Witam, od 4 lat pracuje w firmie transportowej, zajmującej się transportem międzynarodowym. Jestem odpowiedzialny w zasadzie za prawie całe funkcjonowanie firmy, mianowicie szukanie ładunków na samochody, rozliczanie kierowców, obieg dokumentów, spedycje, wierzytelności. Chciałbym otworzyć własną firmę kupując początkowo jeden samochód - bus, o wartości około 30/40 tys. zł. Mam kilka pytań z tym związanych, dodam ze mam 23 lata, kończę w tym roku wyższą państwową szkołę ekonomiczną.
1. Z jakiej dotacji mógłbym skorzystać na otworzenie firmy, zakładając ze nie mam żadnych środków własnych, tylko doświadczenie.
2. Słyszałem, że 6.2 PO KL nie daje możliwość dotacji na zakup samochodu ciężarowego, może ktoś potwierdzić, lub zaprzeczyć te informacje ? Jeśli nie można, to w jaki inny sposób można by wykorzystać pieniądze z tego funduszu ? Możliwe jest np sfinansowanie bieżących potrzeb firmy np paliwo ? Podatek drogowy ? Biuro było by w domu, więc na lokal , urządzenie itp w sumie nie były by potrzebne środki. O jakie środki, na co przeznaczone można by było się starać ?
3. Możliwe jest uzyskanie dotacji na bieżący obrót ? Na przykładzie firmy spedycyjnej bez samochodów ? Czyli zarabianie na sprzedawaniu ładunków. Dotacje, by mieć na opłaty, podatki, wynagrodzenia dla pracownika w razie ciężkich początków?
4. Miałbym możliwość otwarcia firmy na emeryta. Czy w tej sytuacji mógłbym skorzystać z jakichś dotacji ? Może było by to bardziej korzystne ?
Pozdrawiam