było do tej pory - sprzęt, baza danych,
Multiagencja - również firma brokerska - jest naprawde duża, z tradycjami i na rynku działa od kilkunastu lat
Z w/w sytuacją mam kilka pytań.
1. Gdzie tkwi haczyk i na co mam uważać przy podpisywaniu umowy z obecnym moim pracodawcą
Jakie są główne koszty i zagrożenia z takiej działalności. Jakie warunki MUSI spełnić MULTIAGENCJA a jakie JA jako osoba dla nich pracująca.
2. Czy przy zakładaniu działalności mogę ubiegac sie o dofinansowanie z PUPy i jak to wygląda w praktyce
3. Czy mogę rozszerzyc działalność, Oczywiście zachowując profil i mejsce działalności.
Co mogę odliczyć od kosztów prowadzenie firmy.
Jak się rozliczać - na jakiej zasadzie - z US
4. GENERALNIE czekam na wszystki ZA i PRZECIW.
Pozdrawiam.
Gabriela.