Witam,
przeczytałem wiele tematów związanych z dotacjami, byłem w PUP zorientować się mniej więcej co i jak z dotacją. Dostałem regulamin w którym znajduje się taki punkt:
Wnioskowane środki nie mogą zostać przeznaczone na:
-handel i świadczenie usług za pośrednictwem internetu.
oczywiście punktów było więcej ale ten konkretnie mnie interesuje...
Osoba z która rozmawiałem nie potrafiła określić co to są te usługi za posrednictwem internetu...
Jak zapytałem czy tworzenie stron internetowych to usługa za pośrednictwem internetu to "facet" cos tam pomamrotal ze musze napisac dokladnie co bede wykonywal to sie zobaczy...
z tego by wynikalo ze oni poprostu albo sobie to wrzuca w uslugi za posrednictwem internetu albo nie? jak im sie spodoba?
Tak naprawdę interesuje mnie troche inna dzialalnosc, otoz mam w planach napisanie gry internetowej gdzie bedzie sie placilo za dostep do niej na okreslony czas...
i teraz kilka pytan z tym zwiazanych:
czy to bedzie podchodzilo pod bazy danych?
w pewnym sensie chodzi o udostepnianie danych bo serwer wysyla do klienta jakies dane.
moze to bedzie podchodzilo pod rekreacje i gry?
nie znalazlem w specyfikacji PKD czegos takiego jak udostepnianie danych.
znalazlem udostepnianie baz danych i list uzytkownikow.
Urzedniczka w PUP powiedziala ze klient kupuje to co otrzymuje (z czego korzysta), czyli w tym wypadku dane? a co jezeli otrzymuje dostep? a nie dane... (przeciez moze korzystac z dostepu dzieki ktoregmu moze grac?)
czy moge to sprzedawac jako usluga aktywacji dostepu do gry?
czyli ludzie placa mi za to ze aktywuje im dostep, czynnosc fizyczna ktora wykonam na swoim serwerze, towar jednak otrzymaja droga elektroniczna? czyli za posrednictwem internetu.
podobno uslugi zwiazane z doradztwem za posrednictwem internetu to nie jest usluga internetowa poniewaz ktos wykonuje usluge doradztwa i tylko przesyla te informacje do klienta droga elektroniczna.
nie wiem co mam robic, poniewaz dotacja bardzo by mi sie przydala na otworzenie tej firmy. Obawiam sie jednak ze albo zostanie to zakwalifikowane jako usluga za posrednictwem internetu, albo z innych przyczyn nie dadza mi dotacji :/
Przepraszam jezeli napisalem to chaotycznie, inaczej nie potrafie...
wdzieczny bede za wszelkie odpowiedzi, pomysly i czy to w ogole ma jakis sens czy raczej z miejsca skazane jest to na porazke?
Slyszalem tez o pewnym przekrecie, polegajacym na tym ze ktos otrzymal dotacje na tworzenie stron internetowych, ale pozniej wcale ich nie tworzyl, bo nie mial klientow? robil cos innego co mial wpisane z pkd