_Wojtek_ napisał(a):-Michał- napisał(a):od czego zależy?
od wielu rzeczy :-)
a zdradzisz jakich?
|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
a zdradzisz jakich?
Np tego ile potrzebujesz, ile masz, na co potrzebujesz, kiedy, czy już prowadziłeś działalność, jakie są szczegóły w RPO w twoim województwie - słowem - wielu rzeczy. Nie podajesz podstawowych informacji a oczekujesz, że ktoś da ci kompleksową i wyczerpującą odpowiedź. Jak idziesz do lekarza to też wchodzisz i nic nie mówisz?
Witam
Prowadzę własną DG w woj. lubelskim. Organizuje obozy żeglarskie na Mazurach. Czy mogę otrzymać jakąś dotacje na zakup jachtów, na których będą organizowane obozy dla dzieci? Czy mogę skorzystać z PRO woj. lub., czy dotyczy on tylko firm które organizują turystykę na terenie woj. lubelskiego? Z góry dziękuję za pomoc.
Witam wszystkich!
Mam pare pytań odnośnie PO KL działanie 6.2, a mianowicie: - czy można się starać o dofinansowanie otwierając działalność na zasadach franczyzy? - czy można składać wniosek o dotację na otwarcie działalności nie mając jeszcze konkretnego lokalu (nie wiem jeszcze który lokal mi przypadnie:/ ale lokalizacja jest prawie ta sama (odległość 30metrów))? - czy spłata kredytu wziętego na wyposażenie lokalu (np. restauracji: kuchenki, piece, stoliki, krzesla...) może być celem ubiegania się o dotację? - gdzieś ktoś napisał, że PO KL 6.2 daje dotacje i nie wymagany jest wkład własny, i tak się zastanawiam - przecież dotacja polega na pomocy w rozkreceniu biznesu, a nie wyłożeniu calej kwoty, czy się mylę?? Dzięki z góry za odpowiedzi!
Tak.
To zależy. Albo RPO z mazur albo Twoje.
tak
tak
nie
No i? Jeszcze nie widziałem żeby ktoś z tego tytułu narzekał.
Witam, jest jakiś program aby sfinansować koszt postawienia myjni samochodowej samoobsługowej?
Koszt inwestycji na około 400tys, posiadam środki własne. Większość kosztów (ok. 70%) to urządzenia, reszta to przygotowania terenu i postawienie wiat. Prowadzę już własną działalność. Mam teren. Region: łódzkie, miasto 45 tys mieszkańców. Plan inwestycji to 2008r.
Jeżeli to miasto to trzeba szukać w RPO. Na pewno są środki na takie inwestycje. Trzeba tylko sprawdzić czy kwota nie będzie za wysoka - niektóre województwa mają dofinansowanie dla projektów o wartości np. 200 tysięcy.
Na razie w łódzkim znalazłem RPO z "Oś priorytetowa III: Gospodarka, innowacyjność, przedsiębiorczość". Jest tam mowa o finasowaniu w:
Kategorie interwencji 02 - Infrastruktura B+RT (w tym wyposażenie w sprzęt, oprzyrządowanie i szybkie sieci informatyczne łączące ośrodki badawcze) oraz specjalistyczne ośrodki kompetencji technologicznych 03 - Transfer technologii i udoskonalanie sieci współpracy między MŚP, między MŚP a innymi przedsiębiorstwami, uczelniami, wszelkiego rodzaju instytucjami na poziomie szkolnictwa pomaturalnego, władzami regionalnymi, ośrodkami badawczymi oraz biegunami naukowymi i technologicznymi (parkami naukowymi i technologicznymi, technopoliami, itd.) 04 - Wsparcie na rzecz rozwoju B+RT, w szczególności dla MŚP (w tym dostęp do usług związanych z B+RT w ośrodkach badawczych) 05 - Usługi w zakresie zaawansowanego wsparcia dla przedsiębiorstw i grup przedsiębiorstw 06 - Wsparcie na rzecz MŚP w zakresie promocji produktów i procesów przyjaznych dla środowiska (wdrożenie efektywnych systemów zarządzania środowiskiem, wdrożenie i stosowanie/użytkowanie technologii zapobiegania zanieczyszczeniom, wdrożenie czystych technologii do działalności produkcyjnej przedsiębiorstw) 07 - Inwestycje w przedsiębiorstwa bezpośrednio związane z dziedziną badań i innowacji (innowacyjne technologie, tworzenie przedsiębiorstw przez uczelnie, istniejące ośrodki B+RT i przedsiębiorstwa, itp.) 08 - Inne inwestycje w przedsiębiorstwa 09 - Inne działania mające na celu pobudzanie badań, innowacji i przedsiębiorczości w MŚP 26 - Transport multimodalny 48 - Zintegrowany system zapobiegania i kontroli zanieczyszczeń 57 - Inne wsparcie na rzecz wzmocnienia usług turystycznych Czy są to programy dla każdego z MSP? Bo czytam o wybranych już projektach o dużej skali (oczyszczalnie ścieków, transport kolejowy itp) i o liście rezerwowej. Tak jakby już nie było miejsca dla innych. Czy to dobry kierunek? Potrzebuje pomocy, zwłaszcza jeśli znajdę odpowiedni haczyk na dotacje dla myjni.
A czy unia europejska daje dotacje na rozwoj działalności(w sensie: załozenie działalności)?
Mam pytanko odnośnie PO KL działanie 6.2, czy mozna dostac kase na zalozenie hodowli węży ?
Witam,
pracowalem dla firmy zagranicznej na umowe zlecenie (branza informatyczna) a teraz chce zalozyc DG i dalej dla nich pracowac, ale juz jako firma. Czy mam szanse na jakies dotacje przy takim DG "zmiana formy zatrudnienia" ? Wiem ze bede mial staly miesieczny dochod z kontraktu miedzy moim DG a wspomniana zagraniczna firma. Mam w dalszych perspektywach zatrudnienie innych, zlecenia od innych firm. jezeli tak prosze o hasla ktorymi powinienem sie zainteresowac. pozdrawiam
Dla tych które spełniają warunki określone w każdym działaniu. Nie ma jednak wykluczenia "z góry".
To jest poza kolejnością ale z innej puli.
Zaraz haczyk. Nie ma haczyków ;-)
6.2 PO KL
Witam wszystkich,
Chciałabym spytać o... wiele rzeczy :) Nawet nie wiem od czego zacząć. Chciałabym otworzyć kawiarnię. Nie mam NIC prócz zapału i paru fajnych pomysłów. Muszę kupić lokal (ok 90 m kw), wyremontować go i wyposażyć. Ja jestem na wychowawczym i nawet nie mam dochodów. Mój niemąż być może (jesteśmy w trakcie rozmów z bankiem) dostanie kredyt na kupno lokalu (ok 600 000) i by mi (mojej firmie) go "wynajął". Tylko, że rata w tym wypadku to ok 4000 zł. Dużo. Zatem: rozpaczliwie potrzebuję jakichkolwiek pięniędzy a im więcej tym lepiej. Przeczytałam cały wątek, jednak nie jestem ani odrobinkę mądrzejsza w kwestii dotacji, a wręcz przeciwnie (przynajmniej takie mam wrażenie). Błagam zatem o rady, wskazówki.. cokolwiek. Chętnie skorzystam z choćby odpłatnej pomocy firmy specjalistycznej, ale też nie wiem jak takiej szukać (jestem z Olsztyna). pozdrawiam i.
|
|