roberto_one napisał(a):Witam
jak już wspominałem w którymś tam poście, że chce założyć sklep internetowy i byłby to sklep z prezentami dla niej i dla niego tylko mój pomysł jest taki aby zrobić dwa sklepy z prezentami pod domenami:
Dwa sklepy = 2x wydana kasa na pozycjonowanie a to tutaj do najlatwiejszych nalezec nie bedzie. Wiadomo, ze jak chce sie rzetelnie oszacowac konkurencje trzeba poswiecic wiecej czasu jednak juz wpisujac "prezenty" - przeszlo 8mln w google i "upominki" prawie 4mln mozna stwierdzic ze sa to frazy srednio trudne i tu trzeba bedzie troche wydac zanim bedziesz widoczny i zaczniesz zarabiac. Wiadomo, ze zawsze mozna pozycjonowac sie na mniej popularne frazy ale ile produktow w asortymencie tyle mozliwosci a czego poszukuja ludzie wiedza tylko Ci co bawia sie w pozycjonowanie i moga to swoimi sposobami oszacowac.
Wg mnie dwa sklepy to sredni pomysl. Chyba, ze zalezy Ci na tym aby za jakis czas przebranzowic delikatnie jeden z nich a poki co zeby nabieral "mocy urzedowej" lub
chociazby dla pozniejszej sprzedazy. Wtedy ok.
roberto_one napisał(a):prezentydlaniego.pl
prezentydlaniej.pl
i wkażdym z tych sklepów byłby link do drugiego tak że jak kupuje coś dla kobiety i chciałbym jeszcze kupić coś dla znajomego to żeby tylko kliknąć w ten link i jesteśmy w sklepie prezentydlaniego.pl i nie musze sie już logować(chciałbym je połączyć jakąś bazą) nie wiem tylko czy to zda egzamin i czy sie da tak sklepy ze sobą połączyć???
co o tym sądzicie???
Tak jak napisalem w jednym z Twoich postow - nie domena czyni sklep popularnym tylko google. Mozesz sobie wykupic domene http://www.super-prezenciki-i-upominki.pl i poki nie znajdzie sie gdzies tam w miare wysoko w googlu to bedzie tyle warta ile za nia zaplaciles.
Jesli chcesz kupic te domeny zeby je pozniej sprzedac to wapie zebys na tym zarobil. teraz jest sporo promocji gdzie domeny mozna kupic za 19,90. Jak sie promocje skoncza to max ile dostaniesz za te domeny to 49,90 bo pewnie tyle bedzie kosztowac pl'ka. Pytanie, czy znajdzie sie ktos kto to kupi bo ja bym osobiscie pomyslal o innych domenach dla takiego biznesu. Domenach trudniejszych do zapamietania ale lepszych do pozycjonowania :)
Na lapanie nowych klientow na fajna domene moga sobie pozwolic jedynie wlasciciele upominki.pl i prezenty.pl bo to wpisze kazdy glupi co chce cos kupic a nie zna googla (tacy tez jeszcze sa :). I na tym sie konczy patent przyjaznych i fajnych domen dla tego typu dzialalnosci niestety. Reszta to pozycjonowanie, adwords i reklama platna.
No chyba, ze stac Cie na upominki.pl bo jest na sprzedaz :)
pozdrawiam
Pawel