Witam
Zastanawiam sie nad pomyslem kupna dzialki i wybudowania na niej domu, na sprzedarz.
W zwiazku z tym mam pytanie: Czy musze miec dzialalnosc zeby cos takiego zrobic?? Czy moge po prostu domek wybudowac i sprzedac jako osoba prywatna ??
|
Domek na sprzedarz |
Domek na sprzedarz
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam
Zastanawiam sie nad pomyslem kupna dzialki i wybudowania na niej domu, na sprzedarz. W zwiazku z tym mam pytanie: Czy musze miec dzialalnosc zeby cos takiego zrobic?? Czy moge po prostu domek wybudowac i sprzedac jako osoba prywatna ??
Nie musisz.
Może się za bardzo nie znam, ale wg mnie jak ktoś chce mieć/kupić/wybudować dom to raczej woli sam wybrać projekt etc. a nie dostawać gotowe, narzucone z góry projekty i style. Takie jest moje zdanie.
mam rowniez pytanie,tania (mala) dzialka plus najtanszym kosztem budowa domku (ca 120mkw),jakie to koszty i ile mozna zarobic
Nie zgodze sie z uzytkownikiem "Pawełłł" poniewaz nie kazdemu sie chce rozpoczynac budowe, uzerac sie z polskimi majstrami itp. Niektorzy wola poszukac sobie dluzej i znalesc swoj wymazony domek ale juz gotowy do zamieszkania!
To czy bedzie sie to oplacalo zalezy w duzym stopniu od lokalizacji tej posesji. Wiadomo, ze majatku nie zbij gdy dom bedzie w odleglosci 10m od drogi krajowej. Budujac dom na wsi mozesz w miejscowosci rekreacyjnej z jeziorami itp mozesz liczyc na mieszczuchow szukajacych swojego zacisza z dala od miasta. Budujac dom na obrzezach miasta mozesz liczyc na dorobkowiczow, ktorzy chca miec wlasny domek i blisko do pracy. Podsumowujac, uwazam, ze mozna bardzo duzo zarobic, natowiast trzeba wiedziec gdzie budowac!
Zgadzam się z uzytkownikiem rape1. Nie kazdy ma czas i checi na przypilnowanie takiej budowy.. Ludzie wola wprowadzic sie do domu na gotowo o ile jest on zrobiony z jakims tam gustem i poprostu urzadzic go po swojemu (meble, ogrod, etc.) Da sie na tym zarobic napewno i niektorzy tylko z tego zyja. Sa to zazwyczaj inspektorzy nadzoru lub architekci. Moze nie koniecznie musisz miec taki zawod, ale zupelnym laikiem byc nie mozesz ;) Kwestia lokalizacji tez jest wazna.. Ludzie chetnie kupuja gotowe domy gdzies pod lasem z dala od czesto uzytkowanych drog publicznych. W Lomiankach pod W-wa jest sporo takich dzialek ;) Pozdrawiam.
Witam,
1. koszt dzialki, w zaleznosci od lokalizacji, w okolicach wawy na 120mkw. ok. 170k, 2. koszty budowy sa, prawie, niezalezne od lokalizacji 1k/1mkw. 3. sa jeszcze koszty zwiazane z wykonaniem projektu, uzyskaniem papierkow z urzedow oraz pozwolen, ale sa none chyba pomijalne na tle dzialki i kosztow samej budowy, 4. radze tez przyjac 20% bufor, gdyz ceny materialow i robocizny caly czas ida do gory, bez takiego bufora moze sie okazac, ze nie skonczysz domu ;) Pozdrawiam i zycze sukcesu, Jerry
Apropo materialow budowlanych i wykonawcow to oprocz buforu warto wczesniej wplacic zaliczki i zarezerwowac terminy, nawet juz przed uzyskaniem pozwolen. W 3miescie na budowe domu 220m2 czeka sie okolo 3 m-ce na same pustaki czy poroterm ;)
Wydaje mi sie to zbyt optymistyczne. Znajomi budowali i wyszło im 2,5 tys za metr. Tylko, że całość zlecili firmie.
speedy no ale firma wziela swoje i jest tez roznica w materialach ;) Jesli np licza w to elewacje na ktorej jest klinkier albo inne cos drogiego to wyjdzie i 3 tys ;)
mimo wszystko, 1000 to chyba trochę za mało.
To był ekstra biznes kilka lat temu 3-5, ale mimo, że ceny rosną ale da się na pewno zarobić tylko trzeba być insp. nadzoru, architektem lub osobą mającą jakieś pojęcie, gdyż można wiele rzeczy samemu zrobić i zarobić niezłą kasę. Proponuje kupienie na obrzeżach dużych miast jakich siedlisk wiejskich do np. 20 km do remontu (odpadają przyłącza (nawet jak rozwalisz i postawisz nowy od podstaw pozwolenia itp.), (koleżanka kupiła ruderę za 20.000 zł - zmieniła pokrycie i szalówkę i w tej chwili dają jej 70.000 zł) - ceny oczywiście zależne od regionu polski i lokalizacji, sam nad tym myślę tylko narazie funduszy mało, ale niebawem może znajomego biznesmena namówię na pożyczkę i jakoś poleci. Jakoś będzie. Pozdrawiam i czekam na rozwój tematu.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|