|
Dotacja z UE a zameldowanie |
Dotacja z UE a zameldowanie
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam.mam pytanie.czy jest szansa na otrzymanie dotacji z UE w momencie gdy na stale jestem zameldowany w woj.slaskim a tymczasowo w woj.podkarpackim a firme chcialbym otworzyc na podkarpaciu.gdzie ewentualnie sie kierowac slask czy podkarpacie.pozdrawiam
tam gdzie będzie siedziba twojej firmy
Przy działaniu 2.5 ZPORR (dotacje na rozpoczęcie działalności) działalność musisz otworzyć tam, gdzie jesteś zameldowany. Musiałbyś więc zameldować się na podkarpaciu.
tak ,ale jeśli ma meldunek czasowyy to robi wszystko tam, gdzie faktycznie mieszka i ma meldunek (czasowy)
To ciekawe co piszesz. Mnie ten problem bardzo poważnie nurtuje. Sam jestem w podobnej sytuacji. Chcialbym prowadzic dzialalnosc gospodarcza w miejscu w ktorym faktycznie zamieszkuje (na podstawie czasowego zameldowania) a nie w miejscu zameldowania. Pisze o tym w tym wątku Czy mógłbyś potwierdzic, ze moj tok rozumowania (z rejestracja dzialalanosci w EDG) jest prawidłowy ? Pozdrawiam, wojtek
W tamtym wątku piszesz o zamieszkaniu a nie czasowym zameldowaniu. Jeżeli jesteś zameldowany czasowo to traktuje się to jako zameldowanie.
Wydaje mi sie ze pisalem o zameldowaniu na pobyt czasowy... niewazne.
Wazne jest to ze jak trzeba to sie moge (co do zasady) zameldowac na pobyt czasowy gdziekolwiek w Polsce i tam ubiegac sie o dotacje. Dzieki wielkie za pomoc ! Pozdrawiam, Wojtek
Witam, odświeżam temat!
Jeżeli obecnie przebywam w Lublinie a zameldowanie w dowodzie widnieje na woj. Świętokrzyskie to gdzie mam się udać by otworzyć firmę w ramach działania 6.2? Dodam, iż wynajmuję w Lublinie mieszkanie a jedynym papierem jest umowa wynajmu.
Po raz 158 - miejsce zameldowania!
A co w takim razie traktowane jest priorytetowo: stałe zameldowanie czy meldunek czasowy?
Pytam w kontekście działania 6.2. Otóż jestem zameldowany w mieście 200 tys mieszkańców, i to niestety nie działa na moją korzyść, bo u wszystkich Beneficjentów z którymi się skontaktowałem, grupa docelowa to mieszkańcy wsi i miast do 25 tys mieszkańców. Oczywiście pomijam inne grupy, do których się na pewno nie kwalifikuję: wiek do 25 lat i powyżej 45 (daty urodzenia nie zmienię), kobiety (płci też nie zmienię). Zatem jedyną szansą jest dla mnie zmiana zameldowania i zastanawiam się czy czasowy meldunek w miejscowości do 25 tys mieszkańców spowoduje, że znajdę się w tej grupie docelowej i bedę traktowany jako mieszkaniec miasta do 25 tys mieszkańców? Dodam, że po ewentualnym zakwalifikowaniu do projektu, DG chciałbym mieć zarejestrowaną w miejscu stałego zameldowania, czyli miasto 200 tys mieszkańców.
Czasowy meldunek jest tu traktowany na równi ze stałym.
Czyli rozumiem, że jesli tak właśnie zrobię, to w formularzach rekrutacyjnych do projektów, jako miejsce zameldowania wpisywać adres, gdzie będę miał meldunek czasowy?
A czy Beneficjent nie wymaga przedstawienia dokumentu tożsamości? Przecież w nowym dowodzie będę miał nadal jako miejsce zameldowania miasto 200 tys mieszkańców. Nie będzie to dla nich podejrzane?
A czy to Twoja wina, że taka możliwość jest prawnie dopuszczalna? Zameldowanie czasowe na potrzeby tego działania w zupełności wystarcza a w dowodzie masz meldunek stały. Nie zmienisz sobie specjalnie dowodu. Dla Beneficjenta wystarczy oświadczenie. A jak będzie nadgorliwy albo bardzo strachliwy to możesz mu przedstawić papiery z biura meldunkowego.
a czy moze ktos sie orientuje jaki okres czasowego zameldowania w takim wypaku wystarczy / czy to jest zupelnie bez roznicy / jaki bylby najlepiej postrzegany ??
Sprawdź również podobne tematy:
- Dotacja, a zameldowanie
- Dotacja z PUP a tymczasowe zameldowanie w Berlinie - Zameldowanie i nie tylko - Zameldowanie a zamieszkanie - Zakladanie DG a zameldowanie w PL - Dotacje a zameldowanie - Zameldowanie a rejestracja firmy - Zameldowanie dziecka z konkubinatu - Założenie firmy a zameldowanie. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|