Witam Wszystkich bardzo serdecznie!
Otrzymałam list z UP z informacją o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku :) właściwie mogłabym się cieszyć i cieszę, ale nurtuje mnie kilka pytań. Jeśli znajdzie się osoba na forum, która zna odpowiedź na te pytania będę bardzo wdzięczna za te informacje.
1. Wniosek składałam w styczniu, jeszcze przed podpisaniem nowelizacji o wyższej dotacji. Wnioskowałam więc o 14,840... Kochana pANI z UP zapytana przeze mnie nie potrafiła racjonalnie odpowiedzieć na to pytanie:
Co z osobami, które wnioskowały o te 14,840? czy mogą dokupić coś za tę różnice 3 tysięcy? Tu pojawia się problem. Bo jak miałam poręczenie na 20,000 tys to okazało się że to za dużo (!!!) i poręczyciel musiał zmienić na 14,840. Więc pewnie będzie trzeba załatawiać jeszcze raz wszystko z poręczycielami? Nie mam zielonego pojęcia. A 3 kafle piechotą nie chodzą i bardzo by mnie ta suma urządzała, że tak powiem
2. Kolejna sprawa to faktury Vat. Czy Urząd zabiera oryginały faktur, nie można poświadczyć kserokopią? Przecież jak mam gwarancję na sprzęt to w razie awarii muszę odesłać oryginalną fakturę.
3. No i sprawa zakupów. Czy mogę zrezygnować z jakiejś pozycji na rzecz innej jeśli zechcę kupić te drugą droższą?
Będę wdzięczna za te informacje
Pozdrawiam