_Wojtek_ napisał(a):Widzę, że niewiele wiesz o tym jak działało 2.5 ZPORR i jak będzie działać 6.2 PO KL. Może najpierw zapoznaj się z zasadami i założeniami a potem dopiero pisz posty.
Obawiam się że masz problemy z czytaniem , na poziomie podstawowym . Nie pisałam o 2.5 ZPORR , lecz o programach z funduszy PHARE realizowanych w latach 2004 - 2005 przez PARP (np realizowany w 2004 roku Program Rozwoju Przedsiębiorstw Internetowych.
W programach tych próbowałam brać aktywny udział , lecz zasady ich rozliczania , panujący haos organizacyjny , biurokracja , a przede wszystkim fakt , że większość środków trafiała nie do faktycznie potrzebujących na koszty prowadzenia działalności , tylko do pośredników zajmujących się właśnie , pseudousługami pseudodoradczymi jak przygotowywanie wniosków , biznesplanów , studiów wykonalności i podobnych bzdur, skutecznie obrzydziło mi wszelkie starania o środki z dotacji .
We wspomnianym PRPI , środki podzielone były na dwie transze - pierwsza na usługi consultingowe , wykonywane przez tzw . akredytowanych wykonawców , druga dla przedsiębiorców , którzy przeszli przez pierwszy etap , to znaczy uzyskali dotację na usługi akredytowanej przy PARP firmy consultingowej , i uzyskaną dotację + 25% własnych środków ,wydali na usługi takiej firmy tzn przygotowanie wniosków , biznesplanów itp .
W moim przypadku , po przejściu przez pierwszy etap , w którym , jak wspomniałam dotowana była tak naprawdę firma consultingowa , okazało się że wnioski o dotację dla przedsiębiorcy , czyli drugi etap nie będą już realizowane . Reasumując , efekt był taki , że po kilku miesiącach starań , jedynym który otrzymał całkiem sowite wsparcie , była firma consultingowa , z usług której skorzystanie było obowiązkowe.
Widzisz kolego jakąś analogię z tym co dzieje się obecnie wokół działania 6.2 PO KL , bo ja niestety widzę . Zgodnie z założeniami , środki trafią bowiem bezpośrednio to tzw beneficjentów , a ci dopiero będą decydować o tym , w jaki sposób i na jakich zasadach i w jakiej formie będą wspierani przedsiębiorcy . Jak słusznie zauważyłeś w jednym ze swoich postów - firmy consultingowe , nie prowadzą działalności charytatywnej , a celem ich działania jest osiąganie zysku . Można się zatem spodziewać , że z zaplanowanej na realizację 6.2 PO KL puli 400 mln Euro , ok 50% środków zostanie skonsumowanych przez tzw beneficjentów , na własne koszty operacyjne , w tym organizowanie pseudopomocy dla przyszłych przedsiębiorców , szkolenia , pisanie wniosków , pisanie biznesplanów etc. Można się zatem spodziewać , że ze środków tych skorzystać może ok 15-20 tysięcy a nie jak zakładano 80 - 100 tysięcy przyszłych przedsiębiorców . W praktyce , będzie ich jeszcze mniej , bo część środków zostanie zapewne wykorzystana przez cwaniaków tworzących już dzisiaj na zasadzie "łapanki" , spółdzielnie socjalne (sama miałam już taką propozycję) . Innym sposobem "wycieku" środków , będzie rozwój przedsiębiorstw już istniejących , poprzez sklonowanie istniejącego przedsiębiorstwa , na znajomych lub członków rodziny , którzy nie mają jeszcze zarejestrowanej działóalności gospodarczej .
Nie łudźmy się więc , działanie 6.2 PO KL , nie zmieni w sposób istotny sytuacji osób , marzących o samozatrudnieniu w tym kraju.