FP to Fundusz Pracy.
Innowacyjna Gospodarka to to nie jest na pewno. Prawie na 100% jedynie RPO. Na co miałaby być ta dotacja? Ile jest warta cała inwestycja? I czy masz na nią środki?
|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
FP to Fundusz Pracy.
Innowacyjna Gospodarka to to nie jest na pewno. Prawie na 100% jedynie RPO. Na co miałaby być ta dotacja? Ile jest warta cała inwestycja? I czy masz na nią środki?
Co to jest RPO?
Środki miałam na kupno działki...na resztę w pewnej części chciałabym wziąść kredyt...poza tym inwestycja duża, bo sprzęt ortopedyczny jest bardzo drogi, samo wybudowanie budynku i zrobienie wnetrza zgodnie z wymogami sanepidu.
RPO to Regionalny Program Operacyjny.
Wypisz dokładnie jakie działania mają wchodzić w zakres całej inwestycji. Jeżeli budowa to czego? Jak duże? Jeżeli zakupy to czego? Ile? Plus informacja ile to w sumie jest. Jest zdolność kredytowa, że myślisz o kredycie? Na ile % inwestycji możesz go dostać? Co z resztą brakującej kwoty? Kiedy chcesz zacząć inwestycję? Jak długo działa firma? Jeżeli nie chcesz wszystkiego wypisywać na forum to wyślij mi pw.
Nie mam jeszcze tak w 100 % opracowanego planu działania, chce żeby firma konsultacyjna zajęła się załatwieniem dotacji, a wiem że takie są.
W zakres inwestycji wchodzi: wybudowanie budynku (duży budynek, nie wiem dokładnie ile m), wyposarzenie (łazienki dla niepełnosrawnych), odpowiedni podjazd, oraz nowy sprzęt, ale nie cały (też nie wiem ile dokładnie to wyjdzie). Firma działa ponad 6 lat. Chcę narazie się dowiedzieć, gdzie pytać o info, jaki to program, do jakiego działania się kwalifikuje, oraz jakie firmy i czy takie są zajmują się składaniem wniosków. Po weekendzie będę wiedziała więcej, napiszę wtedy wszystko. Ale proszę narazie o takie krótkie info. Dzięki.
Ależ oczywiście, że są :-)
Przemyśl sobie jednak dokładnie najpierw całą inwestycję bo bywa i tak, że firma "przemyśli" ją za Ciebie (co Ci sie podoba), napisze wniosek (co także Ci się podoba), skasuje kasę (to już sie mniej podoba) a Ty zostaniesz z inwestycją nie do zrealizowania - optymalizacja pod ocenę wniosku a nie wykonalność (i wtedy będziesz w kropce). Wpisz w googlach RPO i nazwę swojego województwa a potem poszukaj odpowiedniego działania.
Dzięki.
Czyli w pewnym sensie odradzasz taką firme? Ale z wnioskami to na pewno sobie nie poradze...:( Poza tym podobno trzeba iść na jakieś szkolenia...??
Ależ nie. Odradzam Ci tylko aby powierzyć jej "zaplanowanie" Twojej inwestycji. Widzę, że nie masz na razie za bardzo pomysłu i pojęcia co dokładnie chcesz zrobić. I oczywiście taka firma Ci doradzi. Nie mówię, że źle. Ale musisz mieć świadomość tego, że niestety większość firm zrobi to w taki sposób aby wniosek dostał jak najwięcej punktów a nie żeby inwestycja była potem wykonalna. Musisz tego pilnować. To co zapisane we wniosku nie może być potem zmienione.
Uważam, że jeżeli przedsiębiorca sam będzie sobie pisał wniosek np do RPO a nigdy wcześniej tego nie robił to nie ma praktycznie żadnych szans na uzyskanie dotacji. Jeżeli uda się przejść ocenę formalną to już będzie sukces. A to dopiero pierwsza z 3 ;-) Jakie szkolenia? To tylko w 6.2 PO KL. W innych programach tego nie ma.
Mówimy o RPO, ale ja szukam info i wiem, że nabór wniosków jest 17 kwietnia... Poza tym nie rozumiem jednego bo czytałam o programach operacyjnych i jest ich 7....
Kapitał Ludzki Infrastruktura i Środowisko Innowacyjna Gospodarka Rozwój Polski Wschodniej Program Europejskiej Współpracy Terytorialnej Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich Chodzi o to, że w sumie nic nie rozumiem ;) Czy ja mogę składać wniosek do któryś z tych programów ... Bo mówisz że innowacyjna gospodarka to nie, że na 100% to RPO, ale jak szukam programów to nie ma takiego, ale pewnie chodiz o to, że są programi operacyjne, a każdy region ma "swoje" opisane, ale nie moge znaleźć działania.
Jakie to województwo?
Łódzkie
Moje ulubione :-)
RPO: http://www.rpo.lodzkie.pl/RPO/rpo.html Priorytet 3. Uszczegółowienie: http://www.rpo.lodzkie.pl/RPO/urpo.html Działanie 3.2 Co ciekawe kwalifikowanym wydatkiem są koszty reklamy - niespotykane :-)
Witam
Czyli schemat o dotacje z PO KL 6.2 wyglada tak?? -składam wniosek, biznes plan?? (coś jeszcze?) -pózniej szkolenie? -nastepnie komisja? -Pozytywne rozpatrzenie wniosku -wypłata dotacji -rejestracja firmy -zakup środków trwałych. -rozliczenie sie z dotacji. Czy mam racje.. prosze o ewentualne zweryfikowwanie tego co napislem.
Nie. Wygląda to inaczej - napisałem Ci numerki.
2/3 (zależnie od Beneficjenta) -składam wniosek, biznes plan?? (coś jeszcze?) 1. -pózniej szkolenie? 3. -nastepnie komisja? 4. -Pozytywne rozpatrzenie wniosku 5. -wypłata dotacji (części) 2/3 -rejestracja firmy 6. -zakup środków trwałych. 7. -rozliczenie sie z dotacji. +8 - wypłata reszty dotacji.
Witam
Mam pytanie, chodzi mi głównie o to kto ma największe szanse na dostanie tej dotacji wg. tego co znalazłem w internecie(przedstawiam poniżej) to ja w wieku 29 mam małe szanse na dostanie tej dotacji.(nie jestem powiązany z żadną z innych grup) Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Pozdrawiam Marcin Grupy docelowe: Osoby fizyczne zamierzające rozpocząć działalność gospodarczą (z wyłączeniem osób, które prowadziły działalność gospodarczą z wykorzystaniem środków publicznych w okresie 1 roku przed złożeniem wniosku o uzyskanie wsparcia w ramach projektu), w tym w szczególności: - osoby pozostające bez zatrudnienia przez okres co najmniej kolejnych 12 miesięcy w ciągu ostatnich dwóch lat - kobiety (w tym zwłaszcza powracające oraz wchodzące po raz pierwszy na rynek pracy po przerwie związanej z urodzeniem i wychowaniem dzieci), - osoby do 25 roku życia, - osoby niepełnosprawne, - osoby po 45 roku życia, - osoby zamieszkujące na obszarach wiejskich, w gminach wiejskich, miejsko – wiejskich i miejskich oraz mieszkańcy miast do 25 tys. mieszkańców zamierzające podjąć zatrudnienie w zawodach pozarolniczych (niezwiązanych z produkcją rolną i zwierzęcą).
Po prostu nie dostaniesz dodatkowych punktów i tyle. To wcale nie znaczy, że Twoje szanse są mniejsze.
|
|