Witam was wszystkich.
Mam male pytanko. Mieszkam w Niemczech od 20 lat i mam zamiar wyjechac do Polski na stale. Mam, moim zdaniem bardzo fajny pomysl na biznes w Gastronomi i chcial bym zaryzykowac i wystartowac juz za nie dlugo. Moje pytanie jest czy mam szanse odtrzymac dotacje z UP jezeli nigdy nie pracowalem w polsce? Jestem zameldowany w polsce od roku, polskie Dokumenty itd. wszystko jest tak jak ma byc. Tylko jakos nikt mi nie moze odpowiedziec na te pytanie czy mam te prawo na ta dotacje z UP czy nie. Wiem ze to nie duza Kwota, sa to chyba okolo 19 000 zl. Ale na poczatek napewno mi duzo poga te pieniazki. Dodatkowo mam swoj kapital ktury wynosi rowniez nie mala kwote.
Rok temu bylem w urzedzie pracy w Polsce i pani mi powiedzial ze to nie ma problemu tylko musze ta calo procedure przesc jak karzdy inny. Zarejstrowac sie jako bezrobotny, bisnesplan itd. Otrzywiscie powiedzialem! Ale juz na drugi dzien pani powiedziala ze to nie mozliwe bo nigdy nie pracowalem w poslce i nie wplacalem na skladki ZUSu. Ale jako bezrobotny moge sie zarejstrowac ?? jednak ze prawa na dotacje nie bede mial jezeli nie przepracuje przynajmniej 365 dni i otrzymywał co najmniej minimalne wynagrodzenie po zameldowaniu sie w UP ?? Przypominam ze wtedy mam prawo nawet na zasilek! Cos tej pani sie chyba pomylilo.
Moze juz ma ktos z was doswiadczenie w zalatwianiu wlasnie tej sprawy. Bardzo prosze o wasze porady. Dziekuje bardzo i pozdrawiam.