|
Dotacje dla firmy działającej 2 lata. |
Dotacje dla firmy działającej 2 lata.
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam, prowadzę od 2 lat firmę działającą w sektorze IT. Nigdy nie korzystałem z żadnych dotacji, ale jeśli istnieje możliwość ich pozyskania to chętnie dowiem się więcej na ten temat. Pobieżnie przejrzałem posty na forum, ale prawie wszystkie dotyczą nowych firm. Czy dla osób, które prowadzą DG od 2 lat nie przewidziano dotacji? Moja firma zarabia średnio 15.000zł miesięcznie, dotacje potrzebuje na serwis internetowy w wysokości około 200.000zł. Z góry dziękuje za pomoc.
8.1.1 PO IG. Ale nabór dopiero w przyszłym roku.
Znana jest już dokładna data? i % zwracanego poniesionego kosztu?
Jeśli zatrudniam pracowników i wykorzystam ich do prac nad projektem do którego będę ubiegał się o dotacje to czy koszt zatrudnienia jest brany pod uwagę? Czy tylko te rzeczy na które mam fakturę/rachunek?
Do 85%. Zatrudnienie także wchodzi w grę. Okres kwalifikowalności wydatków to dwa lata. Zerknij na stronę PARPu - w harmonogramie sprawdzisz kiedy rusza kolejny nabór.
jeżeli prowadzisz działalność już prawie 2 lata niestety z tego działania jesteś wykluczony - nie wiem kto takie bajki tu opowiada....proponuje programy regionalne - informatyka jest tematem dającym dużą szansę powodzenia...
A jaki widzisz problem aby otworzyć nową działalność?
Czasem zakłada się i 10 rożnych firm aby "zoptymalizować" dotacje.
nie chce się z Toba sprzeczać, ale czytanie ze zrozumieniem to bardzo ważna rzecz...padło pytanie na forum "Czy dla osób, które prowadzą DG od 2 lat nie przewidziano dotacji?", stąd moja odpowiedz, a co do zakładania nowych firm....to lepiej rozbujać jedna a nie prowadzić 10, z których żadna nie działa tak byśmy chcieli...
A jakie są szanse na dotację z RPO? Jeden do 10? 20? 30? Poza tym wynagrodzenie nie jest kosztem kwalifikowalnym, trzeba mieć większy wkład własny itd. Czasem lepiej wystartować od nowa.
A przykład z zakładaniem 10 spółek jest prawdziwy i dotyczy doskonale działającej firmy. Trzeba było wykorzystać jak najlepiej nadarzającą się okazję i jedną sporą inwestycję podzielić na kilka mniejszych. Realizacja jednej tak dużej nie wchodziła w grę z przyczyn formalnych. Czasami tak trzeba.
Witam,
Dziękuje za odpowiedzi. Planuje wraz z 2 kolegami [każdy z nas prowadzi własną DG] założyć spółkę z oo, czy w tym wypadku również możemy liczyć na dotacje 85%?
Z 8.1.1 jak najbardziej.
Dziękuje za szybką odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy jako prezes spółki zoo i właściciel działalności gospodarczej mogę zlecić [jako spółka zoo] swojej firmie wykonanie usługi i wystawioną fakturę potraktować jako koszt w realizacji dotowanego projektu?
Nie ma takiej opcji.
Dziękuje za szybką odpowiedz. Rozumiem, że takie coś stwarzałoby sytuacje do nadużyć.
Czy na pewno jeśli założymy nową spółkę będziemy mieli prawo do tej dotacji, na stronie PARP przeczytałem: Pyt. 11: Czy wszyscy wspólnicy spółki cywilnej ubiegającej się o dofinansowanie w ramach działania 8.1 muszą spełniać warunek prowadzenia działalności gospodarczej nie dłużej niż rok od dnia wpisu do Ewidencji Działalności Gospodarczej? Odp.: Wszyscy wspólnicy spółki cywilnej muszą osobno spełniać warunek prowadzenia działalności gospodarczej nie dłużej niż rok od dnia wpisu do Ewidencji Działalności Gospodarczej. Rozumiem, że w tej odpowiedzi chodzi o to, że spółka cywilna nie może istnieć dłużej niż rok a nie o to, że wspólnicy spółki nie mogą prowadzić drugiej DG dłużej niż rok.
A co wspólnego ma spółka cywilna (zresztą nie ma już takiej spółki) ze spółką z o.o.? Przecież pisałeś właśnie o z o.o..
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Dotacje dla firmy działającej 2 lata.": - Dotacje dla działającej firmy - Czy są dotacje dla działąjącej juz firmy na jej rozwój???? - dotacje dla działającej gastronomii - DOTACJA DLA DZIAŁAJĄCEJ JUŻ FIRMY - Dotacja dla działającej firmy
• Strona 1 z 1
|
|