Dobry wieczór!
Termin na podpisanie umowy o dotację coraz bliżej:-) Jednak pojawiają się kolejne wątpliwości...
Chodziłam i pytałam gdzie się tylko dało (biura księgowe, urzędy skarbowe itp.) Ale pojawiły się nowe wątpliwości i niejasności;)Mianowicie chodzi o to że:
1. W jednym z US powiedzieli mi że dotację którą dostanę z PUP nie mogę traktować jako przychodu (co jest chyba oczywiste;), jednocześnie też komputer (PC + monitor) mogę amortyzować i zaliczyć do środków trwałych ale jednocześnie nie może on być kosztem uzyskania przychodów... To skoro nie może on być kosztem to od czego mam (o ile wogóle muszę w takiej sytuacji) odliczać tą kwotę amortyzacji??
2. Jeden z zakupionych programów (do grafiki) przekracza wartość grubo ponad 3500,00 zł więc logiczne jest że wpiszę go do środków trwałych i bedę amortyzować. Ale czy w przypadku pozostałych programów które teoretycznie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komputera (antywirus, system operacyjny, pakiety tekstowe itp.) mogę je amortyzować razem z komputerem czy osobno? Dodam że koszt poszczególnych programów to ok.kilkaset zł.
Serdecznie pozdrawiam:)
I z góry dziękuję za pomoc oraz wszelkie poprawki:)