|
Dotacja z UP i szkolenie dla osób chcących założyc DG |
Dotacja z UP i szkolenie dla osób chcących założyc DG
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
To jakaś paranoja, przynajmniej w Gliwicach. Wszystko cudnie w wywiadach z dyr. UP, gorzej w rzeczywistosci. Kolejny raz odrzucają mi wniosek o szkolenie dla osob chcacych zalozyc dzialalnosc. Teraz uzaleznili to od opinii, czy zaakceptują moj wniosek o dotacje czy nie. Dziwne, bo udzial w szkoleniu moga brac osoby, ktore np. maja kase wlasna na dzialalnosc. Z uzyskaniem dofinansowania tez jest problem. Czy moze ktos napisac jak jest w innych miejscowosciach. Czy dotacje otrzymujecie bez problemu, czy tez wracaja wniosek x razy. Dzieki
Dostałem dotacje bez problemu, musialem tylko odbyc rozmowe z komisja, ktora to rozmowa bardzo polepszyla moja sytuacje (bardzo milo to wspominam :) ).
Teraz w sprawie, o ktorej piszesz, czyli szkoleniach. Mimo iz dostalem dotacje nie odbylem zadnego szkolenia. Nikt mi nawet nic nie proponowal. Wiem jednak, ze wczesniej organizowali szkolenia, ale dopiero po pozytywnym zaopiniowaniu wnioskow. Byly to 2-dniowe szkolenia organizowane przez firme zewnetrzna, podobno bardzo ciekawe...
Im większe miasto tym trudniej zdobyć dotacje, bo jest dużo chętnych z tego co mi kiedyś mówili to najgorzej jest dostać w Warszawie, najłatwiej można zdobyć tam gdzie jest największe bezrobocie i ogólnie bieda panuje, a firm więcej pada niż powstaje.
Witam
Mam pytanie głównie do Piotra. Jakie warunki musiałes spełnić aby otrzymac taka dotacje i jakie to kwoty wchodza w gre.. Chce otworzyc sklep spożywczo-monopolowy. Mam juz w sumie duzo przygotowane ale wiem ze bede miał problem z otzrymaniem kredytu... mam 21 lat studiuje zaoznie. Czy moge starać sie o taką dotacje? Z góry dzieki za pomoc pozdrawiam
o ile dobrze zrozumiałem wcześniejsze wypowiedzi to mowa jest o dotacji na rozpoczęcie działalności (za pośrednictwem urzędu pracy). O ile pamiętam ta dotacja to kwota w granicach 11-13 tys. (dokładnie ni epamietam) na określone cele, głownie sprzet i remont. Musisz być bezrobotnym zarejestrowanym, nie prowadzić firmy (rejestrujesz dopiero po podpisaniu umowy), nie korzystać z podobnego wsparcia wcześniej, musisz mieć poręczenie. Po dostaniu środków musisz w jakimś terminie wydać je i przedstawić faktury. Zeby nie zwracać tych środków musisz prowadzić firmę przez rok. Ale o szczegóły pytaj w UP, ja to z pamięci piszę a mogło sie wiele zmienić bo jakiś czas temu się o to dowiadywałem. jeśli masz problemy z kredytem zainteresuj się może w twojej okolicy są jakieś fundusze poręczeniowe (w gliwicach taki np jest), fundusze mikro mają małą ofertę bez poręczenia chyba w granicach 10 tys. BPH chyba udziela nowym firmom debetu w rachunku, może tu też z jakieś 5 tys uda się dostać. No i zainteresuj się dotacjami, które będą gdzies w połowie 2007 roku. Dotychczas było tak, że mogłeś dostać do 50% zwrotu wydatków, max 200 tys. (ale teraz jest nowy program na lata 2007-13 i nikt nic jeszcze nie wie). Tylko najpierw musiałeś zainwestować dopiero potem zwrot (ale na te inwestycje bez problemu dostaniesz kredyt bo bank będzie miał pewność że z dotacji dostanie kase). Jeśli będziesz miał problem z biznesplanem, lub wnioskiem, lub koncepcją finansowania mogę oczywiście "pomóc" rav
ta kwota to maksymalnie 5-cio krotność średniej krajowej z poprzedniego kwartału czyli obecnie około 12,5 tysiąca. Można ją wydać w zasadzie na wszystko - jest to kwestia odpowiedniego uzasadnienia. Reszta się mniej więcej zgadza ;-)
Zakładam, że mas zna myśli działanie 3.4 ZPORR. Nie do końca jest tak jak napisałeś. Kwota dofinansowania zależy od tego w jakim województwie zarejtrowana jest działalność i wynosi od 40 do maksymalnie 60%, przy czym nie może przekroczyć 50 tysięcy euro. W niektórych województwach sa jeszcze pieniądze na to dziłąnie więc kase można jeszcze dostać. Co do roku 2007 to nie jest tak, że "nic nie wiadomo". Na stronach funduszy oraz ministerstwa są już informacje o nowym programowaniu oraz wytyczne do odpowiednich działań.
Chyba uprzedziłem jakiegoś eksperta, albo uraziłem czyjąś dumę ... bo nie rozumiem Cię WojciechH. Przecież wystarczyło tylko uściślić moją wypowiedz a nie zarzucać nieprawdę. Moim celem było tylko ogólne przedstawienie dotacji jako jednej z X rozwiązań, poświęciłem im zaledwie zdanie więc trudno pokazać tu wszystkie szczegóły.
Przyjmując twój sposób wyrażania poglądów powiem Ci, że co do tego, że na wszystko możesz wydać dotację z UP to się mylisz, przynajmniej na stan mojej wiedzy sprzed roku - mianowicie najważniejszej rzeczy ni eopłacisz czyli wynagrodzenia. Ja natomiast odesłałem zainteresowanego do osób które udzielają tych dotacji, czyli do Urzędu Pracy oni wiedzą najlepiej (między innymi od Ciebie) bo zazwyczaj rada decyduje komu i ile stosując wytyczne. Jeśli chodzi o nowe programy to do tej pory była wydana mizerna prezentacja nie wiem czy ją nazywasz informacją, według harmonogramu dokument miał we wrześniu trafić do zatwierdzenia na szczeblu Unii Europejskiej. Być może masz na myśli ten dokument (tam powinny być szczegóły), w takim razie przepraszam Cię Wojtku, że nie wypatruję codziennie tylko w tym celu żeby się pochwalić na forum. Gdybyś miał odrobinę kultury to po prostu powiedziałbyś .....mam dobra nowinę już są wytyczne na stronie ... a nie zarzucać kłamstwo. życzę miłego dnia Wojciechu
dziękuję, nawzajem :)
A WKU cię nie będzie ścigać po studiach? Bo jak będzie to zapomnij o dotacji.
A jak wylgada dotacji z fundusze europsjeckie na dotacjie firm np, dostaje kase od UP rozkrecam interes i potrzebuje wiecej kasy na zwieszenie zaisegu czy znów muszep siac biznes plan i czulatow jest dostac dotacjie z UE
Sprawdź również podobne tematy:
- Do osób chcących założyć sklep internetowy
- Dla osób chcących zainwestować 14-15 tyś bez ryzyka - Szukam osób chcących podjąć współprace - Nowe rozwiązanie dla osób chcących płacić mniejszy ZUS - Szukam osób chcących zarobić na inwestycjach od 500% rocznie - Poszukuję firm/osób chcących eksportować nasz produkt - Szkolenie dla osób pragnących poszerzyć wiedzę z zakresu fin - Gdzie szukać osób chętnych na szkolenie z Prawa Pracy? - Dotacja na szkolenie indywidualne Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|