Witam serdecznie
Nosze sie z zamiarem rozpoczecia działalności gospodarczej. troche czytalem i zastanawiam sie czy moge postarać sie o środki z uni lub z PUPu.
chchiałbym uderzyć na taksowke w Trojmieście. teraz tak. z tego co sie wstepnie zorientowalem w PuPie moge sie starac o sfiananoswanie kursu na taksowkarza i osprzet (kasa+taksometr, radio z przystawka antena+ montaż tego) to razem miesci sie w granicah 5tys pln. ponoc nie jest jakis wielki probelm uzyskac to finansowanie.
dalej sprawa wyglada tak. jestem w posiadania auta ktore byloby ok na taxi. problem polega na tym ze ktos mi uderzyl ostatnio auto na parkingu calkiem mocno w tylnia klape. i teraz naprawa bedzie kosztowac z 5tys pln. zastanawiam sie czy w takim wypadku nie lepiej sprzeda c auto tak jak stoi i majac np 40tys wkladu wlasnego na zakupa auta moglbym sie ubiegac o dodatkowe 50tys na ten cel. sa w ogole szanse na pozyskanie srodkow na taki cel? z tego co w necie znalazlem wynika ze zdania sa podzielone jedni mowia ze tylko na auta wyspecjalizowane i w innych przypadkach nie ma szans. inni mowia ze jezeli ten srodek jest ci niezbedny do prowadzenia biznesu to sa szanse na uzyskanie pomocy.. teraz niewiem.. a jezeli jest taka opcja to w ramach ktorego programu unijnego powinienem sie starac?
generalnie znow z tego co wyczytalem to nie moge sie starac i tu i tu o dotacje. teraz moje pytanie jest czy moge sie starac na inne rzeczy. np o kurs i osprzet w pupie a o kase na auto w unii? czy musze sie zdecydowac tylko na jedna z tych opcji. kolejna sprawa to ponoc niektore PUPy przyznaja dotaja na zakup auta ale to juz zalezy od danego PUPu ale i tak te dotacje nie sa wieksze niz 19,1tys pln.
dodatkowo dochodzi sprawa ze i tutaj i tutaj wnioski sklada sie przed rozpoczeciem dzialalnosci i teraz niewiem jak jest z okresem skladania i rozpatrywania wnioskow. w Pupie ponoc mozna skladac wniosek dzien po rejestracji tam i czeka si eni ewiecej niz 30 dni ale jak jest z ta kasa z uni to niewiem.
dodatkowo dochodzi fakt ze teraz od pazdziernika chcialbym isc dziennie na politechnike gdańska z tad taksowka to moj wybor bo to jedyna rzecz jaka moge w czasie wolnym od nauki wieczorami i weekendy wycisnac w miare dobry przychod.
kwestie techniczne pisanie biznesplanu i motywacji do wniosku mysle ze bede w stanie samemu z tym podzialac. kumpel wyslal mi wzory biznesplanow i swoje wyklady o odnosnie tego z SGH, zakres wiedzy jaki w nich zawarty powinen wystarczyc :D
prosilbym o pomoc i jakies wskazowki
pozdrawiam