Chciaółem sie dowiedzieć jak to jest z dotacjami z UE na otwarcie restauracji w polsce.
Czy jest możliwość dostania dotacji bez wkładu własnego oraz jaką dużą dotacje można dostać. Dziękuje z góry:)
|
Dotacje z UE na otwarcie restauracji |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Chciaółem sie dowiedzieć jak to jest z dotacjami z UE na otwarcie restauracji w polsce.
Czy jest możliwość dostania dotacji bez wkładu własnego oraz jaką dużą dotacje można dostać. Dziękuje z góry:)
Na działalnośc gospodarczą nie można dostać dotacji, która pokryje 100% inwestycji. Chyba, że dotacja z PUP w wysokości 13300 zł :-)
a jeśli bank udzielił by pożyczkircie firmy pod warunkiem że dostanie się zwrot z dotacji (jeśli banki dają takie pożyczki) to jaką kwotę można dostać z unii?? bo na otwarcie dobrej restauracji niestety dużo potrzeba
Górna granica to 15 mln euro. Za to to już można niezłą restaurację postawić ;-)
za to to bym całą sieć otworzył:) hehe
Ja myślałem raczej o sumie około miliona ale najpierw musiał bym dokładne obliczenia zrobic ile dokładnie ale i tak wiem że tak dużą dotacje to CIĘŻKO dostać. a jak to jest z ta dotacją, czy najpierw trzeba zrobić wkład włany a UE później zwraca koszty czy daje pieniądze odrazu ??
Dzięki za info wruce tu we wtorek;)
Najpierw musisz zrealizować całą inwestycję. Jeżeli wszystko jest zrobione zgodnie z wcześniej złożonym wnioskiem otrzymujesz dotację na zasadzie refinansowania części poniesionych kosztów kwalifikowanych (do 70%).
a jest tak że najpierw się pisze wniosek do UE dostaje się odpowiedz, później realizuje się inwestycje składa się odpowiednie faktury i dostaje pewien zwrot czy najpierw trzeba "coś" zrealizować ??
Najpierw wniosek. Rozpoczęcie realizacji inwestycji przed dniem złożenia wniosku dyskwalifikuje cały projekt.
aha czyli w sumie lepiej:) a czy banki dają kredyty na zrealizowanie biznesplanu jeśli jest "pozytywna" odpowiedz z UE a nie ma innych zabezpioeczeń finansowych??
We wniosku musisz udowodnić, że masz środki na realizację całej inwestycji. Banki wystawiają jednak promesy kredytowe.
Zastanawiam sie nad otwarciem hotelu i pozyskaniem dotacji z unii. Chcialem sie dowiedziec jakie koszty kwalifikuja sie do uzyskania dotacji i w jakiej wysokosci. Koszty jakie bym poniosl to zakup dzialki, wybudowanie budynku, wyposazenie hotelu oraz zrobienie instalacji (elektrycznej, grzewczej, wodnej itp.).
Zależnie od działania.
Jeżeli chodzi o zakup gruntu to praktycznie zawsze kosztem kwalifikowanym jest maksymalnie 10% wartości całego projektu. Resztę prac, które wymieniłeś można w całości zaliczyć do kosztów kwalifkowanych prawie każdego działania.
Witam wszystkich!
Mam 20 lat i jestem właścicielem lokalu położonym w świetnym miejscu w Kaliszu. Lokal jeszcze nie jest całkowicie wykączony zostały mi do pomalowania ściany potrzeba umeblowania , wyposażenia kuchni itp... Mam pytanie czy jako młody człowiek zakładający swój pierwszy biznes mogę otrzymać dotacje i jak to zrobić gdzie się zgłosić. Za pomoc będe bardzo wdzięczny
Poczytaj w tym dziale o dotacji z PUP i o działaniu 2.5 ZPORR.
|
|