Witam,wygralem w konkursie Centrum przedsiebiorczosci na najlepszy biznes plan,otrzymalem dotacje za czesc z niej zakupilem samochod osobowy,niestety firma niewypalila,chcę ja zamknąc czy bez zadnego problemu mogę sprzedac samochod ??
Pozdrawiam
|
DOTACJA Z EFS, CZY MOGĘ SPRZEDAĆ PRZEDMIOTY?? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam,wygralem w konkursie Centrum przedsiebiorczosci na najlepszy biznes plan,otrzymalem dotacje za czesc z niej zakupilem samochod osobowy,niestety firma niewypalila,chcę ja zamknąc czy bez zadnego problemu mogę sprzedac samochod ??
Pozdrawiam
Co to za dotacja?
Dotacja inwestycyjna na rozwoj dzialalnosci.
W ramach jakiego działania i jakiego programu?
Nie mogę wstawić linka wiec kopiuje opis tego programu.
Mój biznes - moją szansą Okres realizacji projektu: 01. 09. 2006 r. - 31. 08. 2007 r. Projekt jest finansowany w 75% z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz w 25% z budżetu państwa. Cele, bezpośrednim Działania jest aktywne wspieranie zatrudnienia, poprzez stymulowanie powstawania nowych mikroprzedsiębiorstw oraz zapewnienie nowozarejestrowanym mikroprzedsiębiorcom pomocy w wykorzystaniu dostępnych instrumentów wsparcia. Działanie to jest ukierunkowane na zapewnienie osobom, które mają zamiar rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej, bezpośredniego, kompleksowego wsparcia mającego im pomóc w pokonywaniu barier utrudniających rozpoczęcie działalności. W ramach działania przewidziane są różne formy pomocy, które mają za zadanie wspomagać mikroprzedsiębiorcę zarówno w momencie zakładania przedsiębiorstwa, jak i w okresie początków jego funkcjonowania. Projekt obejmuje następujące formy wsparcia: bezpłatne usługi szkoleniowo - doradcze (6 dni po 8 godzin) z zakresu podstawowych zasad prowadzenia działalności gospodarczej wsparcie pomostowe przez okres pierwszych 6 miesięcy prowadzenia firmy dla 20 osób w wysokości 700,00 PLN jednorazową dotację inwestycyjną na rozwój działalności dla 20 osób w wysokości 19.504,50 PLN (z dodanym do tej kwoty 25% wkładem własnym - 6.501,5 PLN) W projekcie mogą uczestniczyć osoby fizyczne nie zarejestrowane jako bezrobotne, zamierzające rozpocząć działalność gospodarczą (bez względu na wiek, płeć, posiadane doświadczenie zawodowe) z obszaru powiatów południowego Mazowsza (powiaty: radomski, kozienicki, lipski, przysuski, szydłowiecki, białobrzeski, zwoleński oraz z m. Radom),z wyłączeniem osób, które były właścicielami przedsiębiorstwa i prowadziły działalność gospodarczą po 1 stycznia 2004 r. Priorytetowo traktowane są osoby odchodzące z rolnictwa, osoby zagrożone utratą zatrudnienia, młodzież do 25 roku życia. W ramach projektu zostanie przeszkolonych 40 osób (20 kobiet i 20 mężczyzn), a 20 osób, które podczas szkoleń stworzą najlepsze biznesplany swojej przyszłej firmy otrzyma dotację bezzwrotną oraz wsparcie pomostowe.
Czyli działanie 2.5 ZPORR. Jeżeli już rozliczyłeś się z dotacji (a rozliczyłeś się na pewno bo projekt jest zakończony) to możesz robić z tym co chcesz (oczywiście wszystko musi być poprawne pod względem rachunkowym aby US nie miał się do czego przyczepić).
Dziekuję za odpowiedź.Jednak mam pytanie czy nie masz co do tej odopwiedzi żadny watpilowosci ?? Chcę sie upewnic bo dwonilem do roznych osrodkow odpowiedzialnych za dotacje w i wszedzie mowia co innego. Rozumiem,ze musze najpierw zamknac firme,podobno musze to zrobic z obiektywnego powodu np. chorob lub bankructwa-wszystko udokumentowane. To prawda?? Z gory dzieki i pozdrawiam
Bzdury. Możesz zamknąć bo masz taki kaprys. Pod warunkiem, że już nie dostajesz wsparcia pomostowego i rozliczyłeś już dotację inwestycyjną. Jestem pewny tego co mówię :-)
Zresztą przeczytaj umowę - wszystko masz w niej zapisane.
A można sprzedać przedmioty nie zamykając firmy? Z niektórymi zakupami nie trafiłem, a teraz potrzebne mi pieniądze na rozwój.
Oczywiście.
Jesteście pewni że można sprzedać rzeczy zakupione w powyższym działaniu? Też uczestniczyłem w działaniu 2.5 ZPORR i o ile pamiętam i jak nam tłumaczono rzeczy zakupionych z dotacji nie można sprzedać przez 5 lat! Mówiono też o tym że przez te 5 lat w każdym momencie może przyjechać kontrola skądśtam i zweryfikować czy faktycznie te zakupione rzeczy są w miejscu prowadzenia działalności.
Poczytam te wszystkie umowy w wolnej chwili może jest tam jakaś wzmianka.
Bo przy dotacjach inwestycyjnych tak było. Wyjątkiem jest 2.5 ZPORR gdzie ma takiego okresu. Mogłeś sprzedać wszystko jeszcze przed kontrolą - wystarczyło wtedy pokazać dokumenty poświadczające sprzedaż. Przeczytaj umowę :-)
|
|