Witam, w zeszlym tygodniu chcialam starac sie o dotacjie od Uzedu Pracy we Wschowie na zalozenie. Niestety, wchodzac do biura w ktorym smierdzialo jak w knajpie (popielniczka pana uzednika az sie wysypywala) pan powiedzial mi ze nie otrzymam tej dotacji poniewarz nie mozna miec w czasie 12 miesiecy wstecz zalozonej zadnej dzialalnosci... Ja do 31.12.07 mialam firme jednoosobowom, ale nie w Polsce tylko w Niemczech, tam tez rozliczalam sie z wszystkich podatkow, nigdy nie bralam zadnych dotacji. W interneci i gazetach jest pelno reklam typu ze mlodzi ludzie maja wracac do kraju, ale niestety nie jest to tym ludziom ulatwiane.
PS. Zalozenie firmy w niemczech to kwestia 15 minut i odwiedziny jednego uzedu gdzie nigdy nie ma kolejek!!!! Jak sie dowiedzialam co mnie w Polsce oczekuje to zdebialam!!!!!!!!!Moglam zostac w tych Nimczech.
Mam dwa pytania:
1. Czy to ze mialam ta firme w Niemczech blokuje mozliwosc otrzymania teh dotacji???
2. Wiem ze przez pierwsze 2 lata mozna miec znizke na ZUS, ALE w ustawie z 25.X.05 jest napisane ze aby otrzymac ulge na ZUS, nie wolno bylo prowadzic dzialalnosci gosp. przez 60 miesiecy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czyzbym znow miala problem przez to ze mialam firme w niemczech????
NAPRAWDE CHCE WROCIC DO TEJ KOCHANEJ POLSKI! ALE JAK TO BEDZIE TAK DALEJ SZLO TO CHYBA ZOSTANE ZA GRANICA...Pozdrawiam i dziekuje za kazda odpowiedz.