|
Dotacje? Co? Jak? Gdzie? Kiedy? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie. Przeczytałem ostatnio iż na lata 2007-2012 przewidywana pula dotacji to kilka mld euro. Zwrot od 300tyś w dół. Wymagania: Inwestycja w małej mjescowości poniżej 5tyś mieszkańców zatrudnienie od 5 osób i więcej ubiagć się mozna o 300tyś. Jezeli zatrudnienie poniżej 5osób to 200-100tyś. Teraz mam pytanie. Mając działkę w pobliżu dużego miasta powyżej 300tyś mieszkańców gdzie wioska ma poniżej 5tyś mieszkanców ale do miasta są 4km to czy budowa sali weselnej się opłaca? Razem z kredytem posiadając 500tyś zł to na jaki zwrot jaką dotacje moge liczyć? Czy taki fundusz wystarczy? Będe zatrudniał mniej niż 5 osób. Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymam tę dotacje? Czy najpierw musze inwestowac w budynek, w sprzęt dekoracje itp. aby dostać pieniądze czy wystarczy dobrze opisany biznes plan? Na jakiej zasadzie przyznawane są pieniądze. Wiem że lokacje mam dobrą ponieważ UE i panstwo szybciej wesprą inwestora w malej miejscowosci. Proszę o w miare precyzyjną oidpowiedź
czynników jest sporo, podstawa to dobry pomysł, biznes plan, to o czym Ty piszesz są to środki z programu na obszary wiejskie, ale jeszcze są programy regionalne, i tam są juz srodki znacznie większe, bo jako mikroprzedsiębiorca możesz aplikować o maks 800 tys...
Jeżeli mógłbyś to rozwiń myśl? Na temat tych dotacji. Jezeli mój wkład wyniosłby 500tyś zł to jaka jest szansa że odzyskam przynajmniej 200tyś-300tys bo tyle by mnie satysfakcjonowało. Nie mówie że nie wolałbym całej kwoty zwrotu ale jakie są procentowe szanse uzyskania tak dużych pieniędzy z dotacji. Wiem że mój biznes plan jest dobry i w miare czytelny. Mam ziemie 1.5ha i kapitał lecz boje się bez jakiej kolwiek iskierki nadzieji ruszać w ten interes. Jak miałbym stracić 500tyś to... To chyba wiadomo co by się stało z psychika :) Prosze o podpowiedzi odpowiedzi bede bardzo wdzięczny.
W priorytecie 3 PROW (zdaje się, że to miałeś na myśli) faktycznie można dostać maksymalnie 300 tysięcy złotych (jednak nie więcej niż 50% inwestycji) jeżeli zatrudni się ponad 4 osoby. Ponad 4, czyli np cztery na cały etat i jedną na 1/8 etatu.
Wnioski nie są aż tak bardzo skomplikowane. Aplikujesz przed rozpoczęciem inwestycji, podpisujesz umowę i realizujesz projekt. Po zakończeniu i rozliczeniu przelewają Ci kasę.
dokladnie tak jest jak napisał przedmówca, z tym, że jest pewna róznica PROW OS 3 i działanie dla mikroprzedsiebiorców ruszy dopiero pod koniec 2008 roku, lub w 2009 a w programach regionalnych konkursy ruszają już w maju 2008, jesli by się nie udało to wtedy mozna skaładac do PROW. O kase sie nie martw jak nie dostaniesz dofinasowania to wtedy nie bedziesz realizowal projektu, choc to nie tedy droga, a jesli boisz sie ze nie zrealizujesz projektu i Ci kasa przepadnie skontakuj sie ze mna, drogą prywatna...pozdrawiam....
Zaczynając od początku. Sądze że inwestycja kosztować będzie 500-600tyś zł. Nawet jeśli posiadałbym taki kapitał to nie włoże całej kwoty ze względu na możliwośc straty tych pieniędzy. Jezeli dostałbym 50% czyli 300tyś zł zaczynałbym od inwestycje już od jutra. Mam jeszcze kilka pytań. Gdzie składać podania o dofinansowanie? Czy Dom Weselny Ma Prawo Bytu? Jeżeli macie jakieś inne propozycje to piszcie na meila Czekam tylko na normalne propozycje.
Dom weselny to teraz jedno z najbardziej intratnych przdsięwzięć! Kilku moich klientów postawiło takie przybytki i jeszcze podczas budowy (!) mieli zarezerwowane weekendy na parę miesięcy do przodu.
Co do dotacji, to zależnie od województwa są różnej wysokości, więc trzeba się zastanowić jak do Twojego tematu podejść, ale generalnie zawsze wniosek będziesz składać w Regionanej Instrytucji Finansującej (to jest jakaś instytcujcja wybrana lub utworzona przez Urząd Marszałkowski danego województwa do zajmowania się dotacjami) i prawdopodobnie całość ruszy od maja - czerwca, czyli zajmować się tematem (biznes plan, wniosek, ew. kredyt pomostowy itd) trzeba by się od lutego -marca najpóźniej. Pozdrawiam!
Moja mała miejscowość jest położona około 4km od ponad 360tyś miasta. Nie ma tam dojazdu komunikacji publicznej ani busów. Jednak droga jest prosta i czytelna. Wystarczy postawic dwa kireunkowskazy i wiadomo gdzie co i jak. Teraz pozostaje pytanie czy To jest opłacalne. Aktualnie jestem w trakcie pisania Biznes Planu. Potem udam się z tym do odpowiedniej instytucji przydzielającej dofinansowanie i będe czekał. Wiem że Biznes Plan to 50% sukcesu aby zostać wyłonionym. Jestem ciekaw jak to będzie. Jednak prosze was o pomoc. Gdzie zanosi się taki biznes plan? Czy musi byc on poprzedzony jakimś podaniem? Dokumentem, proźbą o dofinansowanie?
Jak to zanosisz bp? :-)
To nie tak działa. Czekasz na nabór wniosków i dopiero wtedy dostarczasz kompletny wniosek (wniosek plus załączniki) - wszystko zgodnie z wytycznymi (pojawią się w dokumentacji konkursowej) oraz na specjalnych formularzach. Inaczej pracujesz na darmo bo nikt Ci tego ot tak nie przyjmie. I jeszcze jedno. Nawet jeżeli dostaniesz dofinansowanie to nikt Ci tych 300 tysięcy nie da do ręki. Dostaniesz je dopiero po zrealizowaniu całej inwestycji oraz rozliczeniu jej (wszystko zgodnie z zapisami z wniosku oraz umowy). Jeżeli naprawdę chcesz dostać te pieniądze to proponuję skorzystać z pomocy firmy, która zajmuje się pozyskiwaniem dotacji.
tak jak napisał _Wojtek_, to wygląda tak:
W terminie wyznaczonym przez Urząd Marszałkowski (prawdopodobnie około połowy 2008) składa się wniosek o dotację do właściwego działania. Wniosek to jest komplet dokumentów: wniosek o dofinansowanie oraz wszystkie wymagane załączniki, którymi są między innymi biznes plan planowanej inwestycji, wypis z ewidencji działalności gospodarczej, sprawozdania finansowe, zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami wobec ZUS i Urzędowi Skarbowemu, oświadczenia o niekaralności i parę innych innych, w tym prawo do dysponowania nieruchomością na cele inwestycyjne. Przy czym część z tych załączników składa się razem z wnioskiem, a część dostarcza dopiero po pozytywnej ocenie wniosku – w chwili podpisania umowy o dofinansowanie. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku (ok 4 mies.) podpisuje się umowę, które mówi, że o ile zrealizuje się przedsięwzięcie zgodnie ze złożonym projektem i pokaże się zapłacone faktury, to UE odda tyle pieniędzy, na ile się złożyło wniosek (czyli na przykład 1 mln zł stanowiący 70% wydatków kwalifikowanych). Jak się wyda mniej, to i tak oddadzą do 70%, a jak więcej, to i tak nie więcej niż 1 mln (te wartości podaje przykładowo, trzeba je dla każdej inwestycji wyliczyć). Po zrealizowaniu projektu składa się sprawozdanie, w którym opisuje się zrealizowaną inwestycję i załącza się faktury i dowody płatności. Po kontroli (ok 3 mies.) następuje formalne przyjęcie sprawozdania i wypłata dofinansowania (możliwy poślizg!). Do czasu wypłaty dotacji inwestycje finansuje się najczęsciej z kredytu, który potem spłaca się środkami z dotacji.
Jeżeli dostanę dofinansowanie? Zgodę i akceptacje na mój projekt to w 100% dostane dofinansowanie. Bez żadnych ale nawet po roku ale dostane zwrot kosztów inwestycji te 50% bądz 70%. To trzeba by się zabrac do roboty. Tak ogulnie jakieś jeszcze pomysły prócz sali weselnej? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi. Napewno będe jeszcze dużo [isał co i jak. Czy mi się udało....
Nawet jak podpiszesz umowę nie masz 100% pewności, że dostaniesz dotację. Żeby ją otrzymać musisz zrobić wszystko zgodnie z zapisami z umowy a w projektach budowlanych jest to czasem ciężkie - może np. wyniknąć jakiś poślizg z terminami.
100% pewności masz dopiero po tym, kiedy kontrola nie stwierdzi uchybień :-)
Masz racje wszystk zalezy od podwykonawców i wykonawców mojego projektu. jeżeli ktoś zawiedzie terminy leca na łeb na szyje. Ale kto nie ryzykuje ten nic nie ma i nic nie traci! Pozdrawiam.
I to mi się podoba :-) Pamiętaj, że każdy musi przynajmniej raz zbankrutować - najlepiej przed trzydziestką ;-)
Nawet jak zbankrutujesz to nadal trzeba walczyć. Jakoś To Będzie... Napewno się nie poddam i jak zainwestuje to nie zabkrutuje :D
|
|