Witam. Mam zapytanie odnośnie (dotacji, dofinansowania) do własnej działalności. Chciałbym przedstawić po krotce mój problem: moja ojciec ma zakład stolarski, który istnieje już od lat 20 tych. Stolarnia kiedyś się rozwijała ale ojciec zmienił profesje i tak już od 12 lat ZAKŁAD stoi bezużytecznie (ja niestety byłem za młody i dodatkowo studiowałem poza domem rodzinnym, wiec nie mogłem podjąć prowadzenia „firmy” – czego teraz bardzo żałuje).Warsztat jest zarejestrowany ale jest „wstrzymana działalność”, maszyny stolarskie są, budynek jest wiec nie musiałbym zaczynać od ZERA, chciałbym zacząć prowadzić ten warsztat z tradycjami ale poszukuje pieniążków na rozwój :dokupienie maszyn, busa, materiału – drewno, zatrudnienie 1-2 osób itp.
Mam następujące pytania:
1) Jakie są możliwości dofinansowania ( z Urzędu Pracy czy Z UNI?)
2) Którą z dotacji łatwiej dostać?
3) Jakie są szanse dostania „dofinansowania”? – myślę ze mam przewagę nad innymi projektami, które powstają od podstaw bo ja już mam jakiś zalążek (maszyny, budynek, sile przemysłowa)
4) Jakie trzeba spełniać warunki i od czego zacząć – sprawy biurokracyjne?
5) Czy „dofinansowanie” obejmuje zakup maszyn, busów - używanych?
6) Czy trzeba być zatrudnianym – bo na obecny czas jestem bezrobotny?
Mieszkam na wsi w województwie lubelskim - jest to rejon biedny o dużym bezrobociu.
Bardzo proszę o porady od specjalistów, ludzi którzy korzystali z takich dofinansowan (plusy i minusy), proszę o linki, materiały. Dziękuje i pozdrawiam Marcin79