Witam.
Mam parę pytań dotyczących form i sposobów pozyskiwania dotacji by rozwiać wątpliwości. Mam mały zakład stolarski w którym jestem jedynym pracownikiem, firmę prowadzę od jakiś 8 lat. Jestem tez w trakcie budowy większego budynku przeznaczonego na stolarnię. Chcę zastosować lepsze rozwiązania w firmie w postaci zakupu nowych maszyn oraz planuje zatrudnić dodatkowo 2-3 pracowników by wprowadzić nowe produkty oferowane przez moją firmę. Planuje przeznaczyć na te cele +100 tys. Zakład ulokowany jest na obrzeżach miasta. Parę pytań dotyczących dotacji:
1. Do jakiego programu mam złożyć wniosek, do Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO) czy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach działania 3.4? Czy może do innego?
2. Gdzie mogę dostać odpowiedni wniosek i co on powinien zawierać (mile widziane byle by linki z przykładami)?
3. Czy wielkość dotacji zależy tylko od danego województwa? np. jeśli w województwie Mazowieckim refundacje wynoszą 60% czy mogę dostać ich mniej zależnie od rożnych czynników (np. wielkości inwestycji) czy wartość jest stała – 60% do inwestycji?
4. Czy do zatrudnienia nowych pracowników i do rozbudowy firmy muszę złożyć dwa wnioski do rożnych organów czy wystarczy jeden? Gdzie powinno się je złożyć?
5. Wniosek o dotacje należy złożyć po zakończeniu inwestycji czy przed?
6. Istnieją inne programy dotacji prócz programu inwestycyjnego w latach 2007 – 2013?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.