Witam
Co myslicie o domu spokojnej starosci ? Czy w 25tys. miescie mialo by to sens? Juz taki dom istnieje ale panstwowy. Jaki kapital jest potrzebny i jakie wymogi :razz:
|
Dom spokojnej starosci |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam
Co myslicie o domu spokojnej starosci ? Czy w 25tys. miescie mialo by to sens? Juz taki dom istnieje ale panstwowy. Jaki kapital jest potrzebny i jakie wymogi :razz:
Kompletnie nieopłacalny biznes.
Jeszcze nie. Utrzymanie jednej osoby w państwowym domu pomocy społecznej to ponad 3 tysięce złotych miesięcznie (nie licząc kosztów personelu). Kto jest Ci w stanie tyle zapłacić..?
Istnieje możliwośc dofinansowania bodajże z NFOZ lub Samorządu :???:
mam pomysl na dom spokojnej starorosci dysponuje czescia potrzebnej gotowki od czego poowinienem zaczac i jakich sie spodziewac kosztow i czy w ogole warto
zacznij od sprawdzenia jak dzialaja inne takei placowki, zbadaniem tynku i napisaniem biznes planu. Pozniej poszukaj reszty gotówki.
moze ktos ma jakies wiadomosci na ten temat , jakie pozwolenia , dofinansowania,badz dotacje z unii z góry dzięki za podpowiedzi.
Witam wszystkich serdecznie,
Piszę z pomysłem i prosiłbym o odpowiedzi, sugestie, pomysły. Więc na początku czym dysponuje: Duży teren, ogrodzony ze stawem, mnóstwem drzew, kilka chuśtawek, ławeczek w okolicach stawu, pieniądze. POMYSŁ: Zbudowanie domu spokojnej starości - gdzie starsze osoby pod opieką doświadczonego personelu (cały czas pielęgniarka, doktor kilka razy w tygodniu, kucharka, itp) mogłyby w komfortowych warunkach, odpoczywać na emeryturze. Powinniśmy wiedzieć, że niektóre starsze osoby potrzebują opieki non-stop, a w przypadku niektórych zapracowanych osób jest to niestety niemożliwe. Pomysł wziął się z tego, że kiedyś znajomi Niemcy skarżyli się, że u nich takie zakwaterowanie osoby w domu spokojnej starości jest bardzo drogie i wielu z nich posyła swoich rodziców nawet wgłąb Polski! Pomysł nie jest nowy, ale powiedzcie czy może być opłacalny. Lokalizacja - województwo śląskie - miasto Rybnik Koszta budowy i zatrudnienia personelu pomińmy, bo na to pieniądze są. Chodzi mi tylko jak Waszym zdaniem może wyglądać rentowność takiej, jakby nie patrząc inwestycji ;) Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Pozdrawiam Jakub
No nie wierzę, że nikt nie ma żadnej sugestii ... nikt nawet nie krytykuje, nikt nie akceptuje :)
Tylko na Pana i Panią reklamę mogę liczyć ;p
słuchaj, jeżeli różnica w cenie opeiki nad tymi osobami pomiędzy Niemcami i Polską jest ogromna, a słyszałeś, że Niemcy są gotowi posłać swoich starszych z rodziny w Polskę, to na pewno warto to poważnie rozważyć. Ja osobiście nie słyszałem o takiej sytuacji, tak więc się nie orientuję.
Przy kosztach kilkakrotnie niższych wystarczy tylko aby personel znał język niemiecki na przykład, i sprawa wygląda fajnie. Zastanów się (dowiedz się) co tacy staruszkowie robią w takich domach. Bo np. jak w czasie wolnym wychodzą na miasto to tutaj może być problem z integracją i komunikacją z Polakami, którzy nie znają ich języka. Jeżeli natomiast są to osoby, które 80-90% czasu spędzają w tym domu to chyba nie powinno być źle. Skontaktuj się z Niemcami, popytaj co sądzą o takim pomyśle i obbadaj sprawę. A co z takimi domami przyt granicy niemieckiej ? Ile ich istnieje? Orientujesz się? Napisz coś więcej. Mi się pomysł podoba. Jakbyś szukał kogos do pomocy to daj znać. Ja na razie szykuję projekt internetowy, ale twój pomysł może mieć potencjał, a ja potrzebuję zajęcia dodatkowego. Pozdrawiam P. S. "Pan i Pani Reklama" he he :) :D :) :D
Wiec tak. Generalnie dotyczyło to będzie osób, które same nie dają sobie rady, a ich dzieci, niestety nie mają czasu, aby cały czas przy nich być (Alzheimer, skleroza, problemy z układem ruchowym, krwionośnym ... itp) więc wypady "na miasto" odpadają, mają duży ogród, ze stawem i tego typu dodatkami, jak chcą mogą usiąść poczytać książki, łowić ryby. Istna Jamajka na emeryturze ;)
Niemcy oczywiście są zainteresowani, bo gdy ktoś np dostaje 1500 Euro emerytury w Niemczech - to tam musi jeszcze dopłacać do zakwaterowania swojego rodzica, w Polsce oddaje calośc, lub tylko ok. 1000 i niczym się nie przejmuje ;) Nie mam orientacji ile takich domów jest przy granicy, ale wiem, że jest ich za mało ;) ;) Pozdrawiam
Czytalem ostatnio artyklu w internecie.Pod krakowem lekarz otworzyl luksusowy dom dla ludzi starszych.W środku stylowe pokoje,kawiarnia,zabiegi,masaze,chyba basen,sala kinowa.Najtanszy pobyt to 2 tys/m-c.Pisalo,ze to bardzo dochodowe(tyle ,ze wlasciciele to lekarze z dwoma specjalizacjami,takze im duzo kosztow odchodzi).Pisali takze ,ze wlasciciel zwolnil pielegniarke,bo nazwala klienta "dziadkiem".Tez mi sie wydaje,aby utrzymac rodzinny klimat ,ktorego ludzia starszym brakuje.Tylko musisz wiedziec,ze jestes przygotowany na "odchodzenie" ludzi ,dzwonienie do domu pogrzebowego,zawiadamianie rodzin,bo w sumie o to w tym interesie chodzi ;/
Pomysł dobry i na czsie.Posiadam duże doświadczenie w branzy medycznej chetnie podejme wspólrace.
dobry pomysł
Od ok trzech lat myślę o otwarciu takiego samego biznesu . Jednak przeraża mnie koszt tej inwestycji i spełnienie wszelkich norm związanych z nią ,jak narazię stanełam w miejscu i w dalszym ciągu się wacham.Może ktoś zdoła mnie przekonać że gra jest warta świeczki !
Witam z tego co ja się dowiedzialam osoba która chce to prowadzić musi miec cos z doświadczenia medycznego i wykształcenie wyższe. Albo miec kogoś w spółce z wykształceniem medycznym. Ale prosze to sprawdzić?
|
|