Tak tylko ze u mnie to sie juz prawie zaczyna i musze wiedziec:)
gdzie szukać tego formularza zgloszeniowego na szkolenie???
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
|
Dotacja działanie PO KL 6.2 krok po kroku - strona 2 |
Dotacja działanie PO KL 6.2 krok po kroku
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Tak tylko ze u mnie to sie juz prawie zaczyna i musze wiedziec:)
gdzie szukać tego formularza zgloszeniowego na szkolenie??? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
Nie może się jeszcze zaczynać. Do tej pory nie ma rozporządzenia o pomocy publicznej a bez niego nie zostaną nawet ogłoszone konkursy. A od ogłoszenia konkursu do jego rozstrzygnięcia jest jeszcze daleka droga. Dlaczego tak trudno to zrozumieć? :-)
Ja mam takie pytanie odnosnie szkolenia. W 2005 roku ukończyłem szkolenie organizowane przez UP ,miałem pisać biznesplan i zakładać dg ,ale trafiła mi sie dobra oferta pracy.Czy to szkolenie z UP bedzie honorowane do działania 6.2 ,czy trzeba robić nowe ?
Oczywiście, że nie będzie. Każdy beneficjent przygotowuje własne szkolenie.
witam
zapytałem sie pewnego eksperta w sprawie dotacji PO KL 6.2 i napisal mi: ,,Niestety w przypadku Działania 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości oraz samozatrudnienia w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Pan jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej nie może być wnioskodawcą. Działanie to jest skierowane do instytucji bądź przedsiębiorstw, które zajmują się przeprowadzaniem szkoleń.,, zaproponował mi zebym raczej spróbował w PROW co o tym myslicie??
I ma rację. A Ty najpierw się zastanów o co się pytasz.
przeczytałam wątek bo jestem zainteresowana dotacją na rozkręcenie własnej działalności i zapytam bo nie doczytałam się - czy składając aplikację do projektu KL 6.2 na początku składam sam wniosek czy łącznie z wnioskiem także gotowy biznes plan? czy dopiero po przejściu wniosku donoszę biznes plan?
Masz tam wcześniej napisaną prawidłową kolejność. BP jest załącznikiem do wniosku więc składasz go w tym samym czasie ale jest on także podstawą do oceny u Beneficjenta więc każdy chce go zobaczyć wcześniej.
dziękuję,
Panie Wojtku a czy mógłby Pan polecić kogoś w Krakowie kto rzetelnie zająłby się napisaniem wniosku i bp; znalazłam jednąfirmę która pobiera jedynie kaucję za projekt i w sytuacji odrzucenia wniosku i nie przyznania dotacji zwracają wpłaconąkwotę. Czy myśli Pan, że to realne czy to tylko chwyt marketingowy?
To zależy od tego jak skonstruowana jest umowa. Trzeba ją dokładnie przeczytać.
a ja bym prosila łoplatologicznie :).
zeby zdobyc dofinansowanie, zalapac sie na szkolenie, szukam na stronie WUPu firmy? do kogo zglaszam sie z winioskiem? czy we wniosku ma byc opis dzialalnosci? pozdrawiam
Zgłaszasz się do firmy, instytucji, która zgłosiła swój projekt w WUPie, otrzymała pozytywną opinię i organizuje nabór w Twojej okolicy. W 2.5 miałaś początkowy formularz zgłoszeniowy, gdzie chyba się pisało króciutko o własnej inicjatywie.
Obawiam się że w przypadku 6.2 PO KL , bedzie podobnie jak w przypadku realizowanych przez PARP w latach 2004 - 2006 projektach z funduszy PHARE . Większość środków zostanie zmarnowana na działania pozorne to znaczy biurokrację , pseudoszkolenia i pseudodoradztwo prowadzone przez cwaniaków którzy dorwą się do koryta , jako beneficjenci , a dla osób dla kórych faktycznie miały być te środki przeznaczone i na faktyczne wsparcie samozatrudnienia, zostaną jakieś ochłapy w dodatku trudno dostępne , albo wymagające do rozliczenia jakiejś niesamowitej ekwilibrystyki , lub wręcz naginania prawa . Pamiętam realizowane przez PARP programy w 2004 i 2005 roku , kiedy najpierw utworzono tzw listy akredytowanych wykonawców i pierwsza część dotacji , była przeznaczona na usługo doradcze , świadczone przez tychże "akredytowanych" i do nich trafiała kasa , za doradztwo , przygotowanie biznesplanów , przygotowanie wniosków itd . Druga częśc , ta przeznaczona , dla przedsiębiorców , na faktyczne dofinansowanie działalności , często nie była wypłacana , bo zmieniano regóły gry w trakcie , albo okazywało się że nie ma już środków . W efekcie , o ile wykorzystanie środków na usługi doradcze było na poziomie 80% , to na realizację działań wynikających z biznesplanów przygotowanych przez instytucje doradcze już tylko 40 % . Reasumując , napasły się jedynie różnego rodzaju firmy doradcze , skupione przy korycie i tak szczelnie je obstawiające , że miejsca przy nim , dla faktycznie potrzebujących środków na realizację pomysłów biznesowych już zabraknie. Biznesplany przygotowywane były taśmowo , spod przysłowiowej "sztancy" z założeniem , że i tak prawdopodobnie nikt ich nie będzie realizował .
Oj , daleko nam jeszcze do Europy ...
Widzę, że niewiele wiesz o tym jak działało 2.5 ZPORR i jak będzie działać 6.2 PO KL. Może najpierw zapoznaj się z zasadami i założeniami a potem dopiero pisz posty.
witam
jesłi sa osoby ktore mysla o dotacji 6.2 w małopolsce prosiłbym o jakis kontakt na forum lub na pw narazie podlinkuje info: http://www.wup-krakow.pl/index.php?node ... 9#news_373
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|