Witam
Sytuacja rysuje się następująco:
Osoba pracuje na pełnym etacie w Banku, chce jednocześnie prowadzić własną działalność
gospodarczą, czy może ubiegać się o o dotację z PUP na rozpoczęcie działalności??
Pozdrawiam Dawid
|
Dotacja dla bezrobotnego z PUP - Urzędu Pracy |
Dotacja dla bezrobotnego z PUP - Urzędu PracyBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam
Sytuacja rysuje się następująco: Osoba pracuje na pełnym etacie w Banku, chce jednocześnie prowadzić własną działalność gospodarczą, czy może ubiegać się o o dotację z PUP na rozpoczęcie działalności?? Pozdrawiam Dawid
Oczywistą sprawą jest, że nie może.
Zostaje UE
Aby ubiegać się o dotacje osoba musi być bezrobotna, ale nie dłużej niż 12 m-cy
w tym przypadku możnaby skorzystać z innych funduszy.
To zależy od PUPu. Ustawowo nie ma takigo kryterium jednak dany PUP może wprowadzić dodatkowe kryteria. Zawsze najlepiej sprawdzić w swoim urzędzie co tam nawymyślali.
Witam!
Mam 18 lat, uczę się zaocznie w LO, mieszkam w mieście liczącym około 12 tys. mieszkańców. Chciałabym otworzyć sklep z odzieżą damską (na początek), dlatego też mam zamiar złożyć wniosek o dotacje jednorazowe środki z UP. Wiem, że trzeba utrzymać DG przez rok, placić ZUS, mieć lokal, napisać Biznes Plan, posiadać żyrantów. Problemem jest to ,że slyszalam że w mojej miejscowości nie dają pieniędzy na jakiekolwiek sklepy z odzieżą, bo jest ich za dużo. Fakt, jest ich sporo, ale żeby kupić coś niedrogiego i fajnego to nic nie można znaleźć. Większosc młodych ludzi (mam na mysli przedzial wiekowy 16-29 lat) jezdzi do wiekszych miast oddalonych od naszego o okolo 60 km. Wiem co bym chciala sprzedawac i jestem w 100 % pewna ze moj biznes bedzie przynosil dochody nie tylko przez rok, ale o wiele dluzej. Tylko jak mam do tego przekonac urzednikow, ktorzy podobno sa od razu na nie ? Przeciez to ze powiem , ze mi sie uda pewnie ich nie przekona. Widze , ze na tej stronie jest sporo ekspertow wiec prosze o rade. Acha i jeszcze jedno. Jak to jest z tym lokalem? Muszę go znalezc przed zlozeniem wniosku, tak? Tylko skad mam wziac pieniadze na oplacenie czynszu, za darmo raczej nikt nie bedzie trzymal. A co jesli dotacja nie zostanie mi przyznana? prosze o pomoc
Biznesplanem :-)
Pieniędzy z dotacji i tak nie można przeznaczyć na opłacenie czynszu. Poza tym, posiadanie lokalu nie jest warunkiem niezbędnym do jej otrzymania. Dobra rada - jeżeli nie masz środków na start i liczysz tylko na kasę z dotacji to odpuść sobie ten interes. Mowię poważnie i nie złośliwie. :-)
Nie mam kasy, jestem bezrobotna dlatego chce sie starac o dotacje. Wiem, ze nie moglabym tych pieniedzy wykorzystac na czynsz. Chodzi mi o to ze gdybym miala pewnosc to pieniadze by sie od kogos pozyczylo, bo by sie szybko wrocily, tylko zebym miala pewnosc.... Jesli nie UP nie przyzna mi dotacji nie bede w stanie oddac tych pieniedzy. Czynsz za miesiac w lokalu, ktory mam na oku to 1000 zl. Dla kogos kto nie pracuje i nie ma zadnych oszczednosci, to bardzo duzo. A konkretnie to mam taki epytanie Wojciechu,czy UP ma prawo mi odmowic tylko dlatego ze to ma byc sklep z odzieza, czy jednak moze przeczytac moj Biznes plan. Acha i jeszcze jedno , czy oprocz wniosku i biznes planu jest jeszcze jakas rozmowa z ludzmi, ktorzy o tym decyduja?
Dogadaj się z właścicelem i podpisz umowę przedwstępną. Możesz dołączyć ją do wniosku. Podnosi to punktację ponieważ pokazuje, że już coś w kierunku otworzenia działalności zrobiłaś. Jednocześnie nie musisz jednak płacić tego tysiąca.
Nikt Ci nie odmówi od razu. Zbierze się komisja, zapozna się z wnioskiem (ewentualnie bizneslanem) i go oceni według kryteriów. Kryteria są ogólnodstępne w PUPie. Zapoznaj się z nimi.
To zależy od rzędu. Czasami faktycznie dodatkowo jest rozmowa. Zapytaj się w swoim PUPie.
Witam wszystkich Bizness-Forumowiczów
Chciałbym uzyskać pomoc z waszej strony dotyczącą dotacji z UP na rozpoczęcie działalności. Od razu powiem, że jestem oczekującym na szkolenie które jest niezbędne do otrzymania wsparcia finansowego. Znając nasze realia i podejście niektórych urzędników, mam obawy czy aby na pewno zostanę dobrze pokierowany w tej sprawie dlatego proszę o poradę co zrobić i co należy wiedzieć, aby otrzymać upragnioną dotację. Czytałem już sporo wątków na forum, lecz nie znalazłem odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytanie, a mianowicie: Wyrażając chęć otwarcia własnej działalności w UP powiedziano mi, że nie wiedzą jeszcze nic na temat puli jaka jest przeznaczona na rok 2007 oraz na jakie formy działalności będzie ona przyznawana. Planuję otworzyć doradztwo-pośrednictwo i zastanawiam się jakie mam szanse na uzyskanie dotacji UE
dziwne, ze nie wiedza - moze u Ciebie, bo ja zlozylem wniosek 7 stycznia i w tym tygodniu ma byc rozpatrzony - wpisalem 'prosbe' o 12 tys.
w piatek mam komisje w sprawie dotacji w urzedzie pracy,chce otworzyc solarium i napiaalam o dofinansowanie jednago lozka do opalania,wiem za beda za mna rozmawiac i bede miala ich przekonac co do mojego biznesu,co mam mowic?boje sie za powiem cos nie tak.
Proszę przeczytać regulamin! -- Moderator
Żeby ich przekonać sama musisz być co do niego przekonana. Jesteś.? ;-)
Nie martw się na zapas. Przemyśl zagrożenia, konkurencję, promocję.
ja jestem przekonana ale jak ich przekonac,co madrego mowic i w jaki sposob?ciezko mi poskladac mysli teraz a co dopiero na komisji
Nie wiem czy to jest uwarunkowane rejonem i poszczególnymi przepisami zależnymi od jednostki UP, ale ja nie miałem możliwości ustalenia wysokości dotacji... Jedynie kazano złożyć mi wniosek o szkolenie po czym będę się mógł ubiegać o dotację, więc dziwi mnie fakt wcześniejszego ustalenia wysokości wsparcia...
Ustawowo jest zapisane, że może to być maksymalnie pięciokrotność średniego miesięcznego wynagrodzenia. Jest to niezależne od PUP.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Dotacja dla bezrobotnego z PUP - Urzędu Pracy": - Dotacja z Urzędu Pracy - Dotacja z Urzędu Pracy i praca - Dotacja z Urzędu pracy na firme Usługową - Dotacja z Urzędu Pracy a zakup oprogromowania - Dotacja unijna z urzędu pracy na zalożenie firmy
|
|