|
Dotacja z UP a spółka? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Wiem, ze dotacji z up nie mozna dostac na spolke, ale my potrzebujemy tych pieniedzy. Planujemy zatem zalozyc 3 firmy (i tak ma to miejsce w przypadku spolki)i ubiegac sie kazda o swoja dotacje i pozniej po roku spisac umowe spolki cywilnej. Prosze doradzcie mi jak mozna sprawic, zebysmy dzialaly pod jedna nazwa, bedac kazda z nas oddzielna spolka?
Nie da się tak. Kazda z Was będzie oddzielna firmą o nazwie "coś tam coś tam" imię i nazwisko. Nie ma szans, abyście miały tą samą nazwę. Wyjściem z sytuacji może być stworzenie jednej marki. Faktury mogłaby wystawiać jedna z Was albo każda z osobna.
ale dlaczego nie chcecie / nie możecie otworzyć SC?
bo dotacja z UP niestety jest przyznawana tylko na indywidualna dzialalnosc gospodarcza...a nie ma mozliwosci podpisania jakiegos porozumienia o stosowaniu wspolnej nazwy?...potrzebne nam sa te pieniadze...
moment moment, przecież SC to taka "umowa współpracy" pomiędzy indywidualnymi działalnościami; do tej pory nie spotkałam sie z czymś takim, żeby PUP ingerował w umowę spółki cywilnej;
proponuje: otwórzcie każda na siebie działalność, ale niech nazwa będzie ta sama np. FHU Konwalia (już nie stosuje sie imienia i nazwiska); z PUP musicie rozliczyć się każda indywidualnie do miesiąca; potem podpiszcie umowę spółki cywilnej i róbcie co macie robić... Wojtuś proszę zaopiniuj mój pomysł :)
Bo nie ingeruje. Spółkę można założć bez problemów. proponuje: otwórzcie każda na siebie działalność, ale niech nazwa będzie ta sama np. FHU Konwalia (już nie stosuje sie imienia i nazwiska); z PUP musicie rozliczyć się każda indywidualnie do miesiąca; potem podpiszcie umowę spółki cywilnej i róbcie co macie robić...[/quote] [quote="biuro-pbc"]1. Nawet jeżeli będą takie same nazwy i adresy to będą różne NIPy, więc dopiero spółka pozwoli na rozwiązanie tego problemu. 2. Jaka jest podstawa prawna do tego aby w nazwie jednosobowej działalności nie umieszczać imienia i nazwiska?
w regulaminie przyznawania dotacji pada stwierdzenie, że inwestycje za Nią poczynione nie mogą być wkładem do spółki...
W spółce cywilnej nie jest wymagany żaden wkład.
W niektórych UP bardzo nieprzychylnie podchodzą do tego typu przyszłych spółek, więc w biznes planie/wniosku nie powinno się wspominać o przyszłej, bardzo ścisłej współpracy tych podmiotów. Chyba, że mają w danej chwili dużo pieniędzy i mało chętnych, co zdarza się często pod koniec roku (szczególnie w mniejszych miejscowościach) i warto z tego faktu skorzystać.
Podobnie nieprzychylnie UP pochodzi gdy ktoś z rodziny dostał już dotację na rozpoczęcie działalności, szczególnie jeśli nosi to samo nazwisko.
Czy dwie osoby jedna bezrobotna, druga KRUS mogą być wspólnikami jednej firmy i ubiegać się o dotację
|
|