Witam wszystkich serdecznie,
zdesperowany rynkiem pracy w naszym kraju (a raczej wyzyskiem pracownika i praca za marne grosze), za namowieniami znajomych podjalem temat zalozenia firmy i tu mam pare pytan, poniewaz dopiero zaczynam szperac w informacjach i jestem na etapie mocno poczatkowym wiec moje pytania moga sie okazac banalne, no ale:
Najpierw troche o moim profilu- Jestem 23 letnim studentem zaocznym, pracuje, mieszkam w 20 000 miescie, w mieszkaniu mojej mamy, gdzie chcialbym zarejestrowac dzialalnosc, byloby to przedstawicielstwo- sprzedaz produktow znanej firmy.
1. Mozecie polecic jakies miejsca na slasku gdzie mozna sie zglosic po info, dorade i pomoc w uzyskaniu dotacji ??
2. jako osoba pracujaca i chcaca pracowac rownolegle z prowadzeniem dzialalnosci, jakie mam mozliwosci uzyskania dotacji??
3. czytalem ze przy dotacjach trzeba miec 25 % wkladu wlasnego, czy to musi byc wklad pieniezny, czy tez moze to byc samochod, komputer itd...
4. czy po odmownej decyzji moge ponownie zlozyc wniosek na ta sama dzialalnosc
5. czy sa gdzies organizowane bezplatne szkolenia w tym kierunku (prowadzenie firmy, uzyskiwanie dzialalnosci)??
6. czy po zalozeniu firmy/ uzyskaniu dotacji moge poszerzyc jej profil dzialalnosci i zatrudnic pracownika, czy jest jakies dofinansowanie na zatrudnienie osoby bezrobotnej ??
troche duzo tego, ale z gory dziekuje za poswiecenie czasu/ odpowiedzi