a ja mam takie pytanko:
Czy pieniażki z PO KL 6.2 można by jakoś częściowo przeznaczyć na podwyższanie (uzupełnianie) swoich kwalifikacji? Np jakby chciał część pieniedzy przeznaczyć na studia inżynierskie? Przeszło by to?
|
Dotacja działanie PO KL 6.2 krok po kroku - strona 78 |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
a ja mam takie pytanko:
Czy pieniażki z PO KL 6.2 można by jakoś częściowo przeznaczyć na podwyższanie (uzupełnianie) swoich kwalifikacji? Np jakby chciał część pieniedzy przeznaczyć na studia inżynierskie? Przeszło by to?
jeśli chodzi o standardowe rozdanie 6.2 PO KL to niestety nie, ale w większości przypadków beneficjantami tego działania są osoby bezrobotne, więc lepiej po takie "działanie" zgłosić się do właściwego UP dla Pana /Pani
Pozdrawiam Bartek
kiedy można składać wnioski o dofinansowanie 6.2 ? Jestem z małopolski
Witam,
kilka pytań dot. działania 6.2 1. Wiem że jest możliwość otrzymania dofinansowania również na samochód ale jak uzasadnić we wniosku zakup? 2. Czy można przeznaczyć środki na szkolenia pracowników np. na kurs językowy? 3. Jak wygląda wypłata pieniążków, tzn kiedy ile itd. 4. Jak wyglądają kontrole w firmie dotyczące prowadzenia działalności? 5. Jak długo pieniądze z dofinansowania nie są Twoje czyli jak długo trzeba utrzymać firmę aby nie zwracać dofinansowania? 6. Co jeśli zostanie mi przyznane dofinansowanie a firma nie będzie przynosić zysków? dziękuje z góry za odpowiedzi.
Czy ktoś mi moze powiedzieć co to jest PO KL 6.5?Bo kazdy tu pisze skrótami jakimiś. A ja po prostu chciałam otworzyć firme budowlaną. Ale skąd można dostać te dotacje? Tylko z Urzedu Pracy? Czy są jakieś inne miejsca? Prosze o dpowiedz bo nigdzie nie moge znaleźć tych informacji.
mam jedno pytanie
czy maszyny niezbędne do uruchomienia biznesu można kupić używane lub przynajmniej wziąć w leasing jeśli trzeba kupić nową?
Witam,
na str. 56 wątku było pytanie odnośnie ubiegania się o dotacje jako spółka. Pan _Wojtek_ napisał wtedy:
Czyli wynika z tego, że możemy ubiegać się o dotacje, ale wniosek składa każdy z nas i opisujemy wtedy tą samą działalność. Moje pytanie w tym przypadku odnosi się do tego, czy w obu tych wnioskach wykazujemy te same rzeczy, na które będziemy chcieli przeznaczyć unijne pieniądze? Jak każdy z nas dostanie np. po 30 tys. zł to chyba nie możemy mieć w biznesplanie takiego samego asortymentu do kupienia, gdyż będą się dublowały... Czy w tym przypadku pojedyncze osoby mają w biznesplanie wpisać mniej rzeczy, ale każda z nich inne (przykładowo 1 osoba - oprogramowanie, 2 - jakieś środki trwałe)?? Z góry dziękuję za odpowiedź P.S. Przy okazji, jak w sprytny sposób można zastrzec w biznesplanie to, aby w sytuacji, gdy przejdzie tylko 1 osoba nadal była szansa na jedną dotację?
Nie ma sensu zakładania spółek, spółdzielni (jak je zwał, tak je zwał), bo o tym, że każdy dostanie 40k to można pomarzyć... Jestem z pomorskiego, gdzieś taką informację widziałem... W przypadku dwóch osób, jest to 20k maksymalnie.
W przypadku pomyłki sorry, ale temat dotacji zgłębiam od 2 godzin, znajoma, która kwalifikuje się do programu (bezrobotna, 2 dzieci, miasto do 25tys.) prosiła mnie o to i powiem Wam, że całe te dotacje to jedna wielka...! Trzeba się naszukać, aby zdobyć jakieś informacje... Ale do rzeczy.. Lista możliwości na całe pomorskie: 1. Gmina Słupsk- 40 osób (30 osób dotacje) 2. Pomorskie, kobiety 45+ 40 osób ( 20 osób dotacje) 3. Gminy: Dzierzgoń, Mikołajki Pomorskie,Stary Targ, Stary Dzierzgoń 50 0sób (40 dotacje) 4. Powiat Starogardzki, gminy: Zblewo,Czarna Woda, Osieczna, Lubichowo,Skórcz, Bobowo, Smętowo Graniczne 30 osób (18 dotacje) 5. Powiat Słupski (znowu) 30 osób (24dotacje) 6. Pomorskie kobiety powracające oraz wchodzące po raz pierwszy na rynek pracy po przerwie związanej z urodzeniem dziecka, osoby z terenów wiejskich oraz osoby które utraciły zatrudnienie z przyczyn niedotyczących pracownika. 36 osób (30 dotacje) 7. Powiat Bytowski 70 osób (35 dotacji) 8. Powiat Sztum 40 osób (35 dotacji) no i koniec:-) Kto te konkursy rozstrzyga, bo dysproporcje widać od razu... Wystarczy być z gminy Słupska i przy pewnych warunkach jest wybór beneficjenta(4wybory), ale przecież mówimy o całym pomorskim---- mało tutaj zapyziałych miejscowości, gdzie bezrobocie i bida taka, że aż trzeszczy? Moja znajoma będzie mogła starać się jedynie z punktu 6, gdzie jest 30 dotacji na całe pomorskie!! Jest się czym podniecać? Kolejny konkurs ma być rozpisany w I kwartale 2010 roku.... Wątpię, aby coś się zmieniło
Witam serdecznie, chciałam zapytać czy ktoś posiada informacje na temat projektów realizowanych w ramach PO KL w roku 2010 w województwie łódzkim, konkretnie powiat radomszczański.
Bardzo proszę o odpowiedź
Wow! Jestem pod wrażeniem - ktoś to jednak czyta ;-)
Absolutnie nie. Wydatki muszą sie uzupełniać i tworzyć całość a nie być takie same.
Mniej więcej. Ale składacie zawsze na maks - każdy po 40 tysięcy + ewentualny wkład własny.
Zależy od wzoru biznes planu. Można to zrobić w kilku punktach. Trzeba jednak pamiętać o wydatkach. Musi być tak, że jeżeli odpadnie jeden to zakupy drugiego wystarczą żeby wystartować z działalnością.
Dzięki wielkie za odpowiedź! Ale jeżeli nie mamy potrzeb na aż 80 tysięcy to chyba na maksa każdy do 40 tys. nie musi wykazać wydatków nie?:) Nie jest tak, że nieraz jak ktoś za dużo sobie zażyczy to nieprzychylnie na to patrzą? (bo po co na siłę coś dodawać..., przykładowo, 1 na 30 tys., 2 na 25 i w zupełności by nam wystarczyło). A i może jeszcze jedno. Jeśli (odpukać) przejdzie tylko jedna osoba, ale wykaz wydatków zrobimy tak, że jedna osoba mogłaby to ogarnąć sama i dostanie tylko 1 dotację, to czy w najbliższym czasie będzie możliwość zawarcia spółki cywilnej z drugą osobą, jeśli jemu nie przyznano dotacji (bo teoretycznie beneficjentem tego programu był)?
Proszę bardzo o podpowiedź gdzie szukać projektów.
mam jedno pytanie
czy maszyny niezbędne do uruchomienia biznesu można kupić używane lub przynajmniej wziąć w leasing jeśli trzeba kupić nową?
witam wszystkich.mam takie pytanie czy po uzyskaniu dotacji można korzystać z programu dotacji 2.1.1 i innych .czekam na odpowiedz i pozdrawiam.
Czy o dotacje mogą się ubiegać osoby będące na rencie lub emeryturze?
|
|