Witam
Sytuacja rysuje się następująco:
Osoba pracuje na pełnym etacie w Banku, chce jednocześnie prowadzić własną działalność
gospodarczą, czy może ubiegać się o o dotację z PUP na rozpoczęcie działalności??
Pozdrawiam Dawid
|
Dotacja dla bezrobotnego z PUP - Urzędu Pracy |
Dotacja dla bezrobotnego z PUP - Urzędu Pracy
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam
Sytuacja rysuje się następująco: Osoba pracuje na pełnym etacie w Banku, chce jednocześnie prowadzić własną działalność gospodarczą, czy może ubiegać się o o dotację z PUP na rozpoczęcie działalności?? Pozdrawiam Dawid
Oczywistą sprawą jest, że nie może.
Zostaje UE
Aby ubiegać się o dotacje osoba musi być bezrobotna, ale nie dłużej niż 12 m-cy
w tym przypadku możnaby skorzystać z innych funduszy.
To zależy od PUPu. Ustawowo nie ma takigo kryterium jednak dany PUP może wprowadzić dodatkowe kryteria. Zawsze najlepiej sprawdzić w swoim urzędzie co tam nawymyślali.
Witam!
Mam 18 lat, uczę się zaocznie w LO, mieszkam w mieście liczącym około 12 tys. mieszkańców. Chciałabym otworzyć sklep z odzieżą damską (na początek), dlatego też mam zamiar złożyć wniosek o dotacje jednorazowe środki z UP. Wiem, że trzeba utrzymać DG przez rok, placić ZUS, mieć lokal, napisać Biznes Plan, posiadać żyrantów. Problemem jest to ,że slyszalam że w mojej miejscowości nie dają pieniędzy na jakiekolwiek sklepy z odzieżą, bo jest ich za dużo. Fakt, jest ich sporo, ale żeby kupić coś niedrogiego i fajnego to nic nie można znaleźć. Większosc młodych ludzi (mam na mysli przedzial wiekowy 16-29 lat) jezdzi do wiekszych miast oddalonych od naszego o okolo 60 km. Wiem co bym chciala sprzedawac i jestem w 100 % pewna ze moj biznes bedzie przynosil dochody nie tylko przez rok, ale o wiele dluzej. Tylko jak mam do tego przekonac urzednikow, ktorzy podobno sa od razu na nie ? Przeciez to ze powiem , ze mi sie uda pewnie ich nie przekona. Widze , ze na tej stronie jest sporo ekspertow wiec prosze o rade. Acha i jeszcze jedno. Jak to jest z tym lokalem? Muszę go znalezc przed zlozeniem wniosku, tak? Tylko skad mam wziac pieniadze na oplacenie czynszu, za darmo raczej nikt nie bedzie trzymal. A co jesli dotacja nie zostanie mi przyznana? prosze o pomoc
Biznesplanem :-)
Pieniędzy z dotacji i tak nie można przeznaczyć na opłacenie czynszu. Poza tym, posiadanie lokalu nie jest warunkiem niezbędnym do jej otrzymania. Dobra rada - jeżeli nie masz środków na start i liczysz tylko na kasę z dotacji to odpuść sobie ten interes. Mowię poważnie i nie złośliwie. :-)
Nie mam kasy, jestem bezrobotna dlatego chce sie starac o dotacje. Wiem, ze nie moglabym tych pieniedzy wykorzystac na czynsz. Chodzi mi o to ze gdybym miala pewnosc to pieniadze by sie od kogos pozyczylo, bo by sie szybko wrocily, tylko zebym miala pewnosc.... Jesli nie UP nie przyzna mi dotacji nie bede w stanie oddac tych pieniedzy. Czynsz za miesiac w lokalu, ktory mam na oku to 1000 zl. Dla kogos kto nie pracuje i nie ma zadnych oszczednosci, to bardzo duzo. A konkretnie to mam taki epytanie Wojciechu,czy UP ma prawo mi odmowic tylko dlatego ze to ma byc sklep z odzieza, czy jednak moze przeczytac moj Biznes plan. Acha i jeszcze jedno , czy oprocz wniosku i biznes planu jest jeszcze jakas rozmowa z ludzmi, ktorzy o tym decyduja?
Dogadaj się z właścicelem i podpisz umowę przedwstępną. Możesz dołączyć ją do wniosku. Podnosi to punktację ponieważ pokazuje, że już coś w kierunku otworzenia działalności zrobiłaś. Jednocześnie nie musisz jednak płacić tego tysiąca.
Nikt Ci nie odmówi od razu. Zbierze się komisja, zapozna się z wnioskiem (ewentualnie bizneslanem) i go oceni według kryteriów. Kryteria są ogólnodstępne w PUPie. Zapoznaj się z nimi.
To zależy od rzędu. Czasami faktycznie dodatkowo jest rozmowa. Zapytaj się w swoim PUPie.
Witam wszystkich Bizness-Forumowiczów
Chciałbym uzyskać pomoc z waszej strony dotyczącą dotacji z UP na rozpoczęcie działalności. Od razu powiem, że jestem oczekującym na szkolenie które jest niezbędne do otrzymania wsparcia finansowego. Znając nasze realia i podejście niektórych urzędników, mam obawy czy aby na pewno zostanę dobrze pokierowany w tej sprawie dlatego proszę o poradę co zrobić i co należy wiedzieć, aby otrzymać upragnioną dotację. Czytałem już sporo wątków na forum, lecz nie znalazłem odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytanie, a mianowicie: Wyrażając chęć otwarcia własnej działalności w UP powiedziano mi, że nie wiedzą jeszcze nic na temat puli jaka jest przeznaczona na rok 2007 oraz na jakie formy działalności będzie ona przyznawana. Planuję otworzyć doradztwo-pośrednictwo i zastanawiam się jakie mam szanse na uzyskanie dotacji UE
dziwne, ze nie wiedza - moze u Ciebie, bo ja zlozylem wniosek 7 stycznia i w tym tygodniu ma byc rozpatrzony - wpisalem 'prosbe' o 12 tys.
w piatek mam komisje w sprawie dotacji w urzedzie pracy,chce otworzyc solarium i napiaalam o dofinansowanie jednago lozka do opalania,wiem za beda za mna rozmawiac i bede miala ich przekonac co do mojego biznesu,co mam mowic?boje sie za powiem cos nie tak.
Proszę przeczytać regulamin! -- Moderator
Żeby ich przekonać sama musisz być co do niego przekonana. Jesteś.? ;-)
Nie martw się na zapas. Przemyśl zagrożenia, konkurencję, promocję.
ja jestem przekonana ale jak ich przekonac,co madrego mowic i w jaki sposob?ciezko mi poskladac mysli teraz a co dopiero na komisji
Nie wiem czy to jest uwarunkowane rejonem i poszczególnymi przepisami zależnymi od jednostki UP, ale ja nie miałem możliwości ustalenia wysokości dotacji... Jedynie kazano złożyć mi wniosek o szkolenie po czym będę się mógł ubiegać o dotację, więc dziwi mnie fakt wcześniejszego ustalenia wysokości wsparcia...
Ustawowo jest zapisane, że może to być maksymalnie pięciokrotność średniego miesięcznego wynagrodzenia. Jest to niezależne od PUP.
Sprawdź również podobne tematy:
- Dotacja z Urzędu Pracy
- Dotacja z Urzędu Pracy i praca - Dotacja z Urzędu pracy na firme Usługową - Dotacja z Urzędu Pracy a zakup oprogromowania - Dotacja z Urzędu Pracy - Jak łatwo się z niej rozliczyć - Dotacja unijna z urzędu pracy na zalożenie firmy - Dotacja na zatrudnienie bezrobotnego - Dotacja a utrata statusu bezrobotnego - Dotacja dla bezrobotnego do 25 roku zycia. Nie z PUP? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|