Witam serdecznie!
Mam pytanie odnośnie dotacji. Od września 2006 roku prowadzę serwis komputerowy z dojazdem do klienta. Kręci się w tym interesie różnie, zależy przede wszystkim od reklamy. Działam w około 25 tys mieście, ale dojeżdżam również do pobliskich wsi. Chciałbym otworzyc sklep komputerowy na którego zapleczu również mieściłby się serwis. Jest tu kilka sklepów komputerowych, ale moim zdaniem mam szanse stać się dla nich silną konkurencję i na zarobienie paru groszy(na kokosy nie liczę). Mając sklep, myślę, że serwis miałby wiele większe grono klientów. Zatrudniłbym na początek 1 pracownika + ja. Mam już upatrzony lokal pod dzierżawę w dobrze położonym punkcie. Studiuje zaocznie informatykę. Potrzebuję pieniędzy na zatowarowanie plus ewentualny remont i wyposażenie. w sumie około 30-40 tys złotych. Wiec mam pytanie, czy w mojej sytuacji mam możliwość uzyskanie dotacji z UE. Czy muszę mieć wkład własny? Jakie są moje szanse (proszę o obiektywną odpowiedź). Czy dać sobie spokój i wziąć pożyczkę z Regionalnego Funduszu Pożyczkowego POMERANUS? Problem z tym, że nie posiadam wkładu własnego. Jeśli mam szanse, to jakie to jest działanie (chciałbym o tym poczytać)? Z góry dziękuję za odpowiedzi i jeśli o czymś istotnym nie powiedziałem to proszę pytać?
Pozdrawiam!