Witam serdecznie,
Na wstępie powiem, że jestem zielony w temacie dotacji i prosiłbym ogólnie o rady oraz wyrozumiałość.
Jestem właścicielem firmy o charakterze handlowym.
Firma istnieje od 2007 roku jednak ja jestem jej właścicielem od roku 2010.
Od połowy roku 2011 wprowadziliśmy do firmy nowe art.
Po zapoznaniu się z branżą i odbiorcami chcemy rozpocząć produkcję tych art.
Z tego powodu po raz pierwszy zastanawiam się nad pozyskaniem funduszy na realizację tego celu.
Fundusze, potrzebne nam są m.in na:
1) Remont/adaptację pomieszczenia na halę produkcyjną.
- Firma ma możliwość zakupu szopy, która mogłaby po wykonaniu remontu nadawać się jako hala produkcyjna.
Remont wymagać będzie jednak sporych funduszy. Wstępnie wraz z firmą budowlaną oszacowaliśmy koszta remontu. 250-300 tys pln wystarczyłoby na remont i przygotowanie budynku.
2) Zakup urządzeń produkcyjnych
- Do startu potrzeba 3 urządzeń o łącznej wartości 150 tys pln.
Dodatkowe informacje.
- Firma zalicza się do mikroprzedsiębiorstw ( zatrudnia 3 osoby )
- Hala, którą chcielibyśmy wyremontować mieści się w woj. Opolskim na jednej z wiosek(do 5 tys ludzi).
Rozpoczęcie produkcji utworzyłoby na początku 3-4 nowe miejsca pracy.
Sumując potrzebujemy dotacji w granicach 400-450 tys pln na 2 inwestycje - zakup urządzeń oraz remont budynku.
Oczywiście są też inne potrzeby związane z dalszym rozwojem (zakup samochodów dostawczych, zakup sprzętu biurowego) ale najważniejsze są 2 w-w inwestycje.
Jeśli dotacja miałaby być na zasadzie refundacji mam możliwość sfinansowania inwestycji.
Bardzo bym prosił o informację:
- Czy ogólnie jest możliwość uzyskania takiej dotacji?
Zakładając, że tak to:
- Czy składać 2-4 osobne wnioski ( o ile jest taka możliwość ) na pozyskanie środków - czyli jeden wniosek o środki na remont i adaptację budynku, a drugi wniosek na zakup urządzeń, ew. trzeci wniosek na zakup środków transportu oraz czwarty na zakup sprzętu biurowego?
Będę wdzięczny za odpowiedzi i podpowiedzi.