Witam. W najbliższym czasie mam w planach otwarcie własnego biznesu. W związku z tym mam kilka pytań/wątpliwości. Czy starając się o dotację z PUP na jednoosobową działalność gospodarczą będę mógł w przyszłości zatrudniać pracowników? Chodzi o to, że mam pewien pomysł na otwarcie sklepu internetowego lecz działającego tylko w określonych miastach, tzn. towar byłby wysyłany/dostarczany tylko w określonych miastach(z biegiem czasu oraz przyszłego zainteresowania zasięg byłby rozszerzany). Jako, że będą to towary o małym rozmiarze, mieszczące się do zwykłych kopert listowych, chciałbym maksymalnie obniżyć koszty doręczenia, planuję w określonych miastach zatrudnić swoich ludzi odpowiedzialnych za dostarczanie towarów. Towary będą mieściły się do zwykłych skrzynek na listy. Koszt zakupów w takim sklepie będzie mały, dlatego przesyłkę chciałbym praktycznie zniwelować do 0 aby nie narażać ludzi na zbędne koszty, a tym samym aby zachęcić odbiorców do kupowania. Powiedzmy, że średnio liczę na 200 odbiorców w miesiącu z danego miasta. W momencie startu sklepu wysyłka/doręczenie towaru działałoby w ok. 20 miastach (w przyszłości jak interes się przyjmie ilość miast będzie zwiększana). Teraz tak, praktycznie całość dotacji chciałbym przeznaczyć na kompleksowe wykonanie sklepu, na towar, reklamę, komputer itp. pieniądze posiadam wiec nie chciałbym aby te i inne rzeczy znajdowały się na liście rzeczy do kupienia z dotacji. Czy w takim wypadku mam jakieś szanse na dostanie dotacji praktycznie tylko na sklep internetowy?
Teraz druga sprawa, odnośnie zatrudnianych przeze mnie pracowników, mianowicie gdy byłaby możliwość ich zatrudnienia posiadając jednoosobowa DG to czy są jakieś wymagania na jakich warunkach mieliby być zatrudnieni? (umowa o dzieło? umowa zlecenie?)
Kolejna sprawa, tak jak wcześniej wspomniałem towary były by pakowane w koperty listowe, co za tym idzie mogłyby być również roznoszone przez Pocztę bądź inne firmy kolportażowe w wypadku gdybym nie mógł zatrudniać pracowników. Orientuje się ktoś czy istnieje taka możliwość, że powiedzmy zanoszę w określonym czasie(powiedzmy co tydzień w poniedziałek) 200 listów/paczek do głównego oddziału poczty w określonym mieście (jednym z początkowych 20), wszystkie listy zaadresowane lecz bez znaczków itp. ponieważ były by roznoszone tylko w danym dla oddziału mieście, a następnie listonosze roznieśli by je po skrzynkach? Jak myślicie ile taka usługa może kosztować(np. za 1 list/paczkę) i czy w ogóle jest dostępna na poczcie bądź w innych firmach typu Inpost itp.? Chodzi o to, aby zapobiec płacenia za koszty transportu listów z miasta do miasta tylko zapłacić za samo roznoszenie tylko z tym, ze pod określony adres/skrzynkę pocztową(tzw. kolportaż adresowy).
Orientuję się ktoś może ile kosztuję kolportaż adresowy lecz nie na wycieraczkę, na klamkę itp. tylko do skrzynki bądź osobiście do odbiorcy?
Pozdrawiam,
Karel.