Witam serdecznie,
bardzo chciałbym otworzyć firmę prowadzącą szkolenia z zakresu np. sprzedaży. Szkolenia prowadziłbym dla pracowników małych i średnich sklepów a dotyczyłyby one obsługi klienta, ścieżki sprzedaży, itp. Jest to bardzo ciekawy temat, ponieważ od pewnego czasu prowadzę takie szkolenia dla pracowników firmy w jakiej jestem zatrudnony i widzę, że jest duży popyt na takie szkolenia.
Mam wykształcenie odpowiednie do prowadzenia takich szkoleń (ukończyłem Politechnikę Poznańską na kierunku Zarządzanie i Marketing) a ponadto zawsze chciałem zajmować się tym zawodowo (uczestniczyłem w licznych szkoleniach z zakresu odchudonej produkcji, coachingu, szczupłych organiazaci, itd.). Bardzo podobało mi się prowadzenie szkoleń przez innych i mam sygnały, że sam również bardzo dobrze to robię, stąd pomysł na własną działalność.
Chciałbym prowadzić szkolenia będąc osobą mobilną (na terenie całej Polski), szkolenia jednodniowe (na początku) w grupach ok 10 osobowych. Wyszukiwaniem firm chętnych do udziału w szkoleniach będę zajmował się osobiście, poprzez informowanie o wartości i skuteczności uczestnictwa w nich oraz poprzez informowanie w sposób jasny i czytelny o możliwości uzyskania dotacji na takie szkolenia. Jednym słowem mówiąc, będę zachęcał ludzi do brania udziału w takich szkoleniach ponieważ będą mogli się na nich dużo nauczyć za niewielkie pieniądze.
Jeśli chodzi o osobowość firmy chciałbym aby była to sp. c. jednoosobowa. Mogę ją założyć w obojętnie jakim mieście, ponieważ i tak będę szkolenia prowadził na terenie całego kraju. Pochodzę z woj. wielkopolskiego i to tam mogę założyć firmę, jednak założę ją tam gdzie będę mógł uzyskać największe profity (w formie dotacji).
Firmę chciałbym założyć za około pół roku, w tym czasie opracuję bardzo dobry biznes plan a także rozeznam sytuację jeśli chodzi o możliwość wzięcia w leasing samochodu (myślę o Opel Zafira) i opracuję bardzo dobre programy szkoleniowe.
Bardzo proszę o pomoc w poniższych kwestiach:
1. z jakich dotacji skorzystać (UE, PUP) aby dostać jak najwięcej pieniędzy? Zależy mi na pieniądzach które chciałbym przeznaczyć na własny rozwój a także bardzo dobrą reklamę firmy i działania PR-owe. Chciałbym uzyskać możliwie dużo pieniędzy, jak to zrobić??
2. od czego rozpocząć moje działania? W tej chwili przygotowuję już biznes plan, lecz nie wiem na jakie Działania się powołać, jeśli chodzi o dotacje, do kogo i kiedy zwrócić się o pomoc?
3. gdze mogę dowiedzieć się więcej o tym jak rozpocząć, kto może mi pomóc otrzymać jak najwięcej pieniędzy? Słyszałem, że są firmy które pomagają w tym w zamian za pewien procent otrzymanych dotacji. Osobiście przyznam, że jeśli takie firmy będą w stanie uzyskać dla mnie odpowiednią ilość środków, chętnie podzielę się z nimi pieniędzmi. Jest to o tyle dobre, że firmom takim zależy abym uzyskał jak najwięsze dotacje, gdyż czym więcej pieniędzy dla mnie, tym i one więcej zarabiają- jest to uważam rozsądny układ.
4. kiedy startują projekty i w jakich mogę brać udział? Najlepiej jeśli uzyskałbym informację z jakich projektów (działań) mogę dostać pieniądze i jak to zrobić fizycznie; do kogo się zgłosić, itd.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Wiem, że osiągnę sukces, jestem tego pewien, ta firma jest moim marzeniem...
Gdy już to zrobię, chętnie założę kolejną, nie na darmo skończyłem specjalizację zarządzanie przedsiębiorstwem a pracę magisterską pisałem o przywództwie, ja po prostu uwielbiam to robić. Swoją drogą mam wokół siebie samych specjalistów chętnych mi pomóc (osoba od korekty, bardzo kreatywny grafik, tłumacz, fotograf). Są to osoby które będą mi pomagały odnieść sukces, ponieważ ja mam zarządzać i szkolić a nie myśleć nad tym jak ma oklejony być mój samochód by rzucał się w oczy i przyciągał uwagę (zostawał zauważony);)
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
Łukasz Hoffmann