Witam wszystkich! Miałbym parę pytań, forum przeszukałem, odpowiedzi nie znalazłem..
Od jakiegoś czasu przywoże z UK do Polski śladowe ilości używanych telefonów komórkowych, powiedzmy, że na własny użytek, ale, że mam skąd je brać i gdzie je sprzedawać - zaczynam myśleć o zwiększeniu skali działania. A że wszystko chciałbym robić w pełni legalnie - czyli wiązałoby się to z założeniem dział. gosp., stąd moje pytania:
1) Czy jest możliwe rozliczanie tego typu działalności wg. zasad karty podatkowej? Czy jednak KONIECZNY jest jakiś inny rodzaj opodatkowania. Zależałoby mi na możliwie maksymalnym uproszczeniu księgowości.
2) Czy przy przekraczaniu granicy/kontroli celnej z tego rodzaju towarem (przypominam - używane telefony komórkowe) potrzebne są jakieś dokumenty potwierdzające, że je kupiłem, a nie np. znalazłem, a jeśli tak - to jakie?(dowody zakupu czy cokolwiek innego?). Czy, skoro pochodzą z terenu UE należy je zgłosić do odprawy celnej (stawiałbym, że nie, ale może się mylę albo jest to jakiś wyjątek..)
3) Czy - biorąc pod uwagę ich pochodzenie - serwis aukcyjny ebay, płatność PayPal jakiekolwiek papiery z tych serwisów mogą służyć jako ewentualne dowody zakupu tych telefonów? A może wyciąg z konta w UK, z którego były pobierane pieniądze na ich zakup?
4)Jeśli nie - co w takim razie jest potrzebne do sprzedaży używanego sprzętu tego typu? Zakładając, że rozliczanie kartą podatkową byłoby możliwe, czy do tego profilu działalności jest wymagana kasa fiskalna?
5) A jeśliby nikt nie miał chęci lub czasu odpowiadać na wyżej postawione pytania laika;) - czy mógłby chociaż ktoś napisać, gdzie w świecie realnym mogę poszukać odpowiedzi? Lokalny urząd skarbowy, urząd gminy czy może w jakimś innym wyspecjalizowanym urzędzie o którego istnieniu nie mam pojęcia?
Z góry dzięki!! (choćby za przeczytanie powyższego tekstu, a stokroć bardziej za odpowiedź na pytania;) )