|
Dotacja działanie PO KL 6.2 krok po kroku - strona 80 |
Dotacja działanie PO KL 6.2 krok po kroku
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
W Gdańsku rekrutacje rozpoczęto 11 lutego o godz 9 rano i wnioski miały być przyjmowane do czasu zgłoszenia się 5krotnie większej liczby uczestników niz liczby dostępnych miejsc w projekcie-czyli 180. Rekrutacje zakończono tego samego dnia o 10.05 :)
Mam pytanko do osób które ubiegały się już o dotacje z tego programu. Jak wygląda pierwszy etap weryfikacji pomysłów
(ocena pod względem innowacyjności, pomysłowości, ekonomicznego uzasadnienia, potencjału biznesowego Twojego pomysłu ) przez lokalnych operatorów/beneficjentów - na co zwrócić uwagę, jak się przygotować do ew. rozmowy (czy jest ona przeprowadzona "po łebkach" czy padają dogłębne pytania-jakiego rodzaju?) . Bardzo zależy mi na tej dotacji i na tym by udało mi się dotrzeć "do mety" z sukcesem gdyż ,nie ukrywam -to moja jedyna szansa na lepsze jutro, na to że będe mógł robić to co chcę (praca+pasja), wiąże z tym wiele nadziei jednak boję się zawodu .. moja sytuacja życiowa trochę mi nie pomaga i mimo iż mam pracę (właśnie może dlatego ..) która mnie wykańcza psychicznie/fizycznie a pensja pozwala jedynie na wegetację będąc młodym 25 letnim człowiekiem (co mnie upokarza) to czuję że stoję w miejscu, życie ucieka mi przez palce w zawrotnym tempie. Nie mam auta. Nie mam domu, Nie mogę zadbać o siebie jak należy (np. opieka medyczna, koszty leczenia tego co mogę u siebie wyleczyć; siłownia + lepsza dieta -co kosztuje itd..) - bo mnie nie stać. Na nikogo nie moge liczyc i nie oczekuje że ktoś mi coś da jednak nie ukrywam - zrobię wszystko co w mojej mocy by mi się udało ...dlatego chciałbym przygotować się do tego całego procesu jak najwłaściwiej .... Pomysł na biznes mam (tak uważam) całkiem niezły jednak we wszech panującej biurokracji to nie jest żadnym gwarantem niczego ..
Witam , z własnego doświadczenia ( sama taka dotacje otrzymałam i pomagam innym ) postaram sie przekazać kilka porad praktycznych
Gdy przejdziesz wstępną akceptacje na podstawie formularza zgłoszeniowego , potem rozmowy kwalifikacyjne i znajdziesz sie w grupie osób dla których organizator ma zaplanowane środki ( przewaznie dla 20 osób , ale to zalezy od regionu) można powiedzieć, że na 99 % masz dotacje w kieszeni ( oczywiście zakładam , że projekt jest sensowny pod względem organizacyjnym i finansowym) ale musisz jeszcze przejść szkolenie i w jego efekcie napisać biznesplan, który definitywnie zamyka sprawę aplikacji. Po zaakceptowaniu twojego projektu Organizator zaprasza cie na podpisanie umowy na dotację , masz wyznaczony wtedy czas na zarejestrowanie firmy bo z nią będzie podpisana umowa. Może sie tak zdarzyć, że Organizator podpisze z twoja firma umowę ale środki może mieć w ustalonym czasie a może czekać na ich przekazanie z WUP. W praktyce wygląda to różnie. Oczywiście ty nie musisz wydawać swoich pieniędzy na zaplanowane zakupy. Jeżeli Organizator projektu opóźni płatność , umowa będzie aneksowana , bo nalezy pamietać o tym , ze Ty będziesz miał 2 miesiące na wydatkowanie dotacji od momentu podpisania umowy. Takie opóżnienia w praktyce są upierdliwe bo mogą tworzyć wiele innych problemów po twojej stronie , ale o tym .... Oczywiście jeśli takie opóźnienie nastąpi a ty masz środki własne to po podpisaniu umowy możesz dokonac zakupu , po czym po otrzymaniu dotacji odzyskać je rozliczając zakupy. Pozdrawiam Bożena Przed złożeniem biznesplanu i otrzymaniem dotacji, kandydaci muszą założyć własną działalność gospodarczą. Do czasu rozpatrzenia naszego biznes planu musisz prowadzić działalność bez żadnego wsparcia. Weź to koniecznie pod uwagę bo opóźnienia w rozpatrywaniu wniosków niestety się zdarzają. Czy to na serio ma miejsce czy zależy od województwa? Dla mnie to bez sens i sprzeczność. Skoro to są dotacje na rozpoczecie działalnosci to jakim cudem mam wziąść "to pod uwage" ze bede musial sam ją rowadzic "do czasu rozpatrzenia wniosku" - może mi to ktoś wytłumaczyć?[/quote]
Praktyk szczególnie w 6.2
Nie znam takiego przypadku ale zgadzam sie z opinią, że tu może pomóc PUP, maja one środki na szeroką formę dokształcania , tylko musiałbys sprawdzić w twoim miejscu zamieszkania , wiem ,że studia podyplomowe na pewno finansują. pozdrawiam Bożena
Witam, mam możliwość odkupić od znajomego działający biznes (mały punkt gastronomiczny, typu fast-food), jest to wolno stojący kiosk (bez gruntu) wraz z wyposażeniem i towarem do tego marka, know-how i stali klienci. W zamian muszę zapłacić tak zwane "odstępne" czyli umówioną kwotę, bez faktycznej wyceny.
Czy mogę w takiej sytuacji starać się o dotację i przeznaczyć ją na odstępne?
Witam, a czy jest możliwość otrzymania 2 dotacji z UP i z Unii ???
W sprawie zakupu istniejącego biznesu , to myslę że tak ale w dotacji musiałbyś odkupić poszczególne skladniki majątku
i jeśli byłyby używane potrzebne byłyby dokumenty ich pochodzenia ( warunek dla przedmiotów używanych nie starsze niz 7 lat i nie zakupione z dotacji) . To dość nietypowa sprawa i szczegóły lepiej omówić z realizatorem projektu. Pozdrawiam Bożena Kubera
Absolutnie nie można korzystać na to samo przedsięwzięcie z dwóch dotacji, mało tego przy otrzymaniu jednej podpisujesz stosowne oświadczenie , że nie korzystasz z finansowania tego projektu z innych publicznych środków.
Odradzam kombinowanie bo kontrole wykażą taki stan i będzie kłopot. Pozdrawiam Bożena Kubera
Witam, mam pytanie do bardziej doswiadczonych w tej kwestii, w maju koncze 27, jestem absolwentem studiow, w trakcie obrony pracy magisterskiej, chcialbym otworzyc firme, mam pomysl, mam dostawcow, mam kilku chetnych odbiorcow hurtowych, pomysl to import stolow, szafek tv, dzrwzi szklanych z wloch i chin, na start potrzebuje ok 70-80tys zl, pierwsze zamowienie, hala, zatrudnienie jednej osoby do pomocy w magazynie, ewentualnie samochod bus, czy jest szansa abym otrzymal taka dotacje z unii?? w tej chwili jestem bezrobotny, dlatego, gdyz wlasnie chcialbym sie ubiegac o dotacje, jakie warunki trzeba spelnic i czy jest wogole szansa na dostanie takiej kwoty??
Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
Masz trzy opcje
- zwykła dotacja dla bezrobotnego około 18 tys. żl - dotacja unijna działanie 6.2 tu kwota 40 tyś. zl - jesli mieszkasz na wsi 100 tys. jesli zatrudnisz jednego pracownika nawet do 300 tyś. przy zatrudnieniu 5 pracowników z tym , że ta dotacja refunduje 50 % kosztów przedsięwzięcia i pieniądze dostajesz po zrealizowaniu projektu. jeśli masz dobry projekt to startowałabym do 6.2 i reszte pokryc kredytem pozdrawiam Bożena Kubera
Nie zgodziłbym się. Ja brałem udział w konkursie na dotację PO KL 6.2 i najpierw w ostatnim etapie wszyscy składali biznesplany, później na podstawie biznesplanu wybierano osoby, które otrzymają dotację. Osoby te zakładały dopiero DG i podpisywały wtedy umowę o dotację...
Witam, jestem podobnego zdania jak Ty, co dokładnie opisałam w poście wczesniejszym,
niestety chyba jeszcze nie do końca umiem technicznie korzystać z forum bo to co uznałeś za moją wypowiedź było cytatem z wypowiedzi Midnight_Man . Oczywiście, że zatwierdzenie biznesplanu, kończy aplikację. Potem podpisuje się umowę. Pozdrawiam Bożena Kubera
Pani Bożeno, mam pytanie co do informacji zawartej w Pani ostatnim poście:
"- jesli mieszkasz na wsi 100 tys. " czy to dotyczy wszystkich województw? Ja planuję założyć działalność w miasteczku poniżej 3,5 tysiąca mieszkańców - czy to też się kwalifikuje? Do tej pory byłem przekonany, że taka lokalizacja może być dodatkowym atutem jeżeli chodzi o szanse na otrzymanie dotacji, a nie jej wysokość, no ale jeszcze nie rozpocząłem całej procedury, dlatego biorę pod uwagę, że będę musiał całe swoje myślenie "przewartościować". Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, chociaż na temat programu, którym miałbym się w takim przypadku zainteresować. Z góry dziękuję za informacje, i serdecznie pozdrawiam !
Witam odpowiadając na pytanie:
- wejdź na stronę Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa tam poszukaj Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2012 w nim znajdziesz Działanie 3.2 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw to może być cos dla ciebie, sprawdź czy spełniasz warunki formalne programu jesli tak to zgłoś sie do jakiegoś biura ARiMR i tam ustalisz szczegóły - jeśli to nie będzie dla Ciebie, to druga ewentualność działanie 6.2 Programu Kapitał Ludzki ale tu jest max 40.000 zł, no i ewentualnie dotacja pomostowa po 1100 zł przez 6 miesięcy Mam nadzieję, że na poczatek to wystarczy, napisz kiedys jak coś ustalisz pozdrawiam Bożena Kubera
Rozumiem dobrą intencję, ale to było pogrubioną czcionką, było ważne i ewidentnie wprowadzało w błąd. Ja osobiście, gdybym coś takiego się z tego postu dowiedział mnie by to zniechęciło do dotacji... Tutaj nie ma znaczenia żadne techniczne korzystanie z forum. To był nieumyślny, ale poważny błąd. No, ale po to są błędy, żeby się na nich uczyć :) Pozdrawiam :)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|