Witam wszystkich, jest to moj pierwszy post tutaj wiec prosze o wyrozumialosc. Opisze w kilku zdaniach moja obecna sytuacje. Prowadze wlasna dzialalnosc gospodarcza od ponad roku, zalozylem ja w lipcu zeszlego roku, branza budowlana, cos jakby handel materialami budowlanymi. Uzyskalem wowczas dotacje z Powiatowego Urzedu Pracy na zalozenie dzialalnosci w kwocie 19.000zl, nie wiem jak zakwalifikowac te dotacje, pamietam, ze to jakas dotacja "de minimis", ale oczywiscie moge to sprawdzic w umowie z PUPem. Jestem na malym ZUSie jeszcze, ale wkrotce to sie skonczy;-). Interesuje mnie dotacja na rozwoj mojej firmy, chcialbym zakupic maszyne budowlana za ok. 100.000zl. Ostatnio byl u mnie kolega ktoremu udalo sie uzyskac dotacje z EFSu na zalozenie wlasnej dzialalnosci i zasugerowal mi, ze ciezko jest uzyskac pieniadze na rozwoj, lepiej wyrejestrowac firme i zaczekac i potem zalozyc nowa - wowczas jest szansa na dostanie dotacji, ale to bez sensu sie wydaje, tyle czekania i komplikacji.
Moje pytanie brzmi czy ktos sie orietnuje z jakiego programu moglbym skorzystac aby rozwinac moje przedsiebiorstwo? Znalazlem takie programy:
1) Program Operacyjny Kapitał Ludzki -> Działanie: 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia:
[jestem nowy i nie moge wstawic gotowego linku do tego programu]
2) Regionalny Program Województwa Łódzkiego -> Działanie: 3.6 Rozwój mikro - i małych przedsiębiorstw
3) Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnicstwa -> Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013 -> Oś 3 Jakość życia na obszarach wiejskich i różnicowanie gospodarki wiejskiej -> Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw
Z tego co widze jednak punkt 2 nie jest dla mnie lecz dla instytucji, wiec odpada...
Punkt 3ci takze odpada bo z tego co sie orientowalem to przyznana dotacja wiaze sie z zatrudnieniem pracownika, im wiecej ludzi zatrudnie tym wieksza dotacje moge dostac, a na razie boje sie tego, wiem, ze pracownik to masa kontroli i dostosowywania lokalu socjalnego itd;-/
Czy ktos ma moze jeszcze jakies pomysly? Pewnie niektorym z Was udalo sie uzyskac pieniadze na rozwoj dzialalnosci... Jestem z łódzkiego.
Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie i uwagi:-)