|
Dotacja dla absolwenta. |
Dotacja dla absolwenta.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Mam następujące pytanie. Jestem absolwentem liceum, obecnie podjąłem nauke na studiac zaocznych. Nie jestem zarejestrowany w urzedzie pracy. Chcialbym po nowym roku starac sie o dotacje z urzedu pracy. Czy mi jako absolwentowi przysluguja inne prawa o dofinansowanie? Czy musze sie rejestrowac jako osoba bezrobotna aby pozniej starac sie o dotacje? Jaki czas bede musial byc bezrobotnym aby dostac dotacje? Z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam :)
Aby dostać dotację z UP musisz być zarejestrowana jako bezrobotna. Jeżeli poczekasz do następnego roku to będziesz mogła skorzystać z pomocy ze strony UE, będzie mozna dostać 40 000 zł.
no tak ale to tak jak w tej chwili bezzwrotne? gdzie moge wiecej o tym poczytac? przyznam ze przegladam interenet i jest wiele sprzecznych informacji. a jaki czas musze byc bezrobotny w takim razie zeby dostac dotacje?
Dotacje z UE są bezzwrotne. Na dzień dzisiejszy nie ma szczegółowych informacji na temat tych programów, trzeba czekać do następnego roku. jeżeli będziesz chciała z nich skorzystać, to nie możesz być zarejestrowana jako bezrobotna. Osoby bezrobotne mogą starać się o pieniądze z UP, a to ile czasu trzeba być zarejestrowanym zależy od UP, w każdym wojewoztwie jest inaczej.
czyli jesli dobrze rozumiem: na chwile obecna na start moge brac dofinansowanie z UP a po nowym roku bede mial mozliwosc skorzystania z dofinansowania z UE? Jak duza jest szansa ze za dotacje z UE bede mogl zrobic strone internetowa (koszt jej wykonania to kolo 6tys netto)?
Zależy jak bardzo strona będzie CI potrzebna do prowadzenia działalności.
Jeżeli będzie to uzasadnione to możesz na nią wydać i 40 tysięcy. Działanie 6.2 PO KL (bo o tym tutaj mowa) będzie dostępne dla Ciebie najwcześniej późną wiosną przyszłego roku. Na kasę można liczyć najwcześniej latem/jesienią.
A zeby podjac dotacje z UE to musi byc jakis okres przed zlozeniem wniosku w ktorym nie pracowalem wczesniej?
Nie. Pisaliśmy o tym milion razy.
to jeszcze jedno pytanie: czy z dotacji z UP moge przeznaczyc pieniadze na zrobienie strony internetowej? Czy raczej bedzie ciezko?
Nie wiem w sumie jak u Ciebie UP patrzy na DG w internecie. Zapytaj ich poprostu
P.S. Wojtek czy firma h-consulting zamierza robić jakiś projekt z działania 6.2 PO KL w przyszłym roku np w powiecie wieruszowskim? :-) I czy miałoby to być coś dla zaczynających DG i czy też dla istniejących już firm?
Oczywiście, że zamierza. Na pewno na dolnym śląsku i opolszczyźnie. Myślimy też o wielkopolsce. Łódzkie z wiadomych względów raczej zostanie pominięte. Chociaż z drugiej strony już wiemy co nas czeka i przy odpowiedniej dawce stalowych nerwów i zdystansowania do sprawy można coś tam zrobić. Jest to kwestia do poważnej dyskusji.
Istniejąca już firma nie może zostać objęta wsparciem w ramach tego działania. Pozostaje Ci oś trzecia PROWu albo zmiana osobowości prawnej i dopiero wtedy start w 6.2 PO KL
Heh...tak to już bywa.
Czy ja dobrze przeczytalam, od przyszlego roku bedzie mozna uzyskac dotacje w wysokosci do 40 tys??, do tej pory mas to bylo 14 tys. Czy to ten sam projekt, ta sama dotacja ktora przysluguje bezrobotnym zarejestowanym w urzedie pracy?, czy o ta dotacje tylko studenci moga sie starac czy tez osoby starsze bezrobotne zarejestrowane.
Prosze o odpowiedz
To nie jest dotacja z PUP, choć PUP będą mogły pośredniczyć w jej dawaniu. Jest to przedłużenie działania 2.5 ZPORR.
Witam! Mam pytanie ja w tym roku kończę szkołę więc nie miałem być jak zarejestrowany jako bezrobotny itp. Moje pytanie brzmi czy mam szanse na jakieś dotacje z UE lub PUP? Bo planuje otworzyć sklep mięsny a nie mam pojęcia jak to wygląda. wszystko co czytam na stronach to nie mogę się doczytać o absolwentach.Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Jaka dotacja dla absolwenta?
- Dotacja dla absolwenta szkoły średniej/technikum - Dotacja dla absolwenta LO na otwarcie działalności gosp. - Jak skutecznie dotrzec do absolwenta? - Odbycie służby wojskowej przez rolnika - absolwenta studiów. - DOTACJA Z ARMIRU + DOTACJA Z URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO?! - Dotacja na rozwinięcie działalności a dotacja z PUP. - Dotacja na ZUS ? - Dotacja SPA Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|