|
Dotacja na samochód taki lub busika ? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Jest jakiś sposób na dotację na samochód np. na taksówkę?? Na razie, co sprawdzałem PUP i UE rękami nogami bronią się przed dotowaniem aut. Czy zostaje tylko kredyt lub leasing??
Sposób jest na wszystko ale gra raczej nie jest warta świeczki.
Sam samochód to sprawa niemalże z góry przegrana, samochód jako dodatek w większej inwestycji, szczególnie jakiś specjalistyczny to dużo prostsze rozwiązanie. Oczywiście jako dodatek :-) Moim zdaniem najlepiej kredyt :-)
Witam,
mam pytanko odnośnie zakupu samochodu używanego na ktory to dostałem dotację :) jak ma się sprawa odnośnie wymogów czyli np czy wystarczy zwykła umowa kupna-sprzedaży? dodam ze jest to z działania 2.5 Pozdrawiam
W 2.5 samochody czasem przechodzą. Szczególnie na naukę jazdy i firmy remontowo-budowlane. KOP jednak niechętnie takie wnioski przepuszcza. Na jaką działalność składałeś wniosek i za ile kupujesz samochód?
A co do pytania to do rozliczenia potrzebujesz fakturę VAT lub inny równoważny dowód księgowy czyli np rachunek jeżeli kontrahent nie jest VATowcem lub umowę sprzedaży jeżeli nie prowadzi on działalności lub sprzedaje własność prywatną. Pamiętaj aby od razu napisał na umowie, że otrzymał gotówkę ;-)
witam,
wniosek składałem na firmę informatyczną, która świadczy usługi w zakresie pogotowia komputerowego oraz tworzenia stron (czyli laptop oraz samochód to 2 niezbędne narzędzia pracy). Jeśli chodzi o samochód to kwota jest całkiem całkiem, bo 16tys oczywiście mówimy o kwocie netto :)
To miałeś szczęście. Ja bym Ci u siebie tego nie puścił :-)
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, we Wrocku też nie przeszedłby mój wniosek :)
Ale z drugiej strony pogotowie komputerowe bez samochodu nie ma prawa istnienia ;)
Ależ oczywiście, że ma. Poza tym możesz kupić furę za swoją kasę :-)
Ale nieważne - ważne, że Ci się udało.
Dokładnie w końcu pieniądze z UE są po to, żeby je wydawać :)
Ale muszę powiedzieć, że nie było łatwo, ale także podziękować Pańskiemu koledze z firmy Provider, który to udzielił mi dobrych wskazówek :)
Paweł się zna jak mało kto. Najbardziej chce mi się śmiać jak zagina pracowników IW, którzy teoretycznie powinni się w tym temacie znać najlepiej.
|
|