witam,
szukam informacji na temat, o ktory nie za bardzo korzystnie byloby sie zwrocic sie do samego organu przyznajacego mi te dotacje.
forma szczegolowa dotacji (program soltys, pierwsza praca, czy inny) nie jest tu raczej kwestia (a jest?), chodzi o ogolna nature calego zagadnienia wielkosci przyznanej dotacji a bycia vatowcem.
jak wiadomo dotacja to umowa, aby ja podpisac i dostac pieniadze przedstawiam m.in. biznes plan i szczegolowy kosztorys spozytkowania pieniedzy z tej dotacji.
i teraz powiedzmy, ze podpisuje umowe i dostaje pieniadze, kupuje sprzet potrzebny do uruchomienia dzialalnosci za 10 tys pln, czyli cala kwote dotacji. sprzet, jako srodek trwaly, amortyzuje i tym samym dostaje (oczywiscie rozciagniety w czasie) zwrot vat z tych 10tys pln.
moje pytanie: czy organ przyznajacy mi dotacje, moze ubiegac sie o zwrot lub tez postulowac o zmniejszenie kwoty dotacji o watrosc podatku vat, ktory to zwroci mi urzad skarbowy?
innymi slowy, bardziej kolokwialnie: czy organ przyznajacy dotacje ma cos do tego jaka forme opodatkowania wybiore, bo przeciez moge zrezygnowac z bycia vatowcem z racji na planowane niskie obroty firmy, i tym samym pultac sie o swego rodzaju "gratis" jaki dostane z czasem od urzedu skarbowego?
pozdrawiam,
jakub