Witam
Chciałbym złożyć podanie o dotacje do mojego Urzędu Pracy. Pojawiają się jednak pewne wątpliwości, które mam nadzieję pomogą mi rozwiać specjaliści z tego forum. Oto moje pytania:
1. Czy jako student zaoczny, uczący się w prywatnej - płatnej uczelni jestem uprawniony do ubiegania się o status bezrobotnego ?
2. Czy UP przyznają dotację na otwarcie punktu przyjmującego zakłady bukmacherskie ? (jest punkt zastrzegający zakaz przeznaczenia środków z UP na punkty gier hazardowych - jednak nie ma jasno określonych rodzajów tych gier, a zakłady bukmacherskie przez wiele osób nie są uznawane jako forma hazardu)
3. Czy odpowiedź na mój wniosek jest w jakikolwiek sposób zdeterminowana przez posiadane przez UP fundusze.. mówiąc wprost, czy w marcu ubieganie się o taką dotacje w mieście ok 400 tys. mieszkańców ma sens ?
4. W jaki sposób mogę rozwiązać fakt braku poręczenia i jakiejkolwiek innej formy zabezpieczenia dotacji ? Czy mój wniosek jest w tej sytuacji skazany na klęskę ?
5. Jak wygląda kwestia umowy przedwstępnej wynajmu lokalu ?
Na zakończenie... Czy wniosek z bardzo dobrym biznesplanem na otwarcie firmy, której celem jest zdobycie środków na poważniejszą działalność, która w przyszłości nie tylko stworzy kilkadziesiąt stałych miejsc pracy, ale również pomoże osobom bezrobotnym w znalezieniu pracy może zostać odrzucona ze względu na któryś z wyżej wymienionych "błahych" powodów ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.