Mam kilka pytań dotyczących dotacji na założenie własnej działalności gospodarczej. Wiele rzeczy już było na Forum, jednak z kilkoma wciąż nie mogę dojść do ładu (czyli jak to w końcu jest ).
No więc, moja sytuacja rysuje się następująco:
Jestem absolwentką uczelni wyższej, nie zdążyłam jeszcze podjąć żadnej pracy - od początku planowałam założenie swojej firmy – a zatrudniać się na chwilkę, żeby zaraz się zwalniać – (bo jak wiadomo do dotacji z UP muszę mieć status bezrobotnej) – nie było sensu. Na początku planowałam zdobyć dotację z UP właśnie – starałabym się o nią już teraz – czekam jednak na nowy rok, i zwiększenie do owej 6-krotności średniej pensji. Całkiem niedawno dowiedziałam się o możliwości uzyskania dotacji z programu Kapitał Ludzki – Działanie 6.2 (wiem, jest o tym wątek, jednak nie odpowiada na wszystkie moje pytania – o tym niżej).
Pytania są następujące:
1. Czy istnieje obecnie możliwość uzyskania jednocześnie obu dotacji (UP i PO KL 6.2)?
2. Jeśli tak, jak to jest „fizycznie możliwe – bowiem czas oczekiwania na decyzje z obu programów na pewno będzie się różnił – w obu przypadkach fundusze są na założenie firmy – zatem nie mogę jej założyć nim otrzymam decyzję i pieniążki na ten cel. (Mam nadzieje że nie zagmatwałam za bardzo i wiadomo o co mi chodzi – tzn jeśli dajmy na to w lutym otrzymam dotację z UP – to w ciągu bodaj 1 miesiąca będę musiała otworzyć działalność – czy nie koliduje to w takim wypadku z możliwością uzyskania funduszy z 6.2 – które dostanę np. w lipcu? (czyli firma będzie już działała))
3. W związku z tą informacją: "Z uwagi na bardzo dużą ilość wniosków złożonych w ramach Działania 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia PO KL, których wartość na dzień 24 września br. ponad trzykrotnie przekracza kwotę środków przeznaczonych do zakontraktowania w 2008 roku, Dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Katowicach podjął decyzję o zamknięciu z dniem 2 października 2008 roku konkursu nr 1/POKL/6.2/2008." - co to oznacza dla mnie – osoby mającej zamiar ubiegać się o tą dotację? Czy mogę jeszcze składać wniosek o jej przyznanie (do 2 października ?) Czy określenie: „środków przeznaczonych do zakontraktowania w 2008 roku” oznacza, że skończyły się pieniążki na 2008r – ale od stycznia ruszy kolejny etap programu na 2009r?
4. Otrzymując jedną (lub obie – oby! :)) te dotacje – podając adres działalności firmy – sprzęt (np. komputer stacjonarny) który zakupię z dotacji (szczególnie jeśli chodzi o dotację z UP) będę musiała „trzymać” pod tym właśnie adresem? Czy też może stać on w domu (lub gdziekolwiek indziej – nie ważne gdzie – pod adresem innym niż działalność)? Chodzi o to, że firmę chciałam zarejestrować pod adresem, gdzie znajdować się będzie moje studio fotograficzne (o takim profilu między innymi będzie ta działalność) – będzie to typowe pomieszczenie „robocze” – oświetlenie studyjne, tła, statywy etc. – będą tam powstawać wyłącznie zdjęcia – ich obróbką zajmę się w domu - na komputer po prostu nie ma tam miejsca.
5. I wreszcie pytanie które może powinnam zadać na początku – czy jako absolwentka muszę być przez 3 mies. zarejestrowana jako bezrobotna nim zacznę ubiegać się o dotację z UP? Czy wystarczy zrobić to (zarejestrować się) np. na kilka dni przed złożeniem wniosku?
Z góry dziękuję za podpowiedzi! :)