|
Dotacje z Unii na Działalność - strona 2 |
Dotacje z Unii na Działalność
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Pomorskie:)
Niestety nie wiem jak tam sprawa wygląda. Sprawdź sam :-)
Przepraszam, ale napiszę coś o dotacjach z UP. Fakt można je uzyskać, ale chociaż jest to bezzwrotna dotacja z UE to Urząd Pracy żąda dwóch poręczycieli po 1200 netto co wydaje się być absurdem!! Bezzwrotna dotacja to przecież nie kredyt?!! Poza tym to cholernie ciężko o żyranta. Wygląda na to,że UP otrzymał środki z EFS na realizację projektu, a następnie wali kłody pod nogi potencjalnym beneficjentom uniemożliwiając tym samym wdrożenie konkretnych biznesplanów. Próbowałem odszukać nawet regulacje prawne jeśli chodzi o tych poręczycieli, ale nie bardzo poszło. Czy ktoś rozjaśni mi sprawę?? czy takie ograniczenia są legalne? Jeśli tak to jest to nie halo!
Spodziewałeś się, że pieniądze podatników (bo one nie są z EFSu tylku z Funduszu Pracy) będą przekazywane bez zabezpieczenia? Poręczyciele to jedna z możliwosći zabezpieczenia dotacji. Można zabezpieczyć ją np wekslem jeśli nie masz nikogo kto za Ciebie poręczy.
Jeżeli szukasz regulacji prawnych to polecam polecam lekturę ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Dodatkowo jest do niej około 30 rozporządzeń dotczących aktywnych form przeciwdziałaniu bezrobociu (dotacja jest właśnie jedną z nich).
Kiedyś zakwalifikowałem się do takiego projektu organizowanego przez stowarzyszenie. Do wyjęcia 5000 EUR plus 700 pln przez rok. Okazało się później że musiałem zrezygnować bo miałem zarejestrowaną DG po 2004. Bezsens. Prowadzę działalność sezonową (wypożyczalnia rowerów), żeby funkcjonować cały rok muszę doinwestować, ale skąd? Banki i fundusze pożyczkowe też nie chcą ze mną gadać bo co roku działam tylko 3 m-ce. Chyba czas zmienić branże. Poradźcie. Skąd wziąć kasę na rozwój w tak nietypowym przypadku?
Kiedyś zakwalifikowałem się do takiego projektu organizowanego przez stowarzyszenie. Do wyjęcia 5000 EUR plus 700 pln przez rok. Okazało się później że musiałem zrezygnować bo miałem zarejestrowaną DG po 2004. Bezsens. Prowadzę działalność sezonową (wypożyczalnia rowerów), żeby funkcjonować cały rok muszę doinwestować, ale skąd? Banki i fundusze pożyczkowe też nie chcą ze mną gadać bo co roku działam tylko 3 m-ce. Chyba czas zmienić branże. Poradźcie. Skąd wziąć kasę na rozwój w tak nietypowym przypadku?
To było właśnie działanie 2.5 ZPORR. To nie bezsens. Takie są po prostu warunki.
Napisałem Ci w mailu jakie są możliwości ;-)
działanie 2.5 promocja przedsiębiorczości, czy na pewno jest jeszcze prowadzony nabór na Śląsku?
Witam,
Wczytałem sie w Wasz dialog. Czy mozna jeszcze skorzystac z 2.5 ZPORR lub analogicznego w Lodzi? Jestem na stałe zatrudniony a mysle dodatkowo o wlasnej dzialalnosci. Potrafie napisac biznes plan. Dajcie znac. Pozdrawiam, Alek
Poszukaj informacji na stronie RIFu. Z tego co wiem nie ma już trwających naborów.
jest to bezzwrotna pożyczka tylko jeśli uda Ci sie poprowadzić tą firme 12 miesięcy dlatego muszą być poręczyciele. Wcale nie trudno znaleźć poręczycieli - ja bezproblemu znalazłem poręczycieli na 5500zł brutto.
To nie jest pożyczka. Już dawno jej nie ma.
Poza tym poręczyciele są jedną z możliwości zabezpieczenia tej dotacji. Równie dobrze można dać weksel.
Witam! mam pytanie, czy istnieje jakikolwiek bank, ktory udzieliby mi kredytu na sfinalizowanie dzialalnosci gospodarczej,bez zabezpieczenia fizycznego czyli(hipoteki domu ,czy np.mercedesa klasy"S"-ktorego i tak nie mam),chodzi mi o to, zeby dali mi kase, pod warunkiem tego ze mam juz pewną, zaklepaną,przyznaną dotacje np. ramach dzialania 2.5. gdzie wyciskam z 5tysia euro-20tys pln i w chwili przelewu z unii na moje konto przelewam je wraz odsetkami do banku (oczywiscie odsetki, oplaty biore na siebie) zeby ci z unii nie mieli pretensji ze splacam swoje dlugi ich pieniedzmi,,,,,,,,, co wy otym sądzicie, jest taka szansa na taki manewr czy istrnieje taki bank ktory pojdzie mi na ręke anie jak zwykle sobie..... Z góry dzieki za odpowiedzi.... POZDRO....
Czy ktoś się orientuję, czy można skorzystać jeszcze skorzystac z 2.5 ZPORR na terenie Inowrocławia??
Sprawdź również podobne tematy:
- Dotacje z Unii na Działalność (osoba niepełnosprawna)
- Dotacje z PUP a Unii - Dotacje z Unii - Dotacja z Unii na działalność we franczyzie - Dotacje z unii dla kogo? - Dotacje z Unii na firmę - Pytanko do prowadzących działalność - kasa z unii - Firma Consultingowa- dotacje z Unii - Dotacje z Unii Europejskiej, Dotacja z PUP Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|