|
Domena dla firmy |
Domena dla firmy
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jaką domenę warto zarejestrować dla firmy (mały rodzinny biznes)? Wszyscy mi polecają .pl, ale ja się zastanawiam, czy warto wydawać 100 zł rocznie, skoro dużo tańsze są domeny regionalne? Wiadomo, do tego jeszcze dochodzi opłata za serwer i robią się całkiem duże koszty. Strona ta ma być tylko małą wizytówką informacyjną. Jakie macie doświadczenia z domenami regionalnymi?
Chyba nie ma znaczenia.
Chyba raczej ma znaczenie, i to najczesciej spore. Jak ktos działa w Polsce i w internecie, to bez peelki ani rusz (pl). To podstawa jesli klinet ma firme dobrze kojarzyc, trafic, nie pomylic z konkurencją, ma wyglądac profesjonalnie, itp.
Pytanie brzmi czy dzialacie tylko w regionie? Jesli odp. brzmi tak, a do tego macie mała firme i mały budzet, no to jakims wyjsciem są domeny regionalne, a nawet subdomeny na portalach miejskich, czy darmowe adresy (w ostatecznosci).
Ja bym brała domenę .pl - mimo wszystko.
Moja firma ma domenę .net, ale to tylko dlatego, że pixelpr.pl brzmi śmiesznie i mogłoby budzić trudności w zapamiętaniu. Domena regionalne - duże NIE. Jeśli chcecie być łatwo zapamiętywani to koniecznie końcówka, która jest prosta i popularna. Zwykle ludzie, którzy nie pamiętają dobrze adresu jakiejś strony, instynktownie wpisują .pl, a jak to nie zadziała, to wtedy próbują innych końcówek. Jeśli firma ma się rozwijać to taka drobna inwestycja w postaci 100zł nie powinna być przeszkodą. Pozdrawiam, Monika Chitra www.pixelpr.net - agencja reklamowa
zdecydowanie PL
Jeżeli masz możliwość zakupu pl to nie masz na co czekać tylko brać. Nie wiem gdzie kupujesz domenę, że płacisz 100 zł za rok ? znam zdecydowanie tańsze domeny .pl
Jeszcze dodam, że można przecież kupic domenę w promocji za złotówkę czy 10 zł i dopiero za rok zapłacic 100 zł za przedłużenie. To przez ten rok proponuję dobrze wykorzystac tę domenę i zapłacenie tej kwoty po tym czasie nie będzie już problemem.
Pozdrawiam, Monika Chitra
Można też kupić za 10 zł a po roku zapłacić 50 - kwestia znalezienia dobrej firmy.
Na domeny regionalne decydujemy się wyłącznie wtedy, kiedy nasz biznes ma zasięg lokalny. Jeśli natomiast zasięg firmy wykracza poza miasto/województwo lub mamy ambicję aby nasza firma miała w przyszłości szerszy zasieg proponuję zarejestrować domenę .PL .
Pozdrawiam, Katarzyna Gruszecka / 2BE.PL --------- Domeny polskie już od 90 groszy
sorki ale co to za biznes skoro nie stac cie na domene za 100 zl na rok, przeciez to jest 8,3 zl / mc wiecej chyba wydajesz na piwo, tak wlasciwie to moze ci w ogole strona nie potrzebna bo ona tez kosztuje, chyba, ze ja zrobisz na jakims wordzi i jej celem bedzie odstraszanie klientow
zgadzam się, 100 zł za domene to dla szanującej się firmy, czy to regionalnej czy ogólnopolskiej, koszt niewielki. Chcesz wygladac profesjonalnie, to obowiazkowo .pl Widzę wiele adresów firm bez profesjonalnej domeny. I tak jak domena, te firmy nei wyglądają profesjonalnie. Co to za firma, skoro jej nawet na domenę nie stać?
Domena pl ma jakiś pozytywny odbiór u klientów. Mi podoba się najbardziej eu - taka światowa ;) ale jakoś u innych nie budzi ona tak pozytywnych emocji - spotkałem się nawet ze stwierdzeniem, że jest to domena dla tych co skąpią na pl, albo już wolnych nie było.
Regionalna domena ma sens, ale tak jak napisał 2be tylko jeśli interesuje nas rynek lokalny, np. lekarz warszawa pl weterynarz bialystok pl to też chyba pomaga trochę wyszukiwarkom. Ja na przykład często wpisuję do wyszukiwarki fazy usługa + miejsce. W swojej firmie używam domeny com - która brzmi staroświecko internetowo ;) ale oprócz tego z identycznych domen pl i eu mam przekierowanie, bo klienci zwłaszcza w mailach piszą z automatu inną końcówkę. Aha ważne jest chyba by domena była możliwie krótka, wiązała się z nazwą firmy i nie zawierała dziwnych znaków, których nikt nie zapamięta "-", zwłaszcza w nadmiarze.
Jezeli masz ambicje ponadregionalne , to zdecydowanie doradzam domenę pl. Za pare lat mozesz żałować, ze tak nie zrobiłeś. Chyba że zakładasz lokalny sklepik / biznesik to nie ośmieszja sie np. z domeną ..... com
1. domena eu ma raczej odbiorcow wsrod firm miedzynarodowych, dzialajacych w kilku krajach lub w calej Unii. Przede wszystkim jest jednak kojarzona z organizacjami zwiazanymi z funkcjonowaniem Unii, takimi jak Parlament czy Komisja Europejska. Stad tez, nie cieszy sie zbyt duza popularnoscia - nie tylko w Polsce. 2. wiekszosc firm dzialajacych w Stanach, oraz wiekszosc firm dzialajacych w wiecej niz jednym kraju, uzywa tej "staroswieckiej" (jak ja raczyles nazwac) domeny com. Bierze sie to z jej uniwersalnosci. Caly swiat wie, ze com to domena uniwersalna. Wyszukiwanie, jaka to firma z Filipin, Malezji, Slowenii, Barbadosu, czy Martyniki moze miec domene krajowa byloby dla wielu niepotrzebnie zmarnowanym czasem... 3. dlatego np.: portal Allegro byl przez wiekszosc czasu swego istnienia prowadzony przez firme QXL... Sporo innych firm rowniez - nie wiedziec czemu, prawda? - nie umieszcza nazwy firmy/spolki w nazwie domeny, za to umieszcza marke handlowa. Z kolei myslnik jest dosc popularnym znakiem uzywanym w domenach, szczegolnie gdy nazwa sklada sie z dwoch wyrazow, ktorych wymowa fonetyczna, lub tez uklad liter moze wprowadzac w blad, badz wprowadzac w blad w czasie prezentacji wizualnej. Np. sportsshop com --> sports-shop com, matlek --> mat-lek , matfan --> mat-fan.
a co sądzicie na temat końcówki org albo org.pl? Ja ona może być odbierana? Akurat w moim przypadku domena z samą końcówką .pl jest już zajęta i szukam czegoś innego ...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Domena dla firmy": - Jaka domena dla firmy - domena - co mogę zrobić z tą domeną? - domena - Domena - domena
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|