Witam serdecznie wszystkich forumowiczow.
Osoba zaineresowana: moja żona (rok po ur. dziecka na urlopie wych.)
cel: otworzenie centrum zdrowia i urody
aktualne środki: brak
Pytanie dotyczy możliwości finansowania inwestycji (od podstaw - rozpoczęcie pierwszej dzialalnosci - mikroprzedsiąbiorstwo)
Opis sytuacji i planu: Mam w planach otworzenie działalności w postaci siłowni - fitness clubu. Przeanalizowalem różne mozliwosci i wpadlem na pomysl zeby postawic hale z konstrukcji stalowej co obnizy koszty budowy pomieszczenia (ok. 300-400m2 pow. uzytkowej). Mam nadz. ze zmiescilbym sie w kwocie 300.000pln. Niestety nie posiadam wlasnego gruntu wiec pozostje mi wynajem. Chcialbym aby w tym kompleksie prowadzic w tym budynku 4 pokrewne formy dzialalnosci. Mianowicie, zaklad fryzjerski, kosmetyczka, solarium, salon masazu oraz cafepub i sprzedaż suplementow diety. W przypadku 4 pierwszych pomyslalem ze moglbym zarobic na wynajmie 4 pustych pomieszczen (nalezących do calego kompleksu). Dalo by to efekt sily i profesjonalizmu. No i pokryloby koszty związane z utrzymaniem budynku. Sprzęt na silownie moglbym sfinansowac z programu POKL 6.2. bo powiedzmy ze wystarczy. Natomiast.. co do reszty powstaje problem zwiazany z niewiedza.
Problem a zarazem pytanie brzmi: Czy moge ubiegac sie o jakakolwiek pomoc finansowa (dotacja, refundacja..cokolwiek) zwiazana z zakupem/budowa hali, jej remontem itp. ?
Kolejne pytanie to: Czy można połączyc dotacje Unijne z tymi dawanymi z PUP na rozpoczęcie dzial.
Proszę o konkretne odpowiedzi. Fajnie byloby, gdyby ktos znal plany programowe na najblizszy czas, bo moze szykuja sie jakies zmiany w tym temacie i wartoby bylo poczekac.
Z gory dziekuje za pomoc.