|
DOTACJA Z UE NA OTWARCIE SALI BANKIETOWEJ. |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam, czy jest jakaś możliwość uzyskanie dotacji z UE na otwarcie sali bankietowej, jakie sa tego procedury, jakie kryteria trzeba spełniać? Proszę o odp.
Dysponuje kwotą 600tys., mam za co postawić budynek tylko czy dostane dofinansowanie na doposarzenie...
Możliwości oczywiście są. Żeby myśleć o dofinansowaniu musiałbyś najpierw mieć ten grunt. To niezbędny warunek. Można spróbować wrzucić jego zakup do projektu ale to ryzykowne - szkoda byłoby przez to wypaść z gry ;-)
600 tysięcy to na pewno za mało na taką inwestycję. Pamiętaj, że przy dotacjach najpierw musisz wyłożyć całość kasy a dopiero potem następuje refundacja. Skoro masz inne biznesy to prawdopodobnie nie powinno być problemu z uzyskaniem kredytu na inwestycję (albo przynajmniej promesy kredytowej). Co do samej dotacji to możliwości będzie kilka. Będą się różniły terminami naboru, wielkościami dotacji, kryteriami oraz lekko wzorami wniosków. Trzeba przeanalizować dokładnie wszystkie opcje i wybrać najkorzystniejszą w Twoim wypadku.
Mowisz, że 600tys zł to mało, materiał już mam na budowę tj. bale drewniane bo chce z tego budulca postawic, wiec praktycznie budynek mam, tylko dochodzi wysposarzenie itp.
Wyposażyć można za 50 tysięcy i za 500 tysięcy i za 5 milionów ;-)
Co do materiału na budowę - z tego co się orientuję nie każde drzewo się do tego nadaje. Poza tym ekipa, która będzie Ci przygotowywać materiał nie zrobi tego za friko, tak samo ekipa, która będzie to do kupy składać. Najtaniej jest postawić stan surowy, schody zaczynają się później. Zrób sobie najpierw wycenę w kilku firmach żeby się zorientować czy w tej kwocie to wykonalne ;-)
Juz sie orientowałem, z tartakiem ide na wymiane daje im poprostu wiecej budulca a oni mi gotowe do budowy materiały przyworzą, wszystko wymierzone, wysuczone itp(czyli materiał mam gotowy za friko:) a co do tego, że nie kazde drzewo sie nadaje to jest prosta sprawa. Postawienie sali w stanie surowym zamknietym tj. 150-300 zł za m2 robocizna(moj materiał). Może znasz jakies dobre firmy zajmujące sie wyceną? I jak jest z dotacjami na te działalność?
Jeszcze jedno pytanie: O dotacje bede musiał sie ubiegac dopiero po zarejestrowaniu działalności, wybudowaniu budynku i zaciagnięcia kredytu? I jaka instytucja sie tym zajmuja, np. Urząd Marszałkowski?
Nie. O tego typu dotację stara się przedsiębiorstwo (więc musisz mieć jakąś działalność) przed rozpoczęciem inwestycji. Budować sobie możesz dopiero po złożeniu wniosku. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że dostaniesz część kasy z UE to najbezpieczniej jest zacząć budować dopiero po podpisaniu umowy o dofinansowanie.
Ja słyszałem, żeby otrzymać kase z UE musze zaciągnąć kredyt, że to jest podstawa, a co do działalności to wystarczy ją tylko zarejestrować i opłacać składki, czy też musi być to biznes "na chodzie"?
Nie. Podstawą jest fizyczna możliwość zapewnienia realizacji inwestycji pod każdym względem (czasowym, kadrowym oraz finansowym). Większość firm nie ma kasy na inwestycje, które planuje dlatego posiłkuje się kredytem.
Możesz starać się o dotację na rozwój działalności jako świeża firma bez żadnej historii, przychodów i umów. Dostaniesz za to duże gorsze oceny na komisji. Oczywistą sprawą jest, że jeżeli mamy dwie firmy - jedna to działające od 10 lat przedsiębiorstwo generujące spore przychody i zyski a druga to nowo zarejestrowana działalność, to ta pierwsza zostanie dużo lepiej oceniona. Tutaj dużo zależy też od działania, w jakim będzie składać się wniosek. Są też takie, które faworyzują nowe firmy (ale to zazwyczaj małe kwotowo wsparcie).
Człowiek normalnie głupieje, już sam nie wiem co robić, może te 600 tys w inna inwestycje wpakowac, moze masz jakies pomysły.
Wracając jeszcze do tego kredytu to ja słyszałem, że jesli cie stac na działalnośc to organy zajmujace sie dotacjami pytają po co ci dofinansowanie, jezeli na wszystko masz kase?
Bzdura. Nie wierz we wszystko co słyszysz.
OK dzieki. Słuchaj może masz jakis pomysł na biznes za te 600 tys. zł, nie musi byc super dochodowy.
Tyle pomysłów na tym forum a Ty mnie pytasz? ;-)
Ja mam ciągle niezrealizowany pomysł na usługi w branży turystycznej. Projekt w zawieszeniu od ponad roku - brak funduszy. Kwota do zainwestowania zbliżona.
|
|