|
Dotacje PUP |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam. Mam zamiar otworzyc w najblizszym czasie firme Paintballowa i licze na dotacje/dofinansowanie/kredyt (co to wlasciwie jest?) z UP, jednak przebywam aktualnie za granica wiec nie za bardzo mam mozliwosc wybrania sie do UP po szczegolowe info: Jakie trzeba spelnic warunki aby otrzymac pieniadze, czy wystarczy biznesplan? Czy wniosek sklada sie po zakonczeniu rejestracji firmy czy mozna to zrobic w trakcie? Ile czasu zajmuje cala procedura, tzn. ile trzeba czekac na rozpatrzenie wniosku, po jakim czasie otrzymuje sie pieniadze? Jak wyglada sprawa ewentualnych srodkow wlasnych, czy w ogole ich to interesuje? Z gory dzieki za odp
witam
temat juz byl przerabiany tylko trzeba poszukac... pzdr ps.wyszukiwarka jest na gorze...;)
Wyglada na to ze jakis tepak ze mnie bo nie odnalazlem tego watku... :roll:
Wiec bylbym bardzo wdzieczny za jakies info. Najbardziej interesuje mnie kwestia terminow tzn. ile trwa rozpatrywanie wniosku i w jakim czasie mozna otrzymac pieniadze? :?:
Odpowiadam:
1. Trzeba być bezrobotnym minimum 3 miesiące. 2. Trzeba przedstawić Biznes Plan + dwóch żyrantów 3. Mieć trochę szczęścia Na rozpatrzenie czekasz ok. 40 dni, kasę dostajesz po przekazaniu im faktur na maszyny/urządzenia które kupiłeś +jakieś 14 dni czekania. Mnie to niestety uciekło sprzed nosa z powodu niekompetencji urzędnika, trudno się mówi.
Chyba nie jest do konca tak.
1. NIe mozna prowadzic wlasnej dzialalnosci do dwoch lat wstecz. 2. Trzeba byc bezrobotnym 3. Ukladamy biznes plan 4. Mozezmy dostac do okolo 12 000 PLN Czas oczekiwania zalezny od UP. MOze byc nawet dwa tygodnie (koniec roku najgorszy bo koncza sie im pieniadze i musza czekac na nowy budrzet) 5. Pieniadze dostajemy z gory a nie po zakupach. mosimy tylko potem przedstawic rachunki 6. Sa warunki co do zagospodarowania pieniedzy. np nie mozna za nie kupic samochodu ani towaru. dopytaj dokladnie w swoim UP 7. Jezeli twoja firma utrzyma sie ponad rok (bedziesz placil ZUS i podatki) nie mosisz oddawac pieniedzy. Jezeli padnie po pol roku mosisz 8. A i w biznes planie nie uwzgledniaj tylko tej kwoty od UP. Z zalozenia jest to tylko porzyczka wspomagajaca. Mosisz wiec pokazac ze zamierzasz tez zainwestowac swoje pieniadze. 9. NIe jest wcale trudno dostac taka dotacje, przynajmniej w Bochni. Pozdrawiam
witam mam 19 lat i jestem w szkole średniej czy ucząc się jeszcze mogę zarejestrować się jako bezrobotny w urzędzie pracy i starać się o dotacje z pup na otwarcie działalności gospodarczej
nie
ale moge na siebie zarejestrować działalnośc gospodarczą
tak
a jak to jest z tą dotacją czy to jest pożyczka w wysokości 12,5tys na przyjęcie pracownika
Nie, jest to bezzwrotna (pod pewnymi warunkami) dotacja na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Trzeba ją wydać zanim zacznie się działalność.
Jestem studentem 5 roku ( i równolegle 3roku drugiego kierunku) studiów państwoych dziennych. Przymierzam się do otwarcie działalności gospodarczej. Czy mam szanse na uzyskanie takiego kredytu z Urządu Pracy ? (czy mogę zarejestrować się w mojej aktualnej sytuacji jako bezrobotny?) - prawde mówiąc wątpię. ps. jeśli nie mam takiej możliwości to czy są jakieś inne możliowości pozyskania "taniego" kapitału na rozruch ? chodzi mi tu o programy unijne .. główna działaność opierała by się na sprzedaży materiałów wykończenia wnętrz poprzez różne kanały dystrybucji. Bardzo dziękuję za każdą rzetelną wypowiedź. Pozdrawiam
Student studiów dziennych nie może zarejstrować się w PUPie a co za tym idzie nie może ubiegać się o bezzwrotną dotację z urzędu.
Jedyną możiwością jest staranie się o dotację z UE. Polecam przejrzeć dział "dotacje". Napisano w nim już chyba wszystko na ten temat ;-)
po pierwsze to przepraszam jesli bylo 100 razy ale szukalem i nie znalazlem
niestety, chodzi mi mianowicie o przebieg czynnosci podczas starania sie o dotacje z PUP na zalozenie nowej dzialalnosci, a dokladniej: ile to trwa o co chodzi z tymi skzoleniami co potrzebuje dokladnie i w jakiej formie od czego jest zalezna wysokosc dotacji i jeszcze jeden oftop: czy nie bedzie problemu z zalozeniem jako jednej dzialanosci punktu ksera+kafejki internetowej+kantoru wymiany walut? z gory dzieki za wszystkie odpowiedz:)
PUP ma 30 dni od dnia złożenia wniosku na danie Ci odpowiedzi. Potem Jeszcze z tydzień na podpisanie umowy i kolejny na wypłatę pieniędzy.
Nie ma ustawowo obowiązkowych szkoleń. Niestety niektóre urzędy wymyślają jakieś takie bzdury. Najlepiej dowiedzieć się u siebie w urzędzie czy trzeba przejść wcześniej szkolenie (w 90% nie trzeba)
Wniosek. I tutaj kolejna niespodziewanka ;-)
|
|