|
Dotacje z PUP czy trzeba przejść kurs |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam! Czytam wypowiedzi w innych postach dotyczące dotacji z PUP i wszyscy twierdzą, że aby taką dotację otrzymać wystarczy złożyć wniosek i czekać na rozmowę. Mieszkam w Radzyminie woj. mazowieckie i również chciałam otrzymać dotację na własną działalność. Niestety w mojej miejscowości nie jest to takie proste. W pierwszej kolejności muszę zapisać się na 6 tygodniowy kurs własna firma, następnie przedstawić biznes plan i wówczas mogę oczekiwać na przyznanie dotacji. Proszę o informacje czy ktoś miał podobne doświadczenia, czy ten kurs można obejść (wiedzę na temat własnej firmy już posiadam, ukończyłam studia - zarządzanie), może w woj. mazowieckim trzeba mieć ukończony kurs a może panie w UP zapomniały mnie o czymś poinformować? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Somoja.
Każdy PUP może wprowadzić własne kryteria. Według mnie jest to niezgodne z prawem, bo ogranicza zazwyczaj dostęp do środków publicznych ale jednak.
Sprawdź w regulaminie swojego urzędu pracy czy rzeczywiście jest to obowiązkowe, często jest tak, że UP premiują osoby które ukończyły kurs ale nie jest to warunek niezbędny do otrzymania dotacji. W innych UP kurs przechodzi się dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji w sprawie dotacji i to jest wg. mnie jakiś kompromis.
|
|