|
Doradca marketingowy, reklamowy. |
Doradca marketingowy, reklamowy.
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myslę, że mam smykałkę do tej profesji. Moze mnie sprawdzicie czy czasem nie mam zbyt wielkiego mniemania o sobie?!
jak o tym piszesz to juz jest problem, a jak mamy cie sprawdzic? mamy zgadywac? strzelac w ciemno?
Zlećcie mi zadania do wykonania. Zobaczymy jaką mam inwencję twórczą.Moze was czymś zaskoczę?! Ja się sprawdzę,a możę komuś podsunę jakis fajny pomysł.
Myslę,ze mam parę asów w kieszeni i pomysłów, na skuteczną reklamę. Wiem jak "omijać radar",jeśli ktos interesuje sie reklama wie o czym piszę.
skad jestes jarek?
Hm to może na próbe powiedz mi jak zaplanowałbyś drobną kampanie firmy zajmującej się organizacją gier paintballowych. w jakich mediach byłoby najkorzystniej i w jakiej formie;]
malpa? czemu tak malo wymagasz? niech od razu okresli wstepne koszty kampanii
Małpa ok,damy radę.
Twój target to młodzieńcy w wieku 15 - ok 40 lat. hehe. Musisz brac pod uwage, że chłopcy do 20 roku zycia mają inne cele niz starsi w tej strzelance, oni jeszce nie rywalizuja oni sie bawia, starsi juz rywalizują. Już dostałeś odpowiedz na swoje wszystkie pytania, no moze nie wszystkie. pomysl o tym co napisałem a zrozumiesz jak poprowadzic reklamę, chyba że nadal potrzebujesz pomocy to zapraszam do współpracy. Pozdrawiam. Zapraszam na gg
z tego co widze to tylko napisales kto jest grupa docelowa, wiec nie odpowiedziales na zadne wlasciwie pytanie....
jurasie ma racje, jaka jest moja grupa docelowa to ja doskonale wiem. chciałbym abyś zaproponował mi konkretne rozwiązania marketingowe wraz z kosztorysem. działlność jest abstrakcyjna więc nie ma sensu rozmawiać na gg, jeśli pokażesz się z dobrej strony tutaj to na pewno ktoś się do ciebie zgłosi z realnym biznesem.
Ciekawy temat Jarek.
Mógłbym przystąpić do zabawy i napisać co należy zrobić, aby skutecznie wypromować taki "biznesik", ale bardzo chętnie posłucham Pana Jarka.
panie jarku, no i co z tym paintballem? chetnie posluchamy
hej,siadam do pracy i odpisze. Do jutra.
[ Dodano: Wto Mar 21, 2006 12:15 am ] Część 1. Wprowadzenie. Reklama by była skuteczna musi trafić w cel, ba jakie to proste słowa. Naszym już prawie "wrodzonym" odruchem jest kasowanie reklamy od razu jak do nas trafi. Po prostu wiemy kiedy jesteśmy poddani manipulacji przez reklamę i mamy gotowy odruch obronny- znowu wciskają jakiś kit, bubel !! Ukrytym zadanie reklamy jest przekonanie biorcy reklamy, że to co jest reklamowane jest mu potrzebne, ze stanie się lepszym człowiekiem kupując usługę lub towar. Paintball jest specyficznym sportem opartym na naszej fascynacji filmami z Arnoldem, Stalone. Chcemy poczuć ten smak adrenaliny, trafić kulką i unicestwić przeciwnika bez wyroku :wink: . Marketing tej dyscypliny musi być bardzo wyrafinowany, wręcz precyzyjny i musi trafić w cel ! Pierwszy problem - Ojciec Wielu ojców, którzy bawią się w paintball, zadaje sobie pytanie. Czy syn powinien widzieć już w młodym wieku "śmierć" na żywo, i sam stać się celem. Zapamiętaj ten fragment, tu jest problem, duży problem. Podświadomie, każdy z nas chce chronić swoje dzieci przed przemocą, tak czy siak jest to przemoc ale forma bardzo teatralna. Problem Drugi – Matka Właściwie brak problemu, kobiety nie ingerują w zabawy ojca i syna w wojsko. Matka zapyta się szybciej jak jesteś ubrany, niż byś uważał na kulki, i się zbyt nie poobcierał. Problem trzeci – Ty Sam Jeśli masz lat 15, traktujesz to jako zabawę, chęć postrzelania, biegania , krycia się, zaskakiwania przeciwnika jak np. RAMBO. Twoim problemem jest twój ojciec, to od niego zależy, czy będziesz się w to bawił. Ojciec jest bardzo ważnym ogniwem, przypominam. Gdy jesteś starszy, i możesz już decydować sam, problemem stają się pieniądze, wolny czas. Tu ojciec już daje wolną rękę, ty decydujesz . No na dzis starczy. By zaplanować marketing trzeba przeanalizować temat co czynie, na waszych oczach. Pozdrawiam.
hmm nie obraź się ale według mnie kompletnie nie trafiłeś z jednego prostego powodu. Paintball jest dostępny tylko dla ludzi pełnoletnich ze względu na pewne ryzyko wypadku, samodzielną decyzję o uczestnictwie mogą więc podjąć jedynie osoby pełnoletnie. ja ani dziesiątki moich kolegów (myśle, że również inni młodzi ludzie) mając 18 lat i więcej nie pytaliśmy rodziców czy możemy iść się pobawić :smile:
myśle że powinieneś jeszcze raz przemyślec jaki jest nasz 'target';p próbuj dalej;]
jarku, po co tyle pieknych slow? sprawa jest prosta.
[ Dodano: Wto Mar 21, 2006 8:48 am ]
w taki wlasnie sposob wciskasz nam siebie w kazdym watku wklejajac link do swojego watku... ja mam odruch obronny
Jarku, są to pewnego rodzaju przemyślenia, które pokazują, że myślisz w dobrym kierunku, jednakże usługa Pintbala to nie jest wprowadzanie na rynek nowego ogónokrajowego produktu czy też usłygi. W pewnym strategiach podchodzi sie do pracy tak jak Ty podszedłeś do swojej, czyli wszystko należy przemyśleć, może nawet opisać. Następnie usiąść, zrobić burzę etc, etc.
Tu nie ma co podchodzić w ten sposób, że Pintball to "smierć" i wielu ojców nie chce by dziecko widziało "smierć". Gdzie w Pintbalu jest wogle śmierć?? To jest rodzaj zabawy, rozrywki a chyba każdy w dzieciństwie bawił sie w żołenierzy, wojnę, komandosów. Sprawa jest bardzo prosta tyle, że uzależniona od kwoty na reklamę. Nie ulega wątpliwości, że zabawą interesują sie głównie panowie, a ponieważ jest to sport dla pełnoletnich, to właśnie wyłoniliśmy grupę docelową. Rozważam, że firma jest mała, pieniążki na reklame znikome, i z tego trzeba zrobić coś takiego, aby trafić do odbiorcy. Zakłądam rónież, że rzecz dzieje sie w mieście 50 - 100 000 mieszkańców. 1. Poinformowanie o ofercie. Plakaty, ulotki tam, gdzie uczęśzczają panowie, zatem ... fryzjer męski, bar, sklep motoryzacyjny, sklepy z odzieżą męską, warsztat samochodowy it. Myśle, że tutaj można sie porozumieć z właścicielami tych punktów. Plakat duży, czarne tło a na nim czerwony karabin do pintbala, pod nim napis PINTBALL, poniżej charakterystyczne dane teleadresowe + wzmianka o terminie zapisów czy coś dodatkowo. 2. Reklama plakatowa na lub pod uczelniami, reklama przy szkołach średnich lub w szkole średniej. 3. Reklama prasowa /prasa lokalna/ w zależności od środków finansowych jakimi dysponujemy. natomiast pomysłów na reklamę niebanalną, agresywną jest masa, ale na to potrzebnę są już pewnie środki finansowe. Np wynajęcie na kilka dni Hummera. Auto kojarzone z wojskiem, komandosami. Czarny Hummer z reklamą pintballa na tydzień, jeżdzący lub stojący w mieście. Moożna go wóczas zfotografować i wykorzystywać w późniejszej reklamie. 4. Załóżmy że miasto, miasteczko obchodzi coś takiego jak "Dni miasta" Powiedzmy, że na stadionie odbywa sie swojego rodzaju festyn. Myśle, że pokaz pintballa byłby ciekawym przeżyciem dla mieszkańców. Zbieracie kartony, beczki, ustawiacie pewnego rodzaju zapory, bunkry i opisujecie scenariusz widowiska pintballowego. Może nawet przebieracie sie za wojsko polskie kontra hitlerowcy. To już wszystko kwestia kasyy. 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 etc etc, minut myślenia, 30 pomysłów. Powodzenia
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Doradca marketingowy, reklamowy.": - slogan reklamowy/marketingowy dla producenta - Wywiad marketingowy - PLAN MARKETINGOWY - Plan marketingowy dla Twojej firmy! - plan marketingowy - auto szkoła
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|