Wypowiedziałam Umowę o prace z obecnym Pracodawcą.
Po zarejestrowaniu w Urzędzie Pracy, czy będzie mi przysługiwało ubieganie się o dofinansowanie na otworzenie swojej działalności
Bozena
|
Dofinansowanie Z Urzedu Pracy na Działalnośść gospodarczą |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Wypowiedziałam Umowę o prace z obecnym Pracodawcą.
Po zarejestrowaniu w Urzędzie Pracy, czy będzie mi przysługiwało ubieganie się o dofinansowanie na otworzenie swojej działalności Bozena
Musisz poszukać warunków na stronie Swojego urzędu pracy. Tylko tam znajdziesz odpowiedź. Niektóre dają szybko, ale inne mają wymagania, aby się było jakiś czas zarejestrowany, czasami, aby nie było ofert pracy w swoim zawodzie itp., itd. Poza tym to nie taka prosta sprawa z dotacjami. Zazwyczaj jest więcej chętnych niż kasy na nie.
Witam dziękuje ale to mało pocieszające czy sa jakies inne formy pomocy dla zalożenia małej działalności typu handel odzieżą używaną jaka byłaby najlepsza forma podatkowa dla tego typu działalności jakie są ulgi jak pierwszy raz zakładasz działalnośc gospodarczą
Ja też miałem kiedyś podobny pomysł. Niestety po zapoznaniu sie z warunkami dotacji z PUP i tymi zabezpieczeniami stwierdziłem, że gdybym to spełniał to mógłbym także normalny kredyt dostać. Najlepszym sposobem takiego finansowania jest szukanie pieniędzy w rodzinie i najbliższych znajomych. Tak wielu zaczynało. Mnie też tak pomogli.
Pozdrawiam
Witam
Masz racje rozmawialam z PUP jest to ostateczność muszę poszukac innego dojścia ale nie poddam sie chce otworzyc - niewielki sklep z odzieża dla każdego w w malym miasteczku liczącym ok 6 tys ludzi .Jest juz jeden maly. W swej działaloności ma być handel obwożny. Mam mozliwosc wynajęcia lokali ok 20 m przy główne drodze. Mam pytanie czy ma ktos moze orientację w temacie pierwszego zatowarowania? jakie mogą być koszty ? jaki wybrac rodzaj opodatkowania ryczałt i ksiązka biorę pod uwagę ze stopniowo inwestuje sie poszerzajac asotyment jesli temat wypali ale tez mam na uwadze ze nie mozna na poczatku miec samego minimum zeby nie zrazic klienta. moze ktos ma w ogóle doswiadczenia w tej branzy i chcialby sie nimi podzielic będę za kazdą wskazówkę wdzieczna pozdrawiam
Ja tylko chcialem sie wtrącic ze na handel obwoźny nie dają dofinansowania.
Pozdrawiam.
Witam
dziekuje za odpowiedz Ale na nurtujące mnie tematy odnośnie założenia sklepu nie mam informacji Pozdrawiam
Sklep zakładasz albo całkowicie na swój rachunek, albo na zasadzie franchaisingu lub systemu partnerskiego np: żabka, rolnik itp. Niestety dużym problemem jest lokal. Musi by w miarę zlokalizowany i najlepiej Twój aby Cię czynsz nie zjadł lub koszty najmu. U mnie pomysł kilku sklepów padł z powodu lokalu.
Do sklepu powinna by jakaś lada chłodnicza. Widziałem na allegro poszukaj. Także kasa fiskalna półki na towar. Całość wychodzi coś ok 15 tyś może mniej. Do tego jeszcze jest SANEPID. Musi by sklep wg odpowiednich norm zrobiony. Poszukaj na stronach sanpeidu. Pozdrawiam
Witam
Nie znam zasad prowadzenia sklepu z odzieża używaną na zasadzie franchaisingu l Na czym to polega jakie musze spełnić warunki Prosze o odpowiedz
Cóż to za warunki dotacji z Urzędu Pracy, które sprawiają, że taka dotacja jest ostatecznością?...
Rozumiem, ze pytanie dotyczyło między innymi bezzwrotnej pożyczki na rozpoczęcie działalności gospodarczej? I jezeli jest jakakolwiek szansa o ubieganie się o taką dotacje, czy jakkolwiek to zwał, słowem kluczowym jest tutaj bezzwrotna ;-), to powinno byc pierwsze miejsce, w które wybierzemy się po pieniążlki :P A warunki przynajmniej w moim UP są takie, że trzeba byc bezrobotnym, nieważne jak długo, oraz pożyczka jezeli zostanie przyznana będzie bezzwrrotna, po roku prowadzenia działalnosci. Do radiestety, chyba do sklepu z odziezą nie potrzeba tej lady chłodniczej co? ;-] A własnie ten kredyt z UP na rozpoczęcie działalnosci powinien byc przeznaczony na majątek trwały firmy czyli na powiedzmy wyposażenie sklepu. Co do ulg na rozpoczęcie działalności gospodarczej, to jezeli jest to twoja pierwsza działalnosc to przysługuje ci ulga na ZUS. oznacza to, ze twoje składki na zus w pierwszych dwoch latach działalnosci bedą wynosic jakies 300 zł.
a orientujecie sie moze czy 2 osoby moga sie starac o ta pozyczke na 1firme?
Zapraszam do działu DOTACJE - tam dotacja z PUPu oraz inne są rozłożone na czynniki pierwsze.
juz sprawdzam.dzieki za przekierowanie hehe;]
|
|