|
Dostęp do internetu |
Dostęp do internetu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym sie dowiedzieć skąd mają internet dostawcy. Jestem w trakcie przemyśleń nad małym osiedlowym internetem. Ale nie chce brać go od innych dostawców bo nie wyrobie na sprzęt. Słyszałem coś LLi czy jakoś tak.
poprostu kupujesz łącze od np.Tpsa i potem to rozdielasz na poszczególnych klientów.
Przecież powiedziałem że nie chce brać netu od dostawcy! Czekam na jakieś inne propozycje lub wskazówki
no to jak chcesz brac internet buhaha jak nie od dostawcow?
wykupiujesz łacze u wiekszego dostawcy i rozdzielasz ot cała filozofia
Czyli o kim myślisz? Mnie chodzi o to z kąd mają właśnie oni (tp, netia itp.)
witam
kolego ale jak Ty masz takie pytania to proponuje - odpusc sobie ta siec osiedlowa, a jeszcze "nie wyrobie na sprzet". A wiesz co to server ? Sorry , wiesz nie chce Ciebie urazic
witam. (będę trochę trywializował, żeby nie zakopać się w szczegóły, także technologicznych purystów proszę o wyrozumiałość)
dostawcy tacy jak tpsa są już internetem. mają rutery podłączone do sieci szkieletowej, i są podłączeni do kilku "najbliższych" sąsiadów z takimi samymi ruterami szkieletowymi. na przykładzie sieci akademickiej: ruter szkieletowy jest w szczecinie i ma podłączenie do poznania. to koniec. z ciekawostek podam ci to ze duzi operatorzy z innymi operatorami są podłączeni na zasadzie peeringu, czyli bezpłatnego założenia że jednych użytkownicy będą korzystać z zasobów drugiego, i na tej zasadzie nikt nie bierze pieniedzy za wzajemny transfer. (chociaz tepsa chciała brac kase od akademickiej sieci za peering, ale to wiadomo w polsce tylko mozliwe). a jak to wszystko działa, to polecam poczytać sobie o rutingu i przesyle informacji w sieci. jesli chciałbyś mieć podłączenie do szkieletu to poprostu poprowadź światłowód do kogoś kto jest w szkielecie kup ruter szkieletowy i bądź dostawcą.
Właśnie tylko gdzie ten szkielet moge zlokalizować? Jestem ze ślaska, a dokładnie to obrzeża katowic. Dzięki ty mi rozjaśniłeś najlepiej tą sytuacje.
Dobra, zlokalizowałem pare węzłów ale na stronach nie widze cen (później zadzwonie) A tak na teraz nie orientuje sie ktoś ile poże takie przyłączenie kosztować?
coyote2005
Wiem co to serwer! nie obrażaj mnie, jestem człowiekiem i mam prawo paru rzeczy nie wiedzieć. Co miałeś na myśli "nie wyrobie na sprzęt" Bo ja o tym mówie, że nie wypłaciłbym sie na sprzęt: przełączniki, serwery, kable itp. gdybym brał internet od dostawców takich jak netiai tp.
poszukaj dostępu przez sieć akademicką.
mam jednak informację która cię zmartwi, ale ruter szkieletowy to hmm, <uwaga będę strzelał> koło 10k zł, jak nie parę wielkości więcej. łacza do innych ruterów w szkielecie to łącza rzędu 10Gb (jak nie więcej). koszt swiatlowodu to też niemała kwota. raczej jesteś skazany na providerów, tylko szukaj najlepszego a zarazem najtańszego. jeśli nie chcesz mieć kosztów infrastruktury typu switch, modem, ruter, wykorzystaj sieć wifi. pozatym jakoś tutaj piszesz, to już masz internet. rozdziel go przez wifi i sprzedawaj. koszty początkowe są niestety konieczne. mozesz je zredukować korzystając z różnych rozwiązań. najbardziej lamerska wersja: kupic najtańszą radiową sieciówkę i dać udostępnianie połącznia :)
witam.
napisalem ze nie chce ciebie obrazac, a druga sprawa sam napisales ze "nie wyrobisz" wiec co sie czepiasz ? myslales ze taniej bedzie ominac takich duzych dostawcow ? "Bo ja o tym mówie, że nie wypłaciłbym sie na sprzęt: przełączniki, serwery, kable itp. gdybym brał internet od dostawców takich jak netiai tp." - rozumiesz to dobrze co napisales ?? bo mi sie wydaje ze chyba nie. po prostu stwierdzilem po tym co napisales ze nie wiele masz wspolnego z "siecia" pozdrawiam
Coś mi się zdaje, że przedmówca ma racje, kolega @tRiDio chyba nie zabardzo siedzi w sieciach i temacie providerskim. Nie chce robić tutaj jakiegoś "czarnowidzenia" tego pomysłu ale po przeczytaniu jego postów nic innego nie przychodzi mi do głowy jak tylko wielka wtopa.
Przez to słowo "wyrobienie sie ze sprzętem" to miałem na myśli, że czas zwrotu tych urządzeń byłby dłuższy jakbym wziął net od dostawców neti i tych innych. Jeśli chodzi o te "sieci" to prawda, że nie miałem do czynienia z administrowaniem większych sieci. Ale człowiek sie uczy całe życie. Możecie mi szanowni koledzy powiedzieć z czym bym sobie nie poradził?
Poprostu wykup sobie czestotliwośc za jakieś 2mln i działaj, niestety w tym roku juz się spóźniłęś przetrag został rozstrzygniety
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|