Witam wpierw wszystkich na forum jako nowy użytkownik :)
Teraz do rzeczy: przeszukałem forum w poszukiwaniu informacji o tego typu dotacji, lecz kilka kwestii jest nieporuszonych, albo są niejasno opisane, chodzi mi o: w raz ze znajomym chcemy rozpocząć działalność, chodzi o portal turystyczny, mamy czerpać jednakowe zyski, być na równi itd. forma działalności nie będzie hiper duża, zatem wystarczy prosta działalność, zdecydowaliśmy się na spółkę cywilną gdyż nie potrzeba wnosić dużych nakładów na początku, żadnych rejestrów, notariuszy itd. Nie wiem czy obecnie coś się zmieniło, ale chyba nie musimy obaj mieć własnych działalności gospodarczych aby przystąpić do spółki cywilnej prawda?
Sprawa główna rozchodzi się o dofinansowanie rozpoczęcia takiej działalności opartej na spółce cywilnej, jakie są opcje? Bo z UP chyba nie dostaniemy żadnej zapomogi, chociażby dlatego że spółka cywilna nie ma osobowości prawnej i ogólnie "spółkom nie dają". Czy jest jakaś inna forma działalności tak aby dwóch wspólników było na równych zasadach, a otrzymanie dofinansowania będzie stosunkowo proste?