|
Dotacja z UP |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Sam sobie odpowiedziałeś i nawet wytłumaczyłeś dlaczego.
Mam takie pytanie. Ile musze być bezrobotynym, żeby starać się o dotacje z UP? Czy moge już następnego dnia po rejstracji składać wniosek o dofinansowanie?? Czy jest to określone prawnie przez UP?
Po raz milionowy - KAŻDY PUP MA REGULAMIN - PRZECZYTAJ GO!!!!
a jeśli chodzi o kwotę jaką można otrzymać ? wyliczyłam, że potrzebuję 17000zł, czy jest jakieś maksimum ? ;>
Oczywiście. Pada w co 2 poście.
dobrze, mam inne pytanie, które postaram się lepiej sprecyzować niż poprzednie :) jak wyliczyć amortyzację ? szukam informacji o tym, ale jakoś kiepsko mi idzie znalezienie prostej formułki, co to w ogóle jest..
Każdy składnik majątku trwałego ma ustaloną ustawowo maksymalną stopę amortyzacji rocznej.
Amortyzacja to takie coś, co pozwala ci na zaliczanie co miesiąc 1/12 rocznej wartości amortyzacji w koszty. Ze środkami trwałymi jest tak, że nie można ich wrzucić w koszty od razu w całości, ale jedynie dopuszczalne jest wrzucanie w koszty co miesiąc wlaśnie wyliczonej amortyzacji. Jak wyliczyć? Nic skomplikowanego: Identyfikujesz środek trwały i określasz jego wartość. Ustalasz stopę amortyzacji zgodnie z wartością ustawową. Mnożysz wartość środka (cena zakupu) przez stopę amortyzacji i wyliczasz w ten sposób roczną amortyzację. Np. Srodek trw. o wart 10 000zł i stopa 40% (10000 x 40% = 4000 zł/ rocznie -> 333.33 zł/miesięcznie) Dzielisz to co powyżej przez 12 i wyliczasz amortyzację miesięczną. No i co miesiąc wrzucasz w koszty tyle co ci wyszło. Kończysz wrzucać w koszty jeżeli suma miesięcznych amortyzacji osiągnie wartość początkową środka trwałego. Aha - jeżeli wartość środka trwałego nie przekracza 3500 zł -> nie trzeba liczyć amortyzacji, można wrzucić w koszty od razu. Uwaga 2!!! Jako Mały Podatnik możesz skorzystać z warunków preferencyjnych, pozwalających na wrzucenie w koszty od razu (amortyzacja 100%) całej wartości środka trwałego do kwoty 198 000 zł - ZA WYJĄTKIEM SAMOCHODÓW OSOBOWYCH, które trzeba amortyzować)
a jeśli wszystkie środki trwałe mam poniżej 3500zł ? i czy środkiem trwałym jest asortyment ?
Środkiem trwałym jest KONKRETNA RZECZ o okresie użytkowania powyżej jednego roku.
Jeżeli wszystkie ST masz poniżej 3500, to możesz każdy z nich od razu odpisać w koszty.
dziękuje bardzo za pomoc, naprawdę bardzo mi pan pomógł :) pozdrawiam!
Witam mam 2 pytanka
1.Czy jesli chodzi o dotacje z UP moze im przeszkadzać to że jestem studentem?? 2. Czy UP moze dofinsować coś na kształt kafejki internetowej tyle że takiej w któej będa Konsole??
1. Aby dostać dotację z UP musisz być bezrobotnym. Jeżeli jesteś studentem dziennym nie możesz być bezrobotnym 2. Jak najbardziej jest to możliwe.
A czy studiując zaocznie mozna byc bezrobotnym??
można
|
|